Producatorul de procesoare Advanced Micro Devices (AMD) a anuntat ca va disponibiliza circa 1.700 de oameni, o zecime din totalul angajatilor, si a dat estimari sub asteptari pentru veniturile din primul trimestru, scrie Reuters.

Pe fondul vanzarilor sub asteptari se estimeaza ca in trimestrul intai al anului veniturile AMD s-au situat in jurul valorii de 1,5 miliarde dolari, sub previziunile analistilor Reuters, 1,62 miliarde dolari.

Printre cauzele rezultatelor slabe se numara competitia tot mai puternica, dar si criza economica, crede un analist al CRT Capital Group. Estimarile AMD indica o crestere de 22% a veniturilor fata de primul trimestru din 2007, dar si o scadere cu 15%, fata de ultimul trimestru al anului trecut.

"Cererea e slaba din cauza crizei economice. In plus si scaderea cotei de piata a contribuit la pierderile peste asteptari", spune analistul CRT Capital Group.

AMD a pierdut cota de piata in lupta cu liderul detasat Intel si din cauza ca, tehnologic vorbind, este in urma companiei de pe primul loc - Intel. Conform companiei de cercetare iSuppli, la sfarsitul anului trecut Intel avea 79% din piata procesoarelor la nivel de venituri, iar AMD numai 13%.

Insa si intel a avertizat in martie ca primul trimestru ar putea fi slab, in special din cauza preturilor mai mici la procesoarele de memorie NAND, folosite la playere si telefoane mobile.

AMD este in urma Intel din punct de vedere tehnologic si ar putea introduce cu noua luni mai tarziu decat Intel procesoare cu tehnologia de 45 de nanometri, in a doua parte a anului.

Prognozele mai slabe ii determina pe cei de la AMD sa minimizeze costurile pe anumite piete, iar pentru asta compania va disponibiliza o zecime din cei 16.800 de angajati.