Dupa ce doar in urma cu cateva zile s-au napustit ziarele romanesti sa preia infomatia pusa de la dipozitie de directorul reprezentantei Symantec in Romania, Gabriel Tomescu, ( oare daca cumparam produsele Norton nu ne aparam !?!?! :> ) ca “Romania este raspunzatoare pentru 5% din phishingul generat la nivel mondial in perioada iulie-decembrie 2007.”

Ca statisticile sunt un bun mijloc pentru a raspandi informatia care ne intereseaza e una. (apropo, care este esantionul si marja de eroare a informatiilor Symantec ?)

Ca in unele ziare scrie ca, de fapt, Romania ar fi doar gazda acelor pagini de phishing e alta. (da tot un fel de “hackerala” e si aia, nu? - auzi “Hackerii romanii")

Cert e ca suntem undeva pe locul 3 in lume. :D

Dar iata ca ieri apare o noua informatie aparuta ca prima stire - ca Vladuz, baiatul ala care testa securitatea sistemelor eBay - a fost arestat. Bum-bum pe ProTV, mai ca nu ne ziceau sa inchidem calculatorul si sa-l ingropam la 100 de metri.

Asa ca phisherul numarul unu al Romaniei e la mititica. Dincolo de realele talente de compudadorist (adica a creat pag.tgz, minca-t-as - greu o fi sa cauti si tu sa vezi ce naiba de fisiere sunt .tgz

) nu puteam sa nu raminem uimiti la adevaratele talente de infractor ale acestuia. Adica baiatul se ascundea sub o Porecla care continea unul din prenumele sale. Cita ingeniozitate !

Asta imi aduce aminte de celebrul hacker din Iasi care a modificat un virus, dar “fisierul executabil al virusului era identic cu cel al paginii sale de web.”

Baiatul ala cu virusul se pare ca a scapat, ce soarta l-o astepta pe Vladutz, doar Dumnezeu si judecatorii care ancheteaza cazul stiu. (vor sti).

Certe sunt 2 lucruri:

- unii oameni cred ca daca fac o activitate ilegala pe Net nu pot si nu vor fi niciodata prinsi. Teribilismul varstei, lipsa de cunostiinte, neincrederea in capacitatea politiei si justitiei romane de a rezolva astfel de cazuri ? Habar n-am.

- exista un mit al “hackerului roman inteligent” care se perpetueaza (vezi mascatii si laptopurile), desi tot mai multi romani invata (sau cred ca invata?!) sa umble pe net. Desi, personal, cred ca e vorba de o imagine falsa in 99% din cazuri, baietilor veseli le poate folosi acest mit - judecatorii fiind tentati sa acorde mai multe circumstante atenuante si uneori sa constate chiar lipsa de pericol social al faptei.

Si probabil acest din urma punct, incercat sa fie subliniat de partea vatamata cu valori impresionante ale pagubelor produse, este un subiect interesant de dezbatut.

Adica, daca e sa ne luam dupa lege, cineva care “sparge” o casuta de email sau una de EBay poate sa ia intre 3 si 12 ani de parnaie. (art 42 alin. 3)

Dar daca sparge mai multe cit trebuie sa ia ?

Deci ce zic juratii nostri ?

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.