Apple a anuntat o crestere de 36% a profitului din trimestrul al doilea al anului fiscal, datorita vanzarilor robuste la computerele Macintosh si la playerele iPod, insa marjele de profit scazute si estimarile financiare prudente au dezamagit investitorii, relateaza Reuters.

In al doilea trimestru fiscal ce s-a incheiat in martie, profitul net a crescut la 1,05 miliarde dolari, sau 1,16 dolari pe actiune, fata de 770 milioane dolari, sau 87 centi pe actiune in perioada similara din 2007.

Venitul a crescut cu 43%, la 7,51 miliarde dolari, peste estimarile medii ale analistilor chestionati de Reuters, de 6,95 miliarde dolari si 1,07 dolari pe actiune.

Vanzarile la produsele de baza Apple au fost peste estimarile analistilor, livrarile de calculatoare Mac crescand cu 51%, la 2,29 milioane unitati. Compania a vandut 10,6 milioane de iPod-uri.

Apple a vandut 1,7 milioane de terminale iPhone si isi mentine tinta de a vinde pana la finalul anului 10 milioane de unitati, cifra care cuprinde si vanzarile de anul trecut.

Apple a precizat ca se asteapta la un profit de un dolar pe actiune si un venit de 7,2 miliarde dolari pentru al treilea trimestru fiscal ce se va incheia in iunie.

Analistii de pe Wall Street, chestionati de Reuters se asteapta la un castig de 1,11 dolari pe actiune si un venit de 7,17 miliarde dolari.

E de asteptat ca Apple sa lanseze un model iPhone mai rapid in urmatoarele luni, pentru a satisface anumite nemultumiri legate de acest aspect, in special in Europa, mai noteaza Reuters.

Apple e recunoscuta pentru prognozele sale financiare care sunt atat de prudente incat pot fi depasite usor. Analistii spun insa ca in trimestrul curent e posibil ca prognozele prudente sa reflecte reaalitatea, pe fondul dificultatilor economice din SUA.