Cel putin de trei ori anul acesta, de la o statie de calculatoare din Romania, un hacker poreclit Vladuz a pretins a fi reprezentant al serviciului pentru clienti al eBay, in incercarea de a fura informatii sensibile de la americanii care vizitau popularul website de licitatii. Barbatul, care facea parte dintr-o retea de fraude controlata de un sindicat infractional strain, a fost prins de politia romana, saptamana trecuta, cu ajutorul agentilor de la FBI si Serviciul Secret. Oficialitati de la Departamentul Justitiei au citat cazul lui Vlad Duiculescu, cunoscut si sub numele de Vladutz,, pentru a da alarma referitor la amploarea pe care o ia crima organizata care nu recunoaste granite nationale, scrie The Washington Post, preluat de Rador.

In fata unui auditoriu la Centrul pentru Studii Strategice si Internationale, procurorul general al SUA, Michael B. Mukasey, a elogiat stradaniile incununate de succes, depuse cu cateva decenii in urma de Robert F. Kennedy, de a frange coloana vertebrala a mafiei italiano-americane, dar a spus auditoriului ca actuala amenintare din partea sindicatelor internationale ale crimei implica provocari si mai mari.

Noua generatie de infractori este "mai sofisticata, ei sunt mai bogati, au influenta mai mare asupra guvernelor si institutiilor politice din lumea intreaga si sunt mai priceputi la utilizarea celor mai noi tehnologii, mai intai pentru a le infiltra, iar apoi pentru a-si acoperi infractiunile", spune Mukasey.

Oficialitati de la Departamentul Justitiei spuneau recent ca elemente criminale incearca sa penetreze sectorul energetic, sa furnizeze arme teroristilor si sa provoace daune economiei SUA utilizand calculatoare si companii de fatada pentru a spala bani si a vinde marfuri false. Ei spun ca aceasta apreciere reiese dintr-o estimare clasificata asupra acestei amenintari si din datele anchetelor penale.

Drept raspuns, Consiliul pentru crima organizata al Departamentului Justitiei a organizat informari regulate pentru prima data in ultimii 15 ani, pentru stabilirea unei noi strategii. In prezent, 120 de procurori si agenti si analisti FBI lucreaza la probleme referitoare de crima organizata. Oficialitatile departamentului spun ca vor sa valorifice aceste resurse si sa conlucreze mai indeaproape cu omologii straini si cu colegii lor din departamente precum Trezoreria, Departamentul de Stat si al Muncii.

Alice S. Fisher, sefa deviziei penale de la Departamentul Justitiei, spune ca procurorii fac planuri si pentru utilizarea actualelor instrumente legale, inclusiv statutul 'racketeering' si legile proprietatii intelectuale. Ea spune ca guvernul ar putea incerca sa obtina sporirea numarului vizelor respinse si a sanctiunilor impuse anumitor membri ai grupurilor infractionale.

Oficialitatile spun ca sunt ingrijorate ca suspecti motivati de lacomie ar putea face echipa cu teroristii condusi mai degraba de ideologii. Luna trecuta, traficantul de arme Viktor Bout, "comerciantul mortii", a fost arestat in Thailanda sub banuiala ca ar fi conspirat pentru a vinde arme rebelilor columbieni.

Dar directorul adjunct al FBI, John S. Pistole a spus ca biroul nu a identificat nici un fel de legaturi intre membrii centrali ai al-Qaida si retelele crimei organizate, pe care i-a numit "mafioti fara granite".