Serviciul Street View al Google, prin care sunt disponibile pe internet imagini panoramice detaliate la nivelul strazilor din 40 de orase americane, ar putea crea ingrijorari legate de intimitatea persoanelor, daca ar fi lansat si in Europa, scrie Reuters.

Prin imaginile 360 de grade pe care le ofera la nivelul strazilor, serviciul Street View a devenit extrem de popular in randul soferilor americani, insa a starnit controverse legate de o invadare a intimitatii utilizatorilor care pot aparea, fara sa vrea, in imaginile de pe web.

"Daca se vor face poze peste tot clar vor aparea probleme", spune Peter Hustinx, supervizor la organizatia European Union Data Protection.

Hustinx, care lucreaza cu autoritatile nationale din cele 27 de tari UE pentru impunerea unor reguli consistente legate de intimitate si protectia datelor, e de parere ca Google va tine cont de legile din Europa cand va aduce serviciul aici. El spune ca exista capacitatea de a adapta serviciul prin artificii tehnice care pot limita continutul imaginilor publicate online.

In martie, Google a promis ca se va conforma cererilor Pentagonului care solicita scoaterea unor imagini care puteau periclita securitatea nationala. Au starnit discutii si imagini mai banale, cum ar fi un barbat care iesea dintr-un club de streap-tease sau o femeie care se bronza.

Computerworld.com scria recent ca masini ale Google au fost vazute in mai multe capitale europene unde oameni angajati de Google faceau masuratori, poze si filmari cu echipamente sofisticate, in ideea de a strange date pentru a putea lansa serviciul si pe continent. Insa, surse din Google spun ca nu s-a decis cand va fi adus Street View in Europa, deoarece mai intai trebuie vazut cum pot fi evitate priocesele.

Fetele oamenilor nu pot aparea in imagini daca acestia nu si-au dat in prealabil acordul. Google trebuie sa evite problemele si ar putea fie sa faca fetele de nerecunoscut, prin mijloace tehnice, fie sa publice imagini la rezolutie foarte mica. Ambele variante sunt dezavantajoase pentru Google, in prima e nevoie de o cantitate enorma de munca pentru procesarea imaginii, in a doua e afectata atractivitatea si utilitatea serviciului, deoarece imaginile de proasta calitate nu prea sunt de interes.