Laptop-urile din programul OLPC - "Un laptop pentru fiecare elev", destinat elevilor din tarile sarace, vor functiona si cu sistemul de operare Windows XP dupa ce Microsoft a batut palma cu fundatia care sustine programul. OLPC a debutat cu stangul, iar comenzile au fost sub asteptari, mai ales ca mult-trambitatul laptop de "100 de dolari", a ajuns sa coste 200$, scrie BBC.

Intrarea Microsoft in proiect a fost ceruta de cateva tari care au conditionat inaintarea de comenzi de prezenta sistemului Windows la calculatoarele portabile. Testele cu XP vor incepe luna viitoare in patru-cinci tari.

Nicholas Negroponte, fondatorul OLPC spune ca acceptarea Microsoft in program nu e o masura disperata pentru a gasi clienti. "Desi e adevarat ca programul nu a demarat asa bine cum am sperat si cum am declarat public, cateva tari au tot insistat, si insistat, ca vor ca Windows sa fie o optiune", a spus el. Pana acum, laptop-urile XO erau oferite doar cu sistemul open-source Linux.

OLPC si-a propus initial sa vanda laptop-urile la 100 de dolari bucata in loturi de cel putin un milion de unitati guvernelor care le comandau. Device-urile sunt gandite a fi folosite in conditii grele si in zone izolate, de catre elev din tari sarace. Intre timp, OLPC a coborat minimul ce poate fi comandat, iar pretul unui mini-computer este 188 de dolari (198 dolari cu Windows).

Pana acum s-au vandut 600.000 de laptop-uri, insa cei de la OLPC spun ca in doua-trei luni vor mai fi comandate alte 400.000. Se intentioneaza vanzarea de laptop-uri capabile sa functioneze atat cu Linux cat si cu XP, insa mai trebuie rezolvate cateva probleme tehnice.

Totusi, in XP nu poate fi folosita interfata Sugar, gandita special pentru laptop-ul super ieftin si nici unele optiuni cruciale de conectare la retea nu merg in Windows. OLPC va trebui sa gaseasca solutii.

Negroponte nu exclude posibilitatea ca Windows sa devina singurul sistem de operare care va rula pe laptop-urile XO.

Laptop-urile sunt produse de taiwanezii de la Quanta Computer, cantaresc cam 1,5 kg, nu au harddisk, ci memorie flash.

Proiectul, demarat in 2004, e o initiativa a Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT) si isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tanara generatie.