Desi e o stire de saptamina trecuta, nu vroiam sa uit sa o punctez: Estonia a fost numita locatia pentru un nou centru de excelenta in domeniul cyber-razboiului. Pactul numit Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence a fost constituit de 7 membri NATO - Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania, Slovacia si Spania. Nu include SUA, dar care ar putea veni ca si observator.

Va fi o echipa de 30 de persoane ce vor incepe sa lucreze din august anul acesta. Tema principala : Cyber-warfare (adica razboi electronic, nu?). Actiuni: cercetare si instruire.

Observ, in primul rind, ca s-a facut o trecere de la termenii folositi in trecut - cyber-terrorism la cyber-warfare. Apoi, dincolo de cartile, scenariile si unele zvonuri de care am auzit cu totii, nu exista practic nici un exemplu clar de cyber-warfare. Asta ar insemna ca unele armate au deja specialisti in securitate informatica pe care i-ar folosi pe post de hackeri.

De fapt, singurul eveniment care a fost incadrat in aceasta tema a avut loc acum un an asupra Estoniei, ale carei site-uri guvernamentale au fost inaccesibile printr-un atac DDOS. Estonia a dat vina pe Rusia, care a negat totul.

Dar cine sunt atunci teroristii informatici - membri Al Quaida din Internet Cafe-urile afgane, luptatorii ceceni din ISP-urile armene sau luptatorii pentru independenta Tibetului din Marea Britanie?

Si cum teroristul unei natiuni este considerat deseori luptatorul pentru liberatate al alteia cred ca e bine sa ne uitam si la practica: unde guvernul rus inchide site-urile care nu ii convin pe motiv de terorism si unde Anglia foloseste niste legi similare pentru a-si supraveghea pescarii sau pentru a-i ameninta pe cei ce au anuntat ca vor stinge flacara olimpica.

Dar mai bine noi sa fim sanatosi…

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.