Silviu Hotaran, care se va retrage peste cateva luni din postul de sef al filialei Microsoft Romania, isi doreste ca succesorul sau sa fie tot roman si nici nu concepe sa nu fie asa. Dupa ce se va retrage la 31 august isi va infiinta propria companie de consultanta care va fi mica, cel putin la inceput, si va oferi servicii si pe alte domenii decat IT-ul, in special in tara, a spus Hotaran, pentru Hotnews.ro.

Intrebat daca nu pleaca totusi prea repede de la filiala romaneasca la care a revenit acum un an, el a raspuns ca a revenit pentru o tranzitie care nu putea dura mult timp, ci cat trebuie "Sunt de 12 ani la Microsoft si am avut o singura functie, ce-i drept cu mai multe job description dar nu plec prea repede. Eu am mai spus de multi ani ca in viata trebuie sa fac ceva si pentru mine", spune Hotaran.

"Ce pot sa spun e ca firma asta o sa fie foarte mica, e greu sa incepi de unul singur, poate o sa mai am doi - trei colegi si vreau sa ma focalizez in primul rand pe calitate. Vreau sa fac consultanta in management si cand spun management ma refer mai putin la partea teoretica si ma mult la partea practica, ceea ce numim noi "soft skills", arta de a comunica, de a interactiona cu oamenii", a adaugat seful Microsoft Romania.

El a spus ca nu va oferi consultanta doar pentru domeniul IT ci pentru oricine va avea nevoie de transfer de cultura organizationala si de valori. "Una dintre deciziile importante pe care le-am luat e de a ramane in Romania, vreau sa creez impact aici, cred ca fata de alte tari exista mai multe oportunitati in Romania".

Hotaran a spus ca presedintele Microsoft pentru Europa Centrala si de Est va decide cine va fi noul manager, iar recrutarea a inceput "Eu imi doresc din suflet sa fie un manager roman, nici nu vreau sa ma gandesc la o alta varianta, nu cred ca n-avem oameni care sa duca mai departe ceea ce am inceput noi, si, cum stiti, de 12 ani ne luptam sa impunem perceptia aceasta ca Microsoft Romania este o companie locala (...) Important e ca exista si candidati interni, una dintre sarcinile mele in aceasta tranzitie a fost si sa pregatesc un plan de succesiune, o noua generatie de lideri", a mai spus Hotaran.

Silviu Hotaran și-a inceput cariera la Microsoft ca General Manager al Microsoft Romania in 1996, anul in care s-a deschis filiala. In anul 2004, Hotaran a fost numit General Manager al Microsoft South-East Europe si a fost responsabil pentru dezvoltarea afacerilor Microsoft in 10 tari din aceasta regiune. In iunie 2007, a revenit ca general manager al Microsoft Romania.

Inainte de a se alatura Microsoft, Hotaran a fost cercetator la Insitututul pentru Tehnica de Calcul din Bucuresti si general manager al Ciel Romania, companie care ofera software pentru servicii financiare.

Hotaran este absolvent al Facultatii de Automatica si Calculatoare al Universitatii Politehnica din București. Este casatorit si are un fiu de 22 ani.