Seful Yahoo, Jerry Yang, a solicitat intocmirea unui comunicat de presa in care se respingea o propunere de preluare de catre Microsoft Corp, cu cateva luni inaintea ofertei nesolicitate inaintate in ianuarie, arata documente ale companiei, scrie Reuters.

Detalii selective din hotararile sedintelor consiliului Yahoo si alte documente confidentiale ale companiei, desigilate luni de un judecator al curtii din Delaware, arata cum Yahoo a respins tentativele de preluare ale Microsoft inca de la inceputul anului 2007.

Avocatii ce ii reprezinta pe actionarii Yahoo care doresc sa forteze compania sa renunte la mijloacele de aparare impotriva preluarii, facilitand o afacere cu Microsoft, au obtinut documentele de la companie si au primit permisiunea unui judecator de a le publica luni.

Deciziile intrunirii consiliului Yahoo din luna octombrie au aratat ca directorii au discutat "posibilitatea ca o parte terta sa faca o oferta de preluare a companiei". Yang a obtinut atunci aprobarea de a respinge orice propunere, intocmind un comunicat de presa pentru o oferta ce a fost facuta abia la sfarsitul lui ianuarie 2008. Acuzatorii pretind ca prin "partea terta" se facea referire la Microsoft.

In timp ce multe evenimente descrise in plangerea actionarilor s-au bucurat de o larga acoperire in media in ultimul an si jumatate, inca de la relatarile deciziei Yahoo de a respinge o oferta Microsoft in valoare de 40 dolari/actiune in ianuarie 2007, noile dezvaluiri aduc in lumina rezistenta opusa de Yahoo unei fuziuni.

In transcrierea unei convorbiri telefonice ce a avut loc intre Yang si directorul executiv Microsoft Corp, Steve Ballmer, cu o zi inainte de publicarea ofertei pentru Yahoo, Yang a incercat sa-l convinga pe seful Microsoft sa amane anuntarea ofertei, insa Ballmer a replicat ca nu este dispus sa mai astepte.

"Nu pierzi nimic daca mai astepti o saptamana", ar fi spus Yang, potrivit transcrierii facute de un participant la convorbire din cadrul Yahoo, prezentata luni in cadrul procesului intentat de actionari.

Ballmer a raspuns "Daca intr-adevar nu vrei sa vinzi afacerea, atunci nu mai vreau sa astept", conform aceleiasi surse. Ballmer i-a cerut lui Yang sa faca o contraoferta si a spus ca Microsoft o va face publica in acest caz.

Microsoft a publicat oferta a doua zi, pe 1 februarie, oferind 31 dolari/actiune in titluri si lichiditate, in valoare de aproape 45 miliarde dolari.

Procesul urmareste sa demonstreze ca Yang are o aversiune fata de Microsoft, insa declaratiile publice ale acestuia, precum si dorinta de a se intalni de cateva ori cu reprezentantii Microsoft arata ca incearca sa obtina un pret mai bun, nu sa evite neaparat un acord.

"Nu noi am retras acea oferta, ci Microsoft", a declarat Yang in cadrul unei conferinte de saptamana trecuta. "Microsoft nu mai este interesata de cumpararea companiei si discutam despre alte lucruri", a mai spus acesta, adaugand ca "suntem dispusi sa ascultam".