Imbunatatirile aduse vitezelor de procesare, spatiilor de stocare si internetului de banda larga wireless vor da tonul unei noi revolutii in IT, in urmatorul deceniu, dar producatorii de software vor fi pusi in fata unor provocari importante, pentru a tine pasul, crede Steve Ballmer, CEO al Microsoft, citat de PC World.

El crede ca producatorii de software trebuie sa creeze interfete naturale mai bune, sa simplifice aplicatiile de programare si sa creeze aplicatii analitice si de cautare mai bune pentru utilizatorii PC-urilor. Ballmer crede ca in urmatorul deceniu se va petrece o revolutie in IT, dar sunt inca probleme, mai ales ca PC-urile contin cantitati uriase de informatii despre utilizatori, insa nu pot anticipa nevoile acestora si aici interfetele naturale imbunatatite piot ajuta.

"Vrei ca PC-ul tau sa poata nu numai sa inteleaga ce spui, ci sa inceapa sa-si aminteasca lucruri despre tine si intentiile tale", crede Ballmer care spune ca o problema tine de faptul ca in ultimii cinci ani tehnologiile de cautare nu s-au schimbat prea mult. El e de parere ca dezvoltarea de soft este inca foarte complexa, iar integrarea unor sisteme diferite este prea grea.

Seful Microsoft a povestit cum si-ar imagina el tehnologia viitorului. Ar vrea ca, stand in fata unui televizor intr-o camera de hotel sa poata, printr-o simpla comanda vocala, sa se conecteze cu Bill Gates, aflat la mii de kilometri distanta. Ballmer spune ca cei doi ar putea urmari un meci de golf, l-ar putea comenta, iar daca Gates s-ar intreba cu ce minge joaca Tiger Woods, Ballmer ar putea face zoom pe imagine apoi va da cautare pe internet pentru imagini similare si va comanda, tot online, cateva zeci de astfel de mingi. Dupa ce audienta a zambit auzind visurile lui Ballmer, el a spus ca nu suntem chiar asa de departe.

Oficialul Microsoft crede ca toate informatiile vor fi "consumate" digital si foarte putini vor mai citi ceva de pe hartie. El crede ca stiinta, sanatatea si educatia sunt in etapa de inceput a unei transformari masive, iar urmatorii zece ani vor aduce in IT mult mai mult decat a adus ultimul deceniu.