Mozilla Foundation lanseaza marti versiunea a treia a browser-ului Firefox, principalul rival al Internet Explorer. Mozilla vrea sa stabileasca un recod mondial de download-uri intr-o singura zi si vrea sa depaseasca cele 1,6 milioane de descarcari facute in 2006 in prima zi de lansare a versiunii 2.0, scrie BBC.

Lansarea de astazi este cea mai importanta din istoria Firefox, spun reprezentantii Mozilla care sustin ca Firefox 3.0 va fi mai rapid, mai usor de utilizat si mai sigur decat versiunile de pana acum. Ei spun ca versiunea a treia incarca paginile net de patru ori mai rapid decat Firefox 2.0 si de sapte ori mai rapid decat Internet Explorer. BBC noteaza ca aceste viteze pot fi greu de pus in practica din cauza diferitilor factori care pot afecta viteza browser-ului, fara ca Mozilla sa aiba control asupra lor.

Mozilla spune ca noul Firefox va avea si o aplicatie interesanta numita Smart Location Bar, prin care utilizatorul se poate intoarce repede la unele pagini pe care nu le-a adaugat in Bookmarks si nici nu le mai stie adresele complete.

Firefox 3 va detecta si site-urile malitioase sau compromise, iar in centrul ecranului va aparea o caseta rosie, cand utilizatorii intra pe un site periculos.

Browser-ul Firefox a aparut la inceputul lui 2004, iar de atunci "musca" incet, dar sigur, din cota Internet Explorer. Desi datele exacte sunt greu de adunat, se crede ca Firefox e folosit de circa 15 - 17% dintre utilizatorii de Internet, in timp ce Internet Explorer e utilizat de circa 80%. Totusi, multi considera ca aceste cifre sunt exagerate, iar Explorer are o cota mult mai mica decat cele 80 de procente.