Un nou gadget care utilizeaza un magnet mic poate ajuta persoanele cu handicap sa conduca un scaun cu rotile sau sa lucreze cu computerul, folosinf doar varful limbii, scrie Reuters.

Magnetul, de marimea unui bob de orez, permite diferitelor persoane sa miste cursorul unui computer sau sa directioneze un scaun cu rotile. Magnetul este implantat cu usurinta sub limba, spun cercetatorii de la Georgia Institute of Technology, creatorii sistemului.

"Am ales limba pentru a controla sistemul, deoarece, spre deosebire de maini si picioare, care sunt controlate de creier prin maduva spinarii, limba e conectata direct de creier printr-un nerv cranian care in general nu e afectat nici la accidentele la maduva spinarii nici la bolile neuromusculare.", spune Maysam Ghovanloo, care a participat la proiect. "Miscarile limbii sunt rapide, precise si nu necesita multa gandire, concentrare sau efort", mai spune el.

Se spera ca sistemul poate revolutiona tehnologiile de asistenta pentru persoanele cu dizabilitati grave, cum ar fi leziunile la coloana vertebrala. Cei care au creat sistemul spun ca aceste persoane pot sa se reintoarca la o viata "independenta si productiva".

Cei de la Georgia Institute of Technology spun ca sistemul poate fi programat sa recunoasca un set unic de miscari ale limbii, pentru fiecare utilizator. "O persoana ar putea antrena sistemul nostru sa recunoasca atingerea unui dinte ca fiind o comanda diferita", mai spune Ghovanloo. Sistemul a fost testat pe 12 persoane fara dizabilitati, dar va fi testat si pe oameni cu handicapuri severe.