Cu o istorie de aproape 50 de ani, mouse-ul, folosit de aproape toti posesorii de computere, ar putea sa dispara in urmatorii 3-5 ani, sustine o companie de cercetare. El va fi inlocuit de ecrane sensibile sau de mecanisme de recunoastere a expresiilor faciale.

"Mouse-ul este perfect pentru desktopuri, dar pentru industria jocurilor sau pentru laptopuri este deja depasit", afirma analistul firmei Gartner Steve Prentice, citat de BBC.

El isi bazeaza previziunile pe cercetarile efectuate de o serie de firme in dezvoltarea de noi interfete inspirate din lumea jocurilor pe computer.

"Exista unitati Panasonic care iti recunosc figura si afiseaza pe ecran un meniu personalizat. Poti sa selectezi cu mana comenzile pe care le doresti". Astfel de tehnologii sunt dezvoltate si de Sony si Canon, care au reusit sa creeze softuri ce recunosc in timp real figura unui om, chiar daca acesta zambeste.

Exagerari, considera producatorii de mouse-uri

Evident, cei care lucreaza in industria mouse-urilor nu sunt de acord cu aceste previziuni.

"Povestea cu disparitia mousului este mult exagerata", a declarat Rory Dooley, director in cadrul Logitech, cel mai mare producator mondial de mouse-uri si de tastaturi.

Dar el admite ca modul de interactionare dintre om si computer s-a diversificat rapid, chiar Logitech dezvoltand tehnologii in acest sens.

Viitorul tastaturii e asigurat

Si totusi, cat de pregatiti sunt oamenii sa-si fluture mainile in aer sau sa se strambe in fata unui calculator pentru a comunica cu un computer?

Steve Prentice spune ca milioane de oameni fac deja acest lucru, mutumita consolei Nintendo Wii si telefoanelor iPhone.

"Interfetele multi-touch sunt mult mai puternice si mai flexibile acum, permitand operatiuni precum zoom, scroll sau micsorarea imaginilor", afirma Prentice.

Tastatura ramane insa mai departe un instrumente indispensabil pentru computer, considera analistul Gartner: "Tastatura va ramane mai departe principalul mod de introducere a datelor in calculator si nimic nu o va putea inlocui cu usurinta".

Mouse-ul nu a adus niciun profit inventatorului sau

Mouse–ul a fost inventat in anul 1964 de catre Douglas Engelbart, inginer la Institutul de Cercetare din Stanford. A fost inregistrat la Oficiul de Patente si Inventii in 1970, sub numele de "Indicator al pozitiei X–Y pentru un sistem de afisare".

Popularul mouse nu i-a adus insa niciun beneficiu parintelui sau. Aceasta si din cauza ca patentul a expirat in 1987, inainte ca revolutia PC-urilor sa faca din mouse un instrument indispensabil.