Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a publicat o lista cu 38 de site-uri care care vand servicii de telefonie mobila, in special tonuri de apel si wallpaper-uri, insa nu ofera destule informatii clientilor sai sau ii induc in eroare, precizeaza un comunicat al autoritatii.

Romania a verificat 40 de site-uri, dintre care 38 avand probleme de informare completa si precisa a consumatorilor (cum ar fi identificarea operatorului economic furnizor sau indicarea exacta a pretului unui serviciu) sau inducand in eroare consumatorii prin neexplicarea caracterului „gratuit” al unui serviciu.

„Urmatoarea faza a acestei actiuni la nivel european este aceea a contactarii operatorilor economici care ofera servicii de telefonie mobila pe internet, somarea acestora sa completeze informatiile de pe site-uri si asigurarea ca au fost inlaturate practicile comerciale incorecte. In caz contrar, vom aplica sanctiuni si vom dispune oprirea practicilor de acest fel”, a declarat Dan Vlaicu, presedintele ANPC.

Lipsa informatiilor in legatura cu pretul serviciului de telefonie mobila, neprecizarea taxelor suplimentare ce trebuie achitate, inscrierea automata pentru o comanda nesolicitata, publicitatea inselatoare sau trimiterea consumatorului de pe o pagina web pe alta, fara informatii clare privind furnizorul serviciului pentru care consumatorul opteaza – reprezinta principalele abateri constatate de autoritatile din statele membre in timpul controlului.

Toate acestea au indus in eroare consumatorii din Europa, acestia cumparand in ultimii ani servicii de telefonie mobila fara a detine toate informatiile in avans despre ceea ce cumpara.

Actiunea de verificare a site-urilor face parte dintr-un proiect al Uniunii Europene, in special al comisarului european pe probleme de protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, primul control de acest fel fiind reprezentat de verificarea site-urilor care vand bilete de avion on-line, actiune desfasurata in cursul anului 2007.

La nivelul tuturor statelor membre au fost verificate peste 500 de astfel de site-uri.