Sase dintre cei mai mari furnizori de internet din Marea Britanie s-au inteles cu reprezentantii industriei muzicale pentru a demara un plan de reducere a cantitatii de muzica descarcata ilegal de pe net. Conform intelegerii, negociate de guvern, cei care descarca ilegal muzica de pe net vor primi acasa scrisori de atentionare, scrie BBC. Industria muzicala vrea ca cei care descarca multa muzica si ignora in mod repetat averttismentele sa ramana fara internet, dar providerii nu sunt de acord.

Cele sase firme care au semnat sunt BT, Virgin, Orange, Tiscali, BSkyB si Carphone Warehouse. Ele se angajeaza ca vor colabora pentru reducerea semnificativa a cantitatii de muzica descarcata ilegal. In plus, acesti furnizori vor dezvolta si servicii prin care melodiile vor putea fi descarcate legal, insa contra cost.

Companiile Virgin si BT au trimis in ultimele saptamani scrisori unor clienti care au descarcat cantitati record de muzica.

Asociatia reprezentativa pentru industria muzicala din UK, British Phonographic Industry, insista ca cei care - dupa trei avertismente - continua download-urile ilagale de pe net, sa ramana fara conexiune, insa providerii nu sunt de acord sa faca politie cu clientii lor.

In ultimul an se estimeaza ca 6,5 milioane de britanici au descarcat ilegal muzica de pe net. Circa 95% din download-urile de muzica sunt ilegale. Reprezentantii autoritatilor iau in calcul instituirea unei taxe anuale de circa 40 - 60 de dolari, care sa fie platita de fiecare utilizator de internet in banda larga, in schimbul dreptului de a descarca oricata muzica ar dori, scrie The Independent. Cotidianul adauga ca in aceasta vara vor fi trimise cam 12.000 de scrissori, catre clienti care sunt extrem de activi in descarcarea ilegala de muzica.

Se estimeaza ca scrisorile de avertisment ii vor determina pe multi sa renunte la activitatile ilegale. Ca alternative, furnizorii ar putea fi obligati sa dezvaluie identitatea celor care descarca foarte multa muzica, insa providerii avertizeaza ca tactica e scumpa. Furnizorii ar mai putea fi obligati sa instaleze si filtre care sa impiedice download-urile.