China ocupa primul loc in lume in ceea ce priveste numarul utilizatorilor de Internet, depasind Statele Unite ale Americii, anunta AP, citand date ale guvernului de la Beijing. In iunie, 223,1 milioane de americani utilizau Internetul, in timp ce China ajunsese la 253 de milioane de utilizatori.

Cifrele anuntate de guvernul de la Beijing arata o rata de crestere de 56% fata de anul trecut. In ceea ce priveste ponderea in total populatie, 71% dintre americani folosesc Internetul, in timp ce in China proportia este de doar 19,1%.

Analistii estimeaza ca numarul de utilizatori de Internet va creste cu circa 18% in fiecare an, urmand sa ajunga la 490 de milioane in 2012, cifra mai mare decat intreaga populatie a Statelor Unite.

Guvernul de la Beijing incurajeaza utilizarea Internetului pentru afaceri sau educatie, dar incearca sa blocheze accesul populatiei la site-uri porno sau la pagini care critica regimul comunist.

Beijing blocheaza, de asemenea, accesul la site-uri detinute de dizidenti ai regimului comunist, de grupari care militeaza pentru drepturile omului sau chiar anumite site-uri externe de stiri.

SUA, lider in publicitatea online

Veniturile obtinute din publicitatea online pe piata Chinei s-au cifrat, in 2007, la 5,9 miliarde dolari, in crestere cu 48,6% fata de anul precedent.

Specialistii estimeaza o rata de crestere a acestei industrii de cel putin 30% in urmatorii ani.

In Statele Unite insa, publicitatea online a adus venituri de 21,2 miliarde dolari, potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers.