Un nou motor de cautare denumit Cuil se pregateste de lansare si se vrea a fi un concurent puternic pentru Google in domeniul cautarilor pe net, anunta Reuters. Proiectul a fost dezvoltat de cativa fosti angajati ai Google si se spune ca ar fi mai "cuprinzator" si ca ar oferi utilizatorului "rezultate mai relevante".

Cuil Inc (pronuntat in limba engleza "cool") va oferi un nou serviciu de cautare la adresa www.cuil.com, despre care fondatorii proiectului spun ca poate idexa mai repede si mai ieftin o mai mare "bucata" din web decat Google.

"Descoperirile noastre in tehnologiile de cautare ne-au permis sa indexam mult mai mult din Internet si sa plasam aproape tot web-ul la discretia utilizatorului", a declarat Tom Costello, co-fondator al Cuil, citat de Reuters.

"Este timpul pentru un rival, dar sa fii in competitie cu Google nu e un lucru usor, asa cum va poate spune si Microsoft", a declarat Danny Sullivan, redactorul-sef al Search Engine Land.

Cuil a indexat pana acum aproape 120 de miliarde de pagini web, de trei ori mai mult decat se spune ca ar avea Google indexat, iar oficialii Cuil Inc au declarat ca au cheltuit doar 5 milioane de dolari pentru a realiza acest lucru.

Cuil a fost fondat de un grup de pioneri in domeniul cautarilor pe net. Tom Costello a construit un prototip de Web Funtain pentru IBM, iar sotia sa, Anna Patterson, a fost arhitectul indexului de pagini web TeraGoogle.

Initial, Cuil a fost optimizat pentru limba engleza-americana, dar compania planuieste sa ofere utilizatorilor posibilitatea de a selecta cele mai importante limbi europene pentru cautarile lor, informeaza Reuters.