Un tanar thailandez este acuzat ca a ucis un taximetrist si i-a furat masina, incercand sa imite scene din controversatul joc video "Grand Theft Auto", anunta Reuters. Incidentul a generat reactii puternice din partea autoritatilor, care depling proliferarea jocurilor video violente si cer parintilor sa fie mai atenti la jocurile copiilor.

Purtatorii de cuvant ai politiei au declarat ca tanarul, un impatimit al jocului video "Grand Theft Auto", nu a aratat probleme psihice si a recunoscut ca a comis crima din cauza jocului. "A declarat ca a dorit sa vada pe propria piele cum e sa furi un taxi la fel ca in joc", a declarat un purtator de cuvant al politiei, citat de Reuters.

Baiatul, descris de parinti ca fiind politicos si silitor, a fost arestat sambata seara in timp ce incerca sa porneasca masina cu soferul ranit grav pe bancheta din spate. Suspectul a declarat ca nu a dorit sa-l ucida pe soferul in varsta de 54 de ani, ci doar sa-i fure masina, dar l-a injungiat atunci cand acesta s-a opus, noteaza Reuters.

Un oficial din cadrul Ministerului Thailandez de Cultura a declarat ca acest incident este un "semnal de alarma pentru autoritati, care trebuie sa trateze serios problema jocurilor violente" si cere parintilor sa fie mult mai atenti la jocurile copiilor lor.

"Aceasta bomba cu ceas a explodat deja, iar situatia se poate agrava. Azi a fost un sofer de taxi, maine poate fi un vanzator dintr-un magazin de jocuri video...", a declarat oficialul thailandez.

Un proces a fost intentat producatorilor si promotorilor jocului "Grand Theft Auto" in Alabama in 2005, in care se sutinea ca din cauza jocului un tanar a ucis doi politisti si un operator 911.

"Grand Theft Auto", lansat recent in editia a patra, a fost dur criticat pentru ca promoveaza violenta prin batai, furturi de masini, consum de droguri, uz de arme, sofat sub influenta alcoolului si prostitutie, si apare pe listele celor mai controversate si violente jocuri all-time ( http://www.videogamesblogger.com/2006/11/11/11-most-controversial-games-ever.htm ; http://www.msnbc.msn.com/id/24631733/ ; http://slavetothegame.blogspot.com/2007/09/top-10-most-controversial-video-games.html ).

Iata cateva imagini din jocul "Grand Theft Auto IV":