Sony ar putea aduce in 2009 pe continent televizoarele extrem de subtiri ce folosesc tehnolgia OLED (cu diode organice emitatoare de lumina), scrie cotidianul japonez Nikkei, citat de Reuters. Aceste televizoare, subtiri si foarte eficiente energetic, ofera culori mai vii decat la LCD-uri si plasme, dar si pretul este mare - spre 2.000 de dolari.

Sony a inceput sa vanda, la sfarsitul anului trecut, primele televizoare OLED in Japonia, iar in acest an le-a introdus si pe piata americana. Modelul prevazut cu ecran de 11 inch are trei milimetri grosime si costa peste 1.800 de dolari. Europa si America de Nord sunt cele mai mari doua piete pentru televizoarele LCD ale Sony.

Un purtator de cuvant al companiei a confirmat ca Sony vrea sa lanseze aceste televizoare in Europa, insa nu a dat informatii despre momentul lansarii.

Un studiu al DisplaySearch arata ca cererea globala pentru televizoare OLED va creste de la circa 200.000 de unitati anul viitor, la 2,8 milioane in 2012. Spre comparatie, cererea de televizoare LCD va creste cu doar 40% in intervalul mentionat, insa ca volum avansul va fi puternic, pana spre 180 de milioane de unitati in 2012.

Tehnologia OLED este in prezent folosita mai ales la display-urile de mici dimensiuni ale dispozitivelor portabile, precum telefoane mobile sau PDA-uri. Principalul avantaj al OLED-urilor este luminozitatea net superioara conferita atat de electroluminescenta naturala a acestor display-uri, cat si de lumina reflectata.