Hackerii rusi si cei georgieni au avut parte de propriul razboi, atacand site-uri importante ale tarii rivale, scrie BBC. Rusii au blocat site-uri ale autoritatilor de la Tbilisi, iar georgienii s-au orientat catre site-urile rusesti de stiri. Nu se stie cine a castigat, insa e clar ca trupele si tancurile au fost dublate de tastaturi in conflictul din Caucaz.

Cateva portaluri apartinand guvernului georgian au fost atacate, urmarea fiind ca nu au mai putut fi accesate de utilizatori. In plus, cei care au vizitat site-ul presedintelui Mikhail Saakashvili erau directionati spre o pagina care-l prezenta ca fiind un Hitler al zilelor noastre. Si site-urile parlamentului si ministerului de externe au fost dezactivate in mod repetat de hackeri rusi.

Georgienii, pe de alta parte, au fost acuzati ca au atacat site-uri rusesti de stiri si pagina oficiala a guvernului Osetiei de Sud, regiune sustinuta de Rusia.

Era absolut normal ca "duelul" armat sa fie dublat si de unul pe internet, mai ales ca fostele republici sovietice, alaturi de Brazilia si China - sunt mari centre de cyber-crime, crede Alex Shipp de la firma de securitate MessageLabs, citat de BBC. Insa, mai spune Shipp, daca chinezii sunt specialisti in spionaj industrial, iar brazilienii s-au specializat in fraude financiare online, rusii prefera sa vanda programe pe care alti cyber - criminali le pot descarca si folosi.

BBC noteaza ca Rusia are deja o traditie in atacuri online, mai ales ca, desi multi IT-isti sunt la fel de buni decat cei din Silicon Valley, rusii castiga foarte putin si sunt nevoiti sa-si foloseasca talentul in activitati specifice hackerilor. In plus, multi oameni cu bani platesc hackeri pentru diferite activitati ilegale din care se castiga extrem de multi bani.

O mare parte din hackeri sunt adolescenti cu internet broadband si timp liber nelimitat. Ei ataca mai usor site-uri din tari cu retele mici si sub-dezvoltate, cum e si Georgia.