O femeie din Marea Britanie, care a pus la comun un joc video ce putea fi descarcat de oricine online prin retea, trebuie sa plateasca despagubiri de 16.000 de lire sterline producatorului jocului, conform unei hotarari a justitiei, scrie BBC. E posibil ca mii de britanici care pun la dispozitia utilizatorilor diferite jocuri sa ajunga si ei in justitie.

Femeia acuzata a facut file-sharing cu jocul Dream Pinball 3D produs de Topware Interactive. Alte trei persoane care au facut acelasi lucru asteapta decizia justitiei.

Un avocat al companiei care a produs jocul spune ca despagubirile sunt insemnate si ar trebui sa fie un avertisment pentru cei care pun in mod curent jocuri pe retele. El a adaugat ca se stiu datele a mii de oameni care au facut file-sharing.

Pe retelele de file-sharing, fisierele puse "la comun" se afla pe calculatoarele utilizatorilor iar cei care doresc sa descarce muzica, jocurile sau filmele le pot lua de la cine doresc.

Topware Interactive si-a inceput campania anti-piraterie acum mai bine de un an, iar justitia a obligat 18 furnizori de net sa dea datele celor suspectati de piraterie.

Firma a trimis apoi 500 de scrisori catre persoane care faceau file-sharing cu jocul produs de ea. In acestea, utilizatorilor li se cerea sa plateasca 300 de lire, suma reparatorie ce ar fi evitat actiunea in justitie.

Lupta impotriva pirateriei s-a intetit in iulie, cand sase dintre cei mai mari furnizori de internet din Marea Britanie s-au inteles cu reprezentantii industriei muzicale pentru a demara un plan de reducere a cantitatii de muzica descarcata ilegal de pe net. Conform intelegerii, negociate de guvern, cei care descarca ilegal muzica de pe net vor primi acasa scrisori de atentionare. Industria muzicala vrea ca cei care descarca multa muzica si ignora in mod repetat avertismentele sa ramana fara internet, dar providerii nu sunt de acord.