Google Chrome, dragilor, nu este un browser. Nu este doar un simplu browser. In Chrome, fiecare website devine un proces separat, cu posibilitate de a avea fereastra lui distincta si control de restrictii de acces la resurse. Chrome are un meniu grafic cu cele mai frecvent accesate site-uri, scrie Adrian Spinei, pe blogul lui.

Cu ajutorul motorului de interpretare JavaScript V8 aplicatiile AJAX de genul Google Mail sau Reader vor deveni mai performante, mai rapide si mai putin gurmande ca nivel de memorie necesara. Google Gears direct integrat in Chrome va oferi extensii de functionalitate si posibilitatea ca site-urile sa poata fi utilizate in mod deconectat, in lipsa legaturii la internet.

Google Gears ofera acces pe resursele de pe sistemul utilizatorului, include o baza de date relationala, mecanism de timer si de rulare de cod asincron (un fel de “multithreadingul saracului”). Ne mai trebuie drag&drop si norme universal acceptate de comunicare intre site-uri (GData, anyone) si va fi extrem de dificil sa faci deosebirea intre o aplicatie “pe Chrome” si una clasica pe desktop.

Google Docs si Word vor lupta “cu arme egale” din mai multe puncte de vedere (exagerez, dar ati prins ideea). Practic, Chrome se vrea un nou sistem de operare populat cu aplicatii web.

Google Chrome intra cu tropait de elefant pe un teritoriu pe care se luptau Adobe Air, CURL, JavaFX si intr-o anumita masura Microsoft Silverlight si Mozilla Prism.

Puncte de retinut:

  • Se foloseste motorul de randare WebKit - ca si la Safari si Adobe Air, ma astept ca site-urile actuale sa nu necesite adaptari sau optimizari speciale
  • Chrome va fi optimizat si testat pe site-urile considerate “bune” conform statisticilor Google - adica PageRank mare si trafic mare
  • Noi elemente de integrare cu desktop-ul vor apare progresiv in Gears, acestea pot fi sau nu adoptate ca standard de alte browsere, dar nu-i bai atata vreme cat vor fi open-source - crede Google
  • Chrome va fi un proiect open-source (oare si engine-ul V8 ?)

Citeste restul articolului si comenteaza pe Netuality.