Creatorii romani pot opta, incepand de marti, pentru licentele Creative Commons (CC) si in limba romana pentru distribuirea continutului protejat de legea dreptului de autor intr-un mod mai liberal. Mai precis, artistii si proprietarii intelectuali isi pot pastra drepturile de autor, dar permit si altor persoane sa copieze sau sa le distribuie opera in conditiile impuse de ei printr-o licenta CC.

Desi licentele Creative Commons permit autorilor schimbarea termenilor de licentiere de la clasicul "Toate drepturile rezervate (C)" la "Unele drepturi rezervate (CC)", ele nu sunt o alternativa la legea drepturilor de autor, a precizat Bogdan Manolea, project lead pentru Creative Commons Romania. Potrivit acestuia, licentele CC se aplica in baza legislatiei privind dreptul de autor, astfel incat sa poata fi modificati termenii de licentiere pentru a permite o licenta deschisa a operelor promovate.

Mai mult, licentele CC nu vor conferi autorilor o protectie mai mare decat legea drepturilor de autor si nici nu pot fi revocate. Practic nu mai poti reveni asupra acestei licente odata ce produsul a fost preluat si promovat ca atare de mai multi utilizatori.

Pe scurt, licentele CC promoveaza reutilizarea creativa a operelor intelectuale si artistice, indiferent daca sunt in proprietatea cuiva sau in domeniul public. Ele pot fi accesate gratuit pe site-ul Creative Commons Romania si ofera un spectru de sase optiuni mai mult sau mai putin restrictive, pornind de la cateva conditii de baza: mentionarea sursei initiale, preluarea produsului ca atare, fara modificari; utilizarea lui in scopuri necomerciale sau comerciale si distribuirea de opere derivate sub o licenta identica, ce permite si altora folosirea si distribuirea in aceleasi conditii.

Licentele CC pot fi aplicate tuturor operelor care intra sub incidenta legislatiei privind drepturile de autor, exceptie facand softurile pentru care sunt recomandate alte licente specializate.

Cine poate folosi aceste licente? Oricine doreste, este raspunsul, dar pot fi utilizate in special de cinci categorii majore, spune Manolea: opere destinate pentru distribuire cat mai larga, cum este cazul lucrarilor stiintifice; bloggurile; Wikipedia, Flikr si alte asemenea sau in cazul managementului deschis al proprietatii intelectuale.

VIDEO: Ce inseamna Creative Commons