Laptop-urile din programul OLPC - "Un laptop pentru fiecare elev", destinat elevilor din tarile sarace, functioneaza si cu sistemul de operare Windows XP, iar Peru e prima tara care testeaza aparatele cu sistemul de operare al Microsoft, scrie PC World. Initial, ideea era ca toate computerele sa foloseasca Linux, insa unele tari au spus ca sunt interesate de proiect doar daca include un sistem de la Windows.

Peru va testa laptop-urile intr-un proiect pilot ce va dura noua luni, dar nu se stie cate aparate vor ajunge in tara sud-americana.

OLPC si-a propus initial sa vanda laptop-urile la 100 de dolari bucata in loturi de cel putin un milion de unitati guvernelor care le comandau. Device-urile sunt gandite a fi folosite in conditii grele si in zone izolate, de catre elevi din tari sarace. Intre timp, OLPC a coborat minimul ce poate fi comandat, iar pretul unui mini-computer este de aproape 200 de dolari.

Intrarea Microsoft in proiect a fost ceruta de cateva tari care au conditionat inaintarea de comenzi de prezenta sistemului Windows la calculatoarele portabile. Aceste tari au motivat ca un laptop fara Windows nu i-ar pregati pe elevi suficient pentru "lumea reala", in care softurile Microsoft domina.

OLPC vinde in prezent laptop-uri fie cu Linux, fie cu XP, insa in cateva luni vor fi disponibile notebook-uri cu ambele sisteme.

Laptop-urile sunt produse de taiwanezii de la Quanta Computer, cantaresc cam 1,5 kg, nu au harddisk, ci memorie flash.

Proiectul, demarat in 2004, e o initiativa a Laboratorului de Media din cadrul Massachusetts Institute for Technology (MIT) si isi propune sa ofere tarilor in curs de dezvoltare posibilitatea de a achizitiona computere ieftine pentru tanara generatie.