Din 2006 pana in prezent au fost trimisi in judecata 178 de inculpati acuzati ca au utilizat si comercializat programe de calculator de business, fara licenta. In 2008 au fost pronuntate 35 de hotarari penale de condamnare, iar pedepsele au ajuns si la peste sase ani de inchisoare cu executare, au spus reprezentantii autoritatilor. Cele mai des piratate softuri apartin Microsoft, Autodesk si Adobe. Totusi, rata pirateriei software in Romania, desi e in media Europei de Est, este de trei ori mai mare decat in tarile de top.

Printre hotararile penale pronuntate se numara si condamnari la sase ani si sapte luni de inchisoare cu executare dar si de cinci ani si sapte luni pentru pirateria de soft de business. Monica Pop, procuror sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, spune ca in toate cazurile prejudiciile sunt foarte mari si a dat exemplu o persoana care a prejudiciat companiile de soft cu 1,7 milioane euro.

In parteneriat cu Business Software Alliance (BSA), pe parcursul anului 2008 s-a desfasurat o ampla campanie de combatere a detinerii, utilizarii si comercializarii de programe de calculator fara licenta. Astfel, pana la sfarsitul lunii august, au avut loc mai mult de 300 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 55 de controale in cazuri de distribuire de software pirat. In timpul acestor verificari, politistii a ridicat mai mult de 26.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat.

Au fost date si cateva exemple de companii, cum ar fi un call center al unei companii internationale, care avea sediul in Iasi si puncte de lucrru in Bacau si Oradea. Din cele 725 de calculatoare ale firmei, majoritatea aveau soft fara licenta apartinand unui membru BSA, iar valoarea totala a programelor era de 250.000 euro.

Rata pirateriei software in Romania a fost anul trecut de 68%, cu doar un procent mai bine decat in 2006 si sase puncte procentuale avans pozitiv fata de 2004, conform unui studiu efectuat de IDC, pentru Business Software Alliance (BSA). Totusi, procentul include atat pirateria pe segmentul softului de business cat si pentru cel folosit pentru distractie, nefiind date valori separate pentru cele doua segmente distincte. Conform datelor, pierderile inregistrate din cauza pirateriei software au fost de 151 milioane de dolari anul trecut, in crestere fata de 114 milioane de dolari in 2006.

Desi rata a scazut, pierderile au avansat din cauza variatiilor de curs, dar si fiindca piata a crescut per ansamblu, spun cei de la BSA. Conform studiului, anul trecut in SUA a fost cea mai mica rata de piraterie software, urmata de Luxemburg, Noua Zeelanda si Japonia, toate sub 25%. Cehia sta cel mai bine din zona Europa Centrala, cu o rata de 39%. Bulgaria avea 68% ca si noi, iar Ucraina 82%. Tarile cu cea mai ridicata rata a pirateriei de soft erau anul trecut Armenia, Banghladesh, Azerbaijan si Republica Moldova, cu peste 90%.

Per total, pierderile cauzate de pirateria software au atins la nivel mondial aproape 48 miliarde de dolari, iar rata a fost de 38%, in crestere cu trei puncte procentuale fata de 2006.