Ritmul de crestere inregistrat de piata de PC-uri din Romania s-a mentinut la un nivel ridicat si in al doilea trimestru din 2008, atat din punct de vedere numeric cat si valoric, desi s-a constatat o incetinire fata de trimestrul anterior, arata un raport IDC. Intre aprilie si iunie vanzarile au avansat cu 29% numeric si cu 23% din punct de vedere valoric.

„Este de asteptat ca in a doua jumatate a anului vanzarile catre consumatorii casnici sa sporeasca semnificativ, mai ales in conditiile in care mai multe branduri vor iesi pe piata cu noi modele low entry la preturi accesibile”, spune Diana Preda, analist IDC Romania. „De altfel, si cererea de PC-uri a sectorului de afaceri se va inscrie pe o panta ascendenta, sprijinindu-se pe ritmul inalt al cresterii economice, pe investitiile programate in educatie si alte sectoare guvernamentale, precum si pe cresterea organica a intreprinderilor mici si mijlocii.”, adauga ea.

Comerciantii care s-au clasat pe primele trei pozitii ca volum al vanzarilor in trimestrul al II-lea 2008 au fost Dell, HP si K-Tech. Impreuna, acestia au cumulat o treime din PC-urile vandute pe piata in perioada aprilie - iunie 2008.

In trimestrul al II-lea 2008, serverele de tip x86 au fost categoria de PC-uri care a consemnat cea mai rapida crestere: comparativ cu perioada similara a anului anterior, volumul vanzarilor a fost mai mare cu 49.7%. :La randul sau, piata notebook-urilor a sporit in acelasi interval cu 49% ca volum, ajungand sa reprezinte 38% din totalul pietei de PC-uri, iar numarul desktop-urilor comercializate in Romania a crescut cu 19%.

Potrivit datelor IDC, in 2007 s-au vandut circa 930.000 de PC-uri in tara, din care 66% desktop-uri, 33% notebook-uri si 1% servere.