Google a lansat o aplicatie prin care utilizatorii isi pot personaliza rezultatele cautarii pe internet, noteaza The Telegraph. Serviciul SearchWiki permite schimbarea ordinii rezultatelor unei cautari, utilizatorii pot sterge rezultatele care nu le plac, iar data viitoare cand se vor autentifica, schimbarile facute vor fi retinute.

Utilizatorii Google pot ordona rezultatele unei cautari in functie de preferinte si de cat de utile li se par.

"Intotdeauna am spus ca cel mai bun motor de cautare e acela care intelege exact ce vrea utilizatorul individual", spune Juergen Galler, directior de management de produs la Google. El adauga ca noua aplicatie ofera un nivel de personalizare fara precedent deoarece "oamenii stiu cel mai bine ce fel de rezultate cauta".

Google spune ca noua aplicatie este revolutionara, si nu un simplu pas mic in web searching. Ideea e ca utilizatorii sa aiba mai mult control asupra cautarilor pe internet, insa sunt voci in industrie care spun ca aplicatia nu va fi preluata de prea multi.

Pentru marea majoritate nu va conta ca un anumit rezultat al cautarii e cu o pozitie mai jos sau mai sus. Search Wiki va fi folosita de numai cativa useri motivati, de elita, care vor cu adevarat sa ia parte in acest program, crede Greg Sterling editor la SearchEngineLand.com, citat de BBC.

Utilizatorii pot pune si comentarii la rezultatele cautarilor si le pot revedea cand intra din nou pe contul Google.

Iata un film demonstrativ cu SearchWiki.