Compania de cercetare iSuppli a redus estimarile privind cresterea industriei de calculatoare personale (PC-uri) cu aproape doua treimi, in contextul in care deteriorarea rapida a conditiilor financiare la nivel global a redus cererea si multe economii majore au intrat in recesiune, informeaza Reuters. iSuppli se asteapta acum ca vanzarile globale de PC-uri sa creasca doar cu 4,3% in 2009, dupa ce anterior estimase o crestere de 11,9%. Compania si-a revizuit si estimarea de crestere pentru 2010, de la 9,4% pana la 7,1%.

iSuppli estimeaza ca vanzarile de desktop-uri la nivel mondial vor scadea cu circa 5% anul viitor, in timp ce vanzarile de notebook-uri ar putea creste cu aproximativ 15%, impulsionate de piata netbook-urilor.

In afara segmentului de netbook-uri insa, lucrurile nu sunt la fel de promitatoare. Unii producatori de PC-uri s-au confruntat recent cu scaderi ale veniturilor sau profiturilor. Astfel, cele mai recente rezultate financiare trimestriale arata ca veniturile Dell au scazut cu 3%, in timp ce producatorul chinez Lenovo a anuntat la inceputul acestei luni o scadere cu 78% a profitului trimestrial.

Cu toate acestea, alti producatori de PC-uri, in special cei care se axeaza pe sectorul de notebook-uri, continua sa estimeze cresteri puternice. Astfel, Acer a anuntat la sfarsitul lunii octombrie ca se asteapta la o crestere cu 25-35% a vanzarilor in 2009 comparativ cu cele din acest an, iar Hewlett-Packard a estimat de asemenea, recent, un an 2009 peste asteptarile anterioare.