Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, a discutat cu cititorii HotNews.ro despre sectorul IT. El a abordat probleme care privesc perspectivele in perioada de criza, felul cum evolueaza piata muncii in sectorul IT si modul cum este aceasta afectata de recesiunea economica globala. Pambuccian a acordat HotNews.ro un interviu despre sectorul IT&C.

Vezi la finalul articolului cateva inregistrari video din timpul interviului

Asculta inregistrarea interviului

Descarca emisiunea in format MP3

Fragmente din discutia online

unu: pe ce liste electorale participa Pambuccian?

  • Varujan Pambuccian: Pe toate buletinele de vot pentru Camera Deputatilor. Minoritatile pot participa in toate colegiile electorale, ceea ce am si facut. Pentru mai multe amanunte, www.pambuccian.ro, unde am specificat pagina si locul in pagina (sper sa fi primit informatia corecta) pentru fiecare colegiu din fiecare judet

Stefan: Cand se va renunta la rezervarea domeniilor .ro pe viata si se va institui o durata limitata de detinere?

  • Varujan Pambuccian: In momentul in care ANC (fost ANRCTI, fost ANRC) va trece sub control parlamentar. Una dintre atributiile pe care intentionez sa i le rezerv (inca nu sunt sigur ca este bine asa si aici voi prefera o consultare publica) este si gestionarea domeniilor .ro. Ele sunt o resursa limitata si deja ANC gestioneaza spectrul radio si planul de numerotatie telefonica. O alternativa ar fi ca .ro sa fie gestionat de o asociatie a operatorilor. Din pacate, o asociatie care sa ii grupeze pe toti nu exista. Spun asta, pentru ca am mai multa incredere in societatea civila decat in tot felul de institutii. Nici eu nu cred ca e bine ca .ro sa fie alocat for ever.

nu conteaza: mai frumos cind avea barba ! dar si atunci si acum a ramas acelasi bataios !

bravo, armene ! esti mai presus decit conationalul tau de la finante.

armeanul este printre cei citiva parlamentari care, cu adevarat, merita sa fie acolo.

  • Varujan Pambuccian: Pai am si acum barba... Am mai scurtat-o de cand am descoperit un aparat genial care ma ajuta sa o tund singur.

Jonctiunea P.N.: As dori sa stiu de la domnul Varujan Pambuccian:

1) daca in urmatorii 1-3 ani se asteapta sa mai apara centre noi de R&D in domeniul semiconductorilor in Romania, in Bucuresti sau in provincie.

2) daca exista statistici despre activitatea centrelor de R&D din domeniul semiconductorilor din Romania;

De asemenea orice comentariu despre activitatile din domeniul semiconductorilor din partea dumnealui este util.

  • Varujan Pambuccian: 1. Da. Nu doar in Bucuresti. Cand vine un investitor mare, problema abundentei fortei de munca de specialitate e principalul criteriu de amplasare a investitiei. In R&D se investeste pe termen lung si tocmai de aceea cred ca avem toate datele pentru a muta usor-usor lucrurile catre centrul de R&D ca principal model de dezvoltare. Am scris mai multe despre asta pe www.pambuccian.ro. Nu pot sa va dau amanunte despre investitorii care si-au exprimat dorinta de a veni in zona de R&D din doua motive:

a) Nu mai vin daca vorbim prematur despre ei

b) Unii nu vor veni probabil niciodata si atunci as aparea eu ca neserios in ceea ce afirm

2) Nu. Fiecare companie care are un centru de R&D, fie ea romaneasca, fie straina, prefera sa vorbeasca minimal despre cercetarea desfasurata acolo pana in momentul in care isi rezolva problema protectiei proprietatatii intelectuale. De obicei, asta se intampla in momentul in care activitatea de cercetare s-a incheiat sau, si mai frecvent, cu putin inainte de lansarea produsului care inglobeaza cercetarea pe piata.

Interesul pentru dezvoltarea activitatii de R&D este vital in momentul de fata. Investitiile au ajuns la limita sistemului de invatamant si singura iesire este trecerea de la fabricatie (fie ca e vorba de soft sau hard) la cercetare-dezvoltare.

mora: am tot auzit pareri despre programul cu un laptop pentru fiecare copil si am inteles ca, in general, specialistii il considera ca fiind o prostie. dar nu am inteles foarte bine de ce. de ce nu e bun programul OLPC?

  • Varujan Pambuccian: Am mai raspuns la intrebarea asta mai sus. Si am spus cate ceva despre intentia pe care o am de oferire a unor tichete valorice care sa poata fi schimbate (ca tichetele de masa) pe hard si/sau soft. In cazul tichetelor de masa, statul nu-ti spune ce sa mananci. De ce ar spune in cazul calculatoarelor?

tavyy: 1. Cum vedeti piata de IT in Romania peste 4 ani? Vor pleca firmele din Romania sau vor mai veni si altele?

2. Cum comentati migratia specialistilor IT romani in alte tari (de ex Belgia, Olanda). Cand vorbesc specialisti ma refer la persoane f bune in domeniul IT cu ani buni experienta.

  • Varujan Pambuccian: 1. Depinde foarte mult de felul in care se va misca sistemul de invatamant. Daca resursa umana devine critica, firmele vor pleca. Inclusiv cele romanesti. Avem un mare noroc cu depresia economica si e bine sa o folosim ca pe o oportunitate. Sistemul de invatamant trebuie reparat repede de tot. 2. Intotdeauna va exista o fluctuatie de genul acesta. E normala. V-as intreba cum vedeti venirea de specialisti din Republica Moldova, India, Pakistan, Germania sau Statele Unite in Romania? In cazul romanilor care pleaca sau al germanilor sau americanilor care vin, vorbim de oportunitati de nisa foarte bine platite, nicidecum de un fenomen de masa asa cum am avut in Romania la inceputul anilor '90.

andrei: De ce lista cu specializariile scutite de impozit pe salariu nu a mai fost actualizata? (De ce specializari precum fizica-informatica nu sunt pe lista?)

  • Varujan Pambuccian: Pentru ca a trebuit an de an sa apar masura aceasta. Cei din Uniunea Europeana au presat in primii doi ani de dupa aderare sa renuntam la ea. Din pacate, multi dintre birocratii romani au facut front comun cu ei. Am reusit sa trecem cu bine, argumentul in fata caruia au tacut toti fiind ca UE n-are nici un fel de atributii privind impozitarea veniturilor indivizilor. A trebuit sa repet asta la nesfarsit, o data cu afirmatia clara ca pana-una alta suntem o natiune suverana si ca eu asta reprezint: suveranitatea nationala. Acum ca lucrurile incep sa se linisteasca, da, voi extinde lista. E promisiunea unuia care isi tine intotdeauna promisiunile. Va trebui sa avem o discutie clara in interiorul breslei si sa stabilim clar domeniile. Mai mult, vreau sa o extind si pentru zona de cercetare. Ca doar spre asta cred ca va trebui sa ne indreptam. Parerea mea... :D

Tudor: Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor a intocmit un proiect prin care orice proprietar de blog sau proprietar de site care publica melodii trebuie sa plateasca 2.000 de lei reprezentand drepturile de autor? Ce parere are fata de decizia inaintata de catre Asociatia Furnizorilor de Continut si care sunt de fapt pierderile suferite de autorii de continut media avand in vedere ca Organizatiile Colective de Gestiune beneficiaza de copia privata?

  • Varujan Pambuccian: Parerea mea despre ideile OGC-urilor purtate mai departe de catre ORDA e arhicunoscuta. Unul dintre lucrurile pe care le tot fac de ani de zile este sa tin piept si sa diminuez cat pot pretentiile acestora. Am tot facut lucrul asta in legatura cu Legea 8 (in special in ceea ce priveste copia privata). Asa am diminuat procentul platit de producatori si distribuitori de la 5% la 0.5% si am restrans prin textul legii aria de acoperire. Recunosc dreptul autorilor si interpretilor de a primi o dreapta plata pentru prejudiciile pe care le au de pe urma dezvoltarii tehnologice. Cred insa ca metoda este gresita. Ea nu isi atinge scopul, lipsa de transparenta a OGC-urilor si nemultumirile autorilor si interpretilor ducandu-ma cu gandul la ceea ce zicea Panait Istrati: "orice organizare foloseste exclusiv organizatorilor". Nu, nu sunt de acord cu taxarea de orice fel a nimic din ce exista in internet. Internet-ul trebuie sa ramana spatiul global al libertatii absolute. Pe de alta parte, cred ca metoda e gresita. Statele nu pot plati la infinit politii si functionari care sa fugareasca oamenii care folosesc o copie in interes necomercial si privat. Solutia nu poate fi decat sustinerea platii catre autor prin publicitate. Asa cum se intampla azi in media traditionala. Pentru asta insa, ar trebui sa reinventam publicitatea in online. Este, cred, unul dintre lucrurile care ar putea dezvolta enorm Internet-ul

Sorin: Stimate domnule Pambuccian, cred ca ce doriti dvs. este o prostie legat de reinventarea publicitatii online.

Daca un om nu isi permite sa plateasca drepturi de autor, atunci nu inseamna ca trebuie sa le fure.

Daca un designer nu isi permite sa foloseasca Photoshop atunci nu inseamna ca trebuie sa reinventam strategia de vinzare a celor de la Adobe.

Nu are decit sa isi ia credit si sa il cumpere daca va vrea sa faca bani cu el.

Cum ati spus mai sus: va trebui sa lucrati mult la educatie.

Mai mult ar trebui lucrat la partea de etica in afaceri si nu numai.

Suntem o tara de hoti stimate domn. Unde pirateria este la cote mari si asta ne arata ca nu vom ajunge niciodata ceea ce credeti dvs. ca suntem acum.

De aceea sunt nevoiti sa plece afara multi oameni buni.

In fine. Povestiti povesti ca le ziceti bine.

  • Varujan Pambuccian: Nu am spus ca totul va fi gratuit. Evident ca este o prostie sa credem asta. Exista insa lucruri care pot fi suportate de publicitate. Nu doar continut multimedia ci si soft. Am vazut asta la GetRight cu multi ani in urma, au fost unii producatori care au tot facut lucrul asta si hai sa ne uitam putin si la noile reguli ale jocului venite dinspre Google. Reinventarea publicitatii este necesara pentru ca cea cu banner-e si click-uri a inceput sa nu mai aiba efect. Hai sa gandim lucrurile si putin altfel: sunt o sumedenie de site-uri video cu audiente mai mari decat televiziunile, o gramada de blog-uri cu audienta mai mare decat multe ziare pe hartie si totusi publicitatea sta inca in media clasica. Publicitatea contextuala este un pas inainte, dar nu este pasul care face diferenta. Evident, modelul de licentiere nu va muri si nici cel de IPR clasic in multimedia. Atunci cand vorbim insa de mass-market, e bine sa vedem ce vrea si utilizatorul final. Eu cred ca el vrea acces ieftin la continut gratuit. Cel putin vecinii mei de pe scara blocului in care locuiesc, cam asta vor. Ar fi bine sa ne intalnim undeva la mijloc.

ingineru: Credeti ca ar fi o sansa ca 'Analog Devices' sa vina in Romania cu un centru R&D ? Va multumesc !

  • Varujan Pambuccian: Va rog sa ma intelegeti, nu pot comenta foarte mult discutiile pe care le am cu cei care doresc sa investeasca in Romania. Raspunsul este da

Respect: D-le Pambuccian, in primul rand multe multumiri din partea tuturor oamenilor din IT pentru activitatea dvs din ultimii 8 ani !

Intrebarea mea este:

Cat timp credeti ca va mai rezista scutirea de impozit pe salariu pentru programatori?

A fost o lege excelenta care atunci cand va fi abrogata va genera probleme majore in IT-ul romanesc !

  • Varujan Pambuccian: Eu sper ca va rezista pana cand uniunea va deveni stat federal. Asa le-am pus problema si i-am descurajat in fiecare an. Deocamdata am avut si parteneri guvernamentali care au inteles. Unii mai repede, altii mai incet, dar au inteles. Evident, voi face tot ce omeneste pot sa nu se intample in timpul vietii noastre. Care sper sa fie lunga. Cel putin armenii sunt longevivi.

Thheo: As vrea sa stiu daca exista in acest moment, dar mai important, pe viitor pe termen mediu suport din partea statului pentru dezvoltarea infrastructurii in zonele rurale si cele urbane mici.

Unde stim ca puterea de cumparare este foarte redusa si orice operator ce activeaza in acele zone are dezavantaje mari in comparatie cu cei deja traditionali la noi pe piata.

Asta deoarece investitiile necesare sunt aceleasi ca si pentru ceilalti, dar succesul de vanzare este semnificativ mai redus, practic marginile operationale sunt la limita daca nu chiar negative. Aceste companii putand spera doar la o preluare in piata, insa evident ca in acest timp calitatea serviciilor poate fi indoielnica.

  • Varujan Pambuccian: Pentru asta exista serviciul universal. De el ar trebui sa se ocupe ANC. E un alt motiv pentru care controlul parlamentar al ANC e necesar. Ca banii de la operatori pentru realizarea lui s-au luat si e pacat sa transformam institutiile statului in banci.

Tibi: Domnule Pambuccian, ce parere aveti despre viitorul sistem de comunicatii 4G (LTE - Long Time Evolution)?

Cand credeti ca va fii implementat prima oara?

  • Varujan Pambuccian: Globul meu de cristal s-a spart demult. Sunt atat de multe tehnologii in competitie, incat e greu de spus. Cred ca tehnologia de acces va conta din ce in ce mai putin. Ce va conta vor fi serviciile cu valoare adaugata

Gabriel Radut: Stimate Domnule Pambuccian,

Cum credeti ca este afectata piata de telecomunicatii de luptele politice care au loc in cadrul ANRCTI (ANRC)?

A doua intrebare pentru Dumneavoastra este legata de proiectia, pe piata de telecomunicatii din Romania, in viitor a schimbarilor dorite de Dna Reding. Aceasta intrebare este o introducere pentru un subiect de mare interes pentru mine. Se stie deja ca piata de telecomunicatii din Romania este o piata foarte sensibila la pret si cu un nr destul de mare de operatori care au si licenta de telefonie mobila si de fix. Cati astfel de operatoari poate sustine aceasta piata si in cati ani estimati ca vom vedea fuziuni/achizitii?

  • Varujan Pambuccian: Cu dna Reding am avut o discutie foarte rece din momentul in care am inteles ca am in fata mea un om politic standard si nu un profesionist. Trece. ANC trebuie si va trece sub control parlamentar. In felul acesta ii vom putea asigura independenta politica. Mai ales ca ma tem ca nu mai avem acronime suficiente pentru desfiintarea si reinfiintarea sub alt nume. E nevoie sa stabilizam institutia si alta forma de independenta a unei institutii a statului, nu este stipulata de constitutie. Asa este si Banca Nationala si iata ca functioneaza foarte bine de atat amar de vreme

Marius: Varujan, ti-ai asigurat de-a lungul timpului o binemeritata vizibilitate in Parlament si nu datorita unor scandaluri ci prin ceea ce ai facut concret pentru sectorul IT&C, lucruri pe care noi cei din aceasta zona le cunoastem si le apreciem. Este normal sa ne dorim ca reformele, legiferarea, structurarea acestei piete sa continue. Vad insa o problema in pragul electoral de 7.000 de voturi impuse ca reprezentant al minoritatii armene (care stim cu totii ca s-a redus ca numar in ultimii ani).

Cum comentezi valoarea acestui prag ? In afara voturilor ce vor veni cu siguranta din sectorul IT&C (eu cred ca aici nu exista o divergenta de pareri intre cei din aceasta piata) pe ce alt suport electoral te bazezi ?

  • Varujan Pambuccian: E mare. A fost vointa partidelor politice si n-am avut ce face. Acum trebuie sa-l trecem. Ma bazez pe armeni, pe comunitatea din IT&C si pe utilizatorii care cred ca e mai bine sa votezi un om care face ce spune decat pe unul care spune ca va face. Si pe prietenii lor, evident. Hai ca reusim si de data asta!

mihai t.: Cum se face ca o firma ca Siveco da lovitura in contractele cu statul dupa multe experiente negative?

  • Varujan Pambuccian: Nu sunt un fan al statului. Cred ca intrebarea ar trebui pusa in alta parte. Tot ce am facut pana acum a fost pentru dezvoltarea pietei si faptul ca ma apuc de legea cadru pentru e-guvernare se datoreaza lipsei de interes a administratiei pentru asa ceva. Voi face lucrul acesta, chiar daca nu imi face foarte multa placere sa am de-a face cu rezistenta birocratica. Pe de alta parte, vreau sa modificam si legea achizitiilor publice in sensul asigurarii neutralitatii tehnologice. Asta tine de atributiile si limitele pe care le am in orice sistem democratic. Nu uitati ca eu nu reprezint statul ci electoratul.

Bogdan Iordache: Domnule Pambuccian,

1. ce parere aveti despre nivelul invatamantului romanesc de IT&C, in special a invatamantului superior ?

2. de multe ori salile de curs ale facultatilor de IT&C sunt goale, studentii avand in mare parte slujbe full-time. Credeti ca balansul rapid catre practica este benefic sau formarea teoretica suplimentara nu trebuie neglijata ?

  • Varujan Pambuccian: 1. Invatamantul gimnazial si cel liceal a fost pus sub semnul intrebarii de o reforma gresit pornita si aplicata acum 10 ani. Cel universitar sufera acum de pe urma reformei facuta atunci. La asta s-a adaugat si aderarea la Bolognia care este, cred eu, o noua greseala europeana. Nivelul este inca bun, dar nu stiu pentru cat timp. In plus, investitiile in IT&C au ajuns la limita sistemului de invatamant si riscam o criza majora de resurse umane. E o chestiune serioasa, am tras toate semnalele de alarma in ultimii 8 ani, dar cred ca va trebui sa gasim solutii alternative. Este un sistem cu inertie mare. Este, din pacate, un rezultat al crizei fortei de munca. Exista si companii care acorda burse pentru viitorii angajati si cred ca aceasta este abordarea corecta. Pregatirea din anii studentiei nu poate fi suplinita de specializarea de la locul de munca. Pe de alta parte, o revizuire a curriculei in sensul unei abordari mai apropiate de nevoile pietei de forta de munca, este absolut necesara si urgenta. Dar aici, autonomia universitara e suverana. Din pacate, formulele de parteneriat cu industria sunt foarte mult diluate si de aceea incep sa ma gandesc la o abordare alternativa. Am discutat-o la Timisoara cu Alcatel si Continental si la Bucuresti cu liceul Lumina, cred ca in cateva luni pot prezenta un proiect cu cap si coada.

ana maria croitoru: Domnule Pambuccian,

Aveti in plan sa abordati in legislatura viitoare problematica securitatii informatice? Este un domeniu destul de slab reglementat la noi desi stiu ca este o prioritate strategica la nivelul comunitatii. Studiile arata ca avem de-a face cu mutarea criminalitatii din spatiul fizic in spatiu virtual. Este pentru dumneavoastra o prioritate crearea unui cadru pentru o societate informationala mai sigura (si am refer in primul rand la aplicatiile de comert electronic, la banci) si daca da, cum?

  • Varujan Pambuccian: Da. Din nefericire, stiu multe lucruri despre care nu pot vorbi. Voi revizui legislatia pe care o avem. Nici macar spam-ul nu e legiferat cum trebuie, pentru ca a trebuit sa implementam directivele europene, directive plasate foarte departe de lumea reala. In UE nu exista o lege a comertului electronic. Exista doar un soi de directiva de protectie a consumatorului in B2C si aia departe de ceea ce ar trebui. Sper sa reusesc. Aici am de facut un tur de forta in discutiile cu cei de la Bruxelles si din pacate sunt foarte putini meseriasi printre ei si foarte multi politruci. Voi avea nevoie de un sprijin clar al industriei si al consumatorilor. Sper sa reusim

Ioan Piticar: Stimate Domnule Deputat,

Din pacate pe domeniul Securitatii IT (retele publice si guvernamentale), masurile pro-active in ultimii 4 ani au fost minime, ba chiar mai mult s-a distrus si cea a mai fost (exista situatii concrete).

Care a fost activitatea practica a Comisiei IT a Parlamentului pe zona:

A. Intaririi legislatiei privind securiazarea retelelor publice de comnicatii;

B. Monitorizarii si impunerii unei responsabilizari a Institutiilor nationale pe segmentul Securitatii IT;

C. Contributiei la noua propunerea de C.Pen si C.P.Pen, pe linia infractiunilor informatice;

D. Controlului fondurilor bugetare alocate Proiectelor de Securitate IT (componentelor de proiect), dar mai ales AUDITUL PERFORMANTEI acestor proiecte -si in ce priveste Securitatea IT.

E. Promovarii legislatiei specifice unui Registru National pentru Aplicatii si produse (echipamente IT)- similara legislatiei Registrului AUTO RO.

Trebuie sa fim de acord ca infractionalitatea informatica este in crestere alarmanta in RO, dar Ministrul de Specialitate doar "a vorbit" si a distrus in acesti 4 ani, fara nici un control de Autoritate.

RAPOARTELE CURTII DE CONTURI sunt elocvente!

Le-a discutat Comisia Parlamentara de specialitate?

  • Varujan Pambuccian: 1. Legislatia privind intruziunea neautorizata a fost foarte mult criticata de mediul international si a mai trebuit sa reduc putin pedepsele. Oricum, a avut efect.

2. Securizarea retelelor publice si a transferului informatiei publice va face obiectul legii cadru de e-guvernare

3. Auditul nu este dorit de... firmele mari de audit. Am tot incercat sa impun prin legislatie responsabilizarea acestora si de fiecare data articolele respective de lege au fost intoarse la Bruxelles. Pana cand nu vom avea suficienta competenta acolo, va fi destul de greu sa trecem peste masurile stipulate in mod expres in directive.

4. Tot ce pot face din Parlament in legatura cu felul in care sunt cheltuiti banii la nivelul administratiei va fi in legea cadru de e-guvernare (de-aia o si scriu) si in cea legata de achizitiile publice.

Catalin Piciu: Care sunt principalele dvs. initiative si relizari in sectorul IT din perioada 2004-2008?

Va multumesc.

  • Varujan Pambuccian: foarte pe scurt pe www.pambuccian.ro

liana: Ce ne puteti spune despre energia verde? de unde aceasta preocupare?

  • Varujan Pambuccian: Pai tot din IT. Sunt tehnologii apropiate. De altfel, acum doua luni am extins si obiectul de activitate al comisiei pentru mai multe categorii de tehnologii avansate. In plus, cred in ecologie

cititor: Propunere :

- in scoli si licee , sa existe in programa scolara la fiecare lectie, prezentare paralela de solutii close source / open source, cu avantaje si dezavantaje,

pe nivele de competenta IT , end-user, IT specialist.

Intrebari

1) - cum vedeti in actuala situatie de criza, rolul open source ( sisteme de operare, tehnicieni cunoscatori O.S., firme autohtone , specialisti proprii ai intreprinderilor si institutiilor....etc)

2) -poate deveni open source un colac de salvare national prin avantajele economice imediate rezultate din costurile mai mici ale tehnologiei directe si marirea investitiei in oamenii proprii din cadrul companiilor si institutiilor in aceasta directie, creiindu-se astfel si locuri noi de munca ?

3) se poate genera legislativ o directie de dezvoltare IT nationala, in care sa co-existe explicit termenii closed source si open source pentru a se statuta cumva existenta celor 2 variante ?

  • Varujan Pambuccian: Cred ca ideea coexistentei tehnologiilor si a variantelor open si close e binevenita. E foarte bine sa generam o discutie nationala si sa vedem impreuna ce e necesar sa facem. Eu sunt adeptul neutralitatii tehnologice si a utilizarii a tot ce ni se potriveste asa cum vrem. Utilizatorul trebuie sa fie suveran iar legea sa ii asigure oricui accesul egal

Marian: As vrea sa stiu de ce nu mai postati haiku pe blog?

  • Varujan Pambuccian:

O sa mai scriu

Tastatura ma asteapta

Timpul nu

mihai: 1.Exista vreo posibilitate ca pe viitor, in Romania, IT-ul sa devina un varf de lance al economiei...le fel ca in India? IT-ul aduce bani in tara fata de constructiile pe care dl. Tariceanu vrea sa le promoveze si care nu vad cum ar putea sa scoata economia din criza.

2.Credeti ca e o idee buna sa va dati jos barba caracteristica acum in campanie?

  • Varujan Pambuccian: 1. Pai deja cam e. 10% din PIB creat de 100.000 de oameni, e ceva, nu?

2. NU MI-AM DAT BARBA JOS! E PE FATA. O TUND MAI SCURT. Ca mi-am luat un aparat de tuns barba. De vreo 8 luni incoace

Ileana Cosanzeana: De ce nu exista si in Romania programe guvernamentale de sustinere a cercetarii sau de infiintare de centre de cercetare pe ramuri ale sectorului IT, care dupa ce produc rezultate isi vor scoate investitia din vanzarea a ceea ce au descoperit.

Ma refer la domenii de mare interes cum ar fi:

- inteligenta artificiala

- sinteza vocala

- robotica

- algporitmi de modelare spatiala

Domenii unde investitia este minima. De ce nu putem sa luam exemplu de la Japonia sau SUA in acest domeniu, chiar putand sa ii intrecem in cativa ani.

  • Varujan Pambuccian: Ei, aici nu pot decat sa ii bat la cap. E vorba de executiv si de separarea puterilor in stat. Aveti dreptate, o voi face

Support IT: Domnule Pambuccian,

Ati facut un mare lucru promovand legislatia legata de semnatura electronica. Am urmarit evolutia.

"Support"-ati o remarca incomoda ?

Se implementeaza foarte greu. Ne miscam ridicol de greu fata de ceilalti, ma refer la alte piete din UE si nu numai.

Legislatia in domeniu este ingrozitor de "anchilozata". Cand vom intra in normalitate ?

In rest, succes la vot. Aveti tot "support"-ul nostru, al IT-istilor din toata tara la aceste alegeri !

Mult succes !

  • Varujan Pambuccian: saru'mana pentru suport. Intentionez o revizuire a legislatiei. Si o strangere a ei intr-un cod pentru IT si unul pentru Telecom. Am inceput asta acum doi ani si sper sa o finalizez in viata asta. Adevarul e ca si piata a evoluat mult, de industrie nu mai vorbesc si e necesara o recorelare a legilor.

Cosmin ANDREI: Ce sanse vor avea mici operatori de comunicatii sa acceseze licente de genul Wi-max si ce strategii exista pentru sprijinirea lor in lupta cu marii operatori pentru a asigura o concurenta reala pe piata de comunicatii.

  • Varujan Pambuccian: Cred ca e bine sa creem o piata tertiara. Asta ar putea rezolva accesul. Pe de alta parte, cred ca nici asa nu va fi foarte usor. Daca aveti orice sugestie care nu reprezinta o intruziune brutala in piata libera, sunt interesat sa o promovez. Dar numai cu conditia pastrarii unei piete libere

Matei: Buna ziua!

E nevoie sa apara o reglementare pentru serivciile de gazduire web? Va intreb pentru ca acum cam toata lumea ofera astfel de servicii iar hosterii pot intercepta in voie emailurile, copia sursa siturilor pentru revindere (de ex) si alte minuni. Ce incredere sa am eu sa las mailurile si situl pe mana unor pusti care abia au terminat liceul?

Sunt comparabili ca servicii cu telefonia (fixa sau mobila) dar acolo stiu ca exista astfel de reglementari pentru prevenirea acestor fapte.

Nu ar trebui o reglementare ceva? Nu am auzit de astfel de cazuri dar....

  • Varujan Pambuccian: Increderea care va deriva din lege. Vreau sa extind prevederile privind protectia vietii personale in spatiul virtual. Greu in contextul lumii de azi, dar sunt sigur ca voi gasi o cale

GHOST: ar fi frumos daca s-ar putea/e voie sa se adauge la sfarsitul articolului faptul ca domnul Pambuccian poate fi votat peste tot in tara. Pur si simplu aceasta ar fi util pentru viitorul multor romani.

  • Varujan Pambuccian: Apropo, ce-ar fi sa ne vedem maine (marti) la ora 19 la sala New York din World Trade Center? Am o chestie (ca nu stiu cum sa-i spun altfel) cu Harry Tavitian. Ii zice IT&Jazz, este un soi de eveniment electoral, dar e mai degraba o intalnire intre prieteni. Va invit pe toti

marius: cum vedeti piata de securitate IT si cum prognozati viitorul ei. care este gradul de participare la fondurile nerambursabile Banca Mondiala - MCTI?Multumesc.

  • Varujan Pambuccian: Am mai raspuns. Nu ma mai lasa moderatorul sa mai stau pe-aici. Hai maine la World Trade Center, Sala New York si stam de vorba acolo

Valy: Il citez pe domnul Radu Georgescu, presedintele GeCad: "E un trend care acum ceva timp parea incredibil, aducem americani in Romania si le convine sa lucreze in unele cazuri pe salarii mai mici decat romanii. La ei nu mai gasesc de lucru si le convine sa vina aici". Dumnealui se referea la programatorii americani.

Exista o astfel de tendinta, "care va mai continua macar un an" cum spunea domnul Georgescu?

  • Varujan Pambuccian: Dar forta de munca venita din Germania, Statele Unite, Republica Moldova, India, Pakistan si mai nou, China a devenit o realitate. E un semn clar ca trebuie sa mai lucram la sistemul de invatamant sa marim cifrele de scolarizare si sa diversificam formele de scolarizare. Nu trebuie sa sarim in sus de bucurie ca suntem in plina expansiune. Cel mai greu se gestioneaza cresterea. Daca nu vom fi suficient de creativi, va urma datul cu capul de pragul de sus. Sper sa evitam asta

lore: Se vor introduce grile de salarizare pentru cei care au studii in domeniul IT? In tari din Europa precum Olanda, Franta stiu ca se aplica astfel de grile.

In momentul de fata, stiu ca sunt diferente foarte mari intre salariile a doi programatori din aceeasi corporatie care au aceleasi studii, aceleasi sarcini si aceeasi vechime, de exemplu. Se va lucra in directia aceasta? Multumesc.

  • Varujan Pambuccian: Pentru administratia publica, incerc. Pentru companii, nu. Ar fi absurd

Emil Neagu: Puteti propune un proiect de lege in care sa se specifice clar ca persoanele cu handicap grav si accentuat sa aiba acces gratuit la internet?

  • Varujan Pambuccian: clar

GeoXX: Avand in vedere iminenta schimbare a guvernului...credeti ca acest lucru va avea repercursiuni si asupra noii conduceri ANC? Cum credeti ca va vor reactiona cei de la Uniunea Europeana privitor la acest lucru?

  • Varujan Pambuccian: Cred ca da. Si cred ca UE va reactiona la fel. Ma intreb daca mai avem acronime. Repet: solutia stabilizarii e trecerea sub control parlamentar

Lolo: De ce se intarzie asa mult reglementarea introducerii DVB-T -ului in Romania.Cred ca suntem singura tara din Europa de Est care nu are licenta clara pentru DVB-T

  • Varujan Pambuccian: Asta este o intrebare de repetat la MCTI si ANC. Eu o fac de vreo doi ani. De-aia e bine sa avem institutii independente in domeniu. 

Aici puteti vedea intreaga discutie online

Inregistrari video din timpul interviului

  • Pambuccian despre sistemul NetCity

  • Pambuccian despre investitiile asteptate in 2009

  • Pambuccian despre sistemul de reglementari al Uniunii Europene

  • Pambuccian despre sistemul de invatamant