Mozilla Firefox are in Romania circa 1,8 milioane de utilizatori activi, dintre care 70% au ales varianta in engleza, a spus intr-un interviu acordat Hotnews.ro, presedintele Mozilla Europe, Tristan Nitot. Conform ultimelor date, Firefox avea o cota de 34% in Romania acum opt luni, insa, crede Nitot, browserul a castigat tot mai multi utilizatori de cand a aparut noua versiune, in iunie. Seful Mozilla Europe spune ca lansarea browserului Chrome al Google nu va afecta Firefox, deoarece Google a lansat aplicatia pentru a lua in special din clientii Internet Explorer. Nitot va fi prezent pe 3 decembrie la Bucuresti la evenimentul NetCamp.

Care este cota de piata a browserului Firefox in Romania?

Fiecare companie face calculele in mod diferit, asa ca e greu de spus. Cele mai recente date pe care le am sunt de la Xiti Monitor si se refera la luna martie 2008. Ele arata o cota de 34% pentru Firefox in Romania, dar indiferent de sursa un lucru e clar, cota creste puternic. Am lansat cea mai noua versiune de Firefox in iunie anul acesta si am vazut ca de atunci tot mai multi utilizatori noi au inceput sa foloseasca Firefox si cred ca asta se intampla si in Romania.

Oricum, acum patru ani Firefox avea cota de piata zero iar Microsoft detinea monopolul cu Internet Explorer. E uimitor ce a reusit o organizatie non-profit in domeniul promovarii inovatiei si a concurentei pe piata browserelor web

Aveti statistici legate de numarul de download-uri facute din Romania pentru Firefox?

Nu, insa numarul de descarcari nu e cel mai interesant, ci numarul de utilizatori activi (pe perioada de o luna) e mai interesant. Estimam ca sunt 1,8 milioane de utilizatori activi ai Firefox in Romania si ce e mai surprinzator e ca aproape 70% dintre ei folosesc versiunea engleza.

Cate download-uri au fost efectuate pe plan mondial din momentul lansarii Mozilla Firefox?

Peste 700 de milioane, la mai mult de 200 de milioane de utilizatori activi.

Ce efect a avut asupra Firefox lansarea browser-ului Chrome al Google? Il considerati adversar redutabil?

Google e prospera si are multi ingineri inteligenti, deci ar fi gresit sa nu ii luam in seama. Dar eu inteleg ca Google doreste ca Internet Explorer sa piarda teren. Asta pentru ca aproape toate serviciile Google sunt livrate printr-un browser, iar acum, circa doua treimi dintre useri folosesc Internet Explorer, care nu e nici inovativ si nici sigur. Acest lucru impiedica Google si alti furnizori sa vina cu servicii inovative si mai inseamna si ca Google trebuie sa se bazeze pe o tehnologie controlata de Microsoft, ceea ce face ca situatia sa fie dificila. Pe de alta parte, Firefox e inovativ si mai sigur si nu e sub controlul Microsoft. De aceea, Chrome e gandit sa ia din utilizatorii Microsoft, nu din cei ai Mozilla.

Care sunt obiectivele pe termen lung ale Mozilla pe piata europeana?

Vrem ca web-ul sa fie un loc mai bun, atat pentru utilizatori, cat si pentru dezvoltatori. Asta inseamna ca vrem ca browserele invechite sa fie inlocuite de unele moderne, pentru ca sunt mai usor de folosit si adesea mai sigure. Noi vrem sa reusim asta prin cota de piata, ca organizatie non-profit, cota e mai importanta decat veniturile pentru noi. Vrem ca tot mai multi sa intre pe internet, astfel ca vom creste numarul de limbi in care browserul va fi disponibil. Vrem ca tot mai multa lume sa fie implicata cu Firefox, evident ca utilizatori, dar si ca dezvoltatori de add-on-uri spre exemplu. Cred ca si in Romania e suficient loc pentru dezvoltarea de extensii specifice ale Firefox.

Ce produse noi va lansa Mozilla in urmatoarele luni?

Acum lucram la Firefox 3.1 si Thunderbird 3.0, ar trebui sa fie lansate in prima jumatate din 2009. Firefox 3.1 va oferi suport video nativ (fara a fi nevoie de plug-in-uri Flash) si va aduce o crestere a vitezei la aplicatiile Ajax. Thunderbird 3 va insemna un update major cu imbunatatiri importante la interfata - utilizator dar si la performanta.

Care sunt planurile cu browserul pentru mobile Fennec? Cat de popular ar putea ajunge?

Nu e nicio indoiala ca segmentul Mobile e extrem de important, in tari precum Japonia vanzarile de PC-uri scad, iar majoritatea acceseaza internetul cu telefoanele mobile. In tarile in curs de dezvoltare ne putem astepta ca majoritatea oamenilor care nu foloseau deloc internetul sa treaca direct in a-l folosi de pe mobil, chiar fara a mai trece prin etapa PC-ului. In acelasi timp, industria telefoniei mobile e mult mai putin deschisa decat cea a PC-urilor, dar se deschide.

Pana de curand utilizatorii puteau accesa numai un numar mic de site-uri, din cauza ca operatorii aveau o abordare de tipul "gradina inconjurata de ziduri" si nu una de tipul Open web. Lucrurile evolueaza totusi in directia corecta iar utilizatorii cer acces la toate site-urile si vor sa poata sa-si instaleze si diverse aplicatii pe telefoane. Luand in consdierare aceste evolutii, cred ca Mozilla poate face in domeniul browserelor pentru mobile ce a facut si la cele pentru PC-uri, mai ales ca majoritatea browserelor pentru mobile nu ofera o experienta buna pentru utilizator, ganditi-va la Linux sau Windows Mobile. In concluzie, aici isi concentreaza Mozilla eforturile.

Despre Tristan Nitot

Tristan Nitot este fondatorul si presedintele actual al companiei Mozilla Europe, afiliat international al Fundatiei Mozilla, creatorul browserului de web Firefox. Din 2001, Tristan a inceput colaborarea la acest proiect si acum, cu ajutorul Mozilla Europe, Firefox este tradus in 48 de limbi straine.

Inainte de a se alatura echipei de la Mozilla, Nitot a lucrat pentru Netscape, fiind din 1997 pana in 2003, la conducerea departamentului de product marketing pentru Europa de Sud. Dupa aceasta perioada, Tristan Nitot a devenit “evanghelistul” tehnologic al companiei Netscape, coordonand reprezentarea intereselor dezvoltatorului in Europa.

Nitot a inceput sa publice pe internet din anul 2006, iar in 2002, a debutat ca blogger pe site-ul Standblog.org. Blogul sau are o audienta medie zilnica de aproape 12.000 de cititori. Nitot s-a nascut in 1966 la Suresnes, Franta.

Seful Mozilla Europe vine in Romania la inceputul lui decembrie

Tristan Nitot, va sustine, in premiera pentru Romania, o prezentare in cadrul celei de-a doua editii a evenimentului NetCamp, care va avea loc pe data de 3 decembrie la Howard Johnson Grand Plaza Hotel Bucuresti. Conferinta este organizata de Evensys in parteneriat cu Nokia si sponsorizat de Beko.

NetCamp se afla la cea de-a doua editie, prima bucurandu-se de un interes foarte mare din partea pietei de online din Romania, numarand inca de la deschidere peste 300 de participanti. NetCamp este totodata primul eveniment din Romania dedicat noilor strategii in dezvoltarea Internetului si isi propune sa raspunda la intrebarile pe care practicienii in domeniu le au privitor la noile oportunitati deschise de internet.

Evenimentul asteapta participarea practicienilor locali si regionali din sfera internetului, telecom, software, media sau advertising, precum si a celor interesati de oportunitatile de dezvoltare oferite de mediul online. In cadrul Netcamp va fi organizat si Net Start-Up, primul concurs de idei si proiecte dedicate exclusiv internetului si Mobile Internetului. Proiectele trebuie sa abordeze teme precum Content Websites, Online Applications, Mobile Applications, User Generated Content Websites sau eCommerce Sites.