Atacatorii care au actionat la Mumbai saptamana trecuta s-au ajutat de hartile digitale de pe Google Earth pentru a se orienta mai bine, au descoperit anchetatorii, relateaza Computerworld.

Ancheta facuta de politistii din Mumbai a scos la iveala faptul ca teroristii s-au folosit nu numai de Google Earth ci si de tehnologii precum telefoanele prin satelit si sistemele GPS.

Aplicatia Google Earth a mai fost criticata in India si de fostul presedinte A.P.J. Abdul Kalam care avertiza in 2005 ca teroristii ar putea profita de faptul ca pe internet sunt disponibile usor harti detaliate ale multor regiuni.

Agentii de securitate din India s-au plans ca aplicatia expune obiective de aparare ale Indiei si alte instalatii importante. Si China s-a plans ca aplicatia ofera informatii despre obiectivele militare.

Totusi, locurile atacate de teroristi saptamana trecuta (hoteluri, restaurant, complex rezidential, gara) nu faceau parte din categoria obiectivelor importante pentru securitatea nationala, iar informatiile de pe Google Earth se gasesc si pe hartile turistice.

Teroristii au atacat 10 tinte in Mumbai, intre care doua hoteluri de cinci stele, Taj Mahal si Oberoi, precum si un centru evreiesc. In urma atacurilor peste 170 de oameni au murit iar 300 au fost raniti.