Doua cautari simple pe Google genereaza aceeasi cantitate de dioxid de ca fierberea apei pentru pregatirea unui ceai, potrivit unui studiu citat de timesonline.com.

In timp ce milioane de oameni tasteaza pe Google fara sa se gandeasca la implicatiile asupra mediului, o simpla cautare genereaza circa 7 grame de CO2. Fierberea unei cani de ceai produce circa 15 grame.

"Google opereaza mari centre de date aflate in intreaga lume, consumand astfel o cantitate imensa de energie", sustine Alex Wissner-Gross, fizician la Harvard University, care urmeaza sa publice in curand un studiu privind impactul industriei computerelor asupra mediului. "O cautare pe Google are cu siguranta efecte asupra mediului".

Google a preferat sa nu vorbeasca prea mult despre cata energie consuma sau despre emisiile de carbon implicate. A refuzat, de asemenea, sa divulge locatia centrelor de date.

In orice caz, la peste 200 de milioane de cautari pe zi, consumul de electricitate si emisiile de gaze cu efect de sera generate de computere si de internet au inceput sa provoace ingrijorare.

Serverele, principalele vinovate

Un studiu recent al Gartner arata ca industria IT genereaza gaze cu efect de sera in aceeasi cantitate ca industria aeronautica - fiind responsabila de 2% din emisiile globale de CO2. "Centrele in care marile companii isi tin serverele sunt printre cele mai mari consumatoare de energie", afirma Evan Mills, cercetator la Lawrence Berkeley National Laboratory din California.

Desi Google sustine insa ca se afla in primul rand in ceea ce priveste promovarea industriilor ecologice, motoarele sale de cautare genereaza cantitati mari de CO2, din cauza felului in care sunt concepute. Atunci cand cineva tasteaza, de exemplu, "metode de economisire a energiei", cererea nu pleaca inspre un singur server. Solicitarea este transmisa catre mai multe servere care concureaza intre ele din punct de vedere al vitezei de raspuns.

O astfel de cerere poate fi transmisa la servere aflata la mii de kilometri distanta. Google trimite datele inapoi de la serverul care a gasit cel mai repede raspunsul. Sistemul minimizeaza intarzierile dar creste consumul de energie. In prezent, Google are servere amplasate in SUA, Europa, Japonia si China.

"Google este foarte eficient, dar preocuparea principala a companiei este sa faca o cautare cat mai rapida, ceea ce inseamna ca dispune de foarte multe capacitati suplimentare care consuma in tot acest timp energie", sustine Wissner-Gross.

Un PC 'costa', pe ora 40-80g CO2

Wissner-Gross a calculat si emisiile de CO2 generate de folosirea individuala a internetului. Cercetarile sale arata ca simpla vizualizare a unei pagini de internet este responsabila pentru emiterea a 0.02g de CO2 pe secunda. Emisiile cresc de zece ori, la circa 0.2g de CO2 pe secunda, atunci cand sunt vizualizate pagini complexe, care contin imagini, animatii si video.

Un alt studiu, condus de John Buckley, director la carbonfootprint.com, o organizatie britanica ce actioneaza pentru protectia mediului, arata ca emisiile de CO2 generate de Google variaza intre 1g and 10g (in cazul in care cautarea necesita si pornirea calculatorului.

Simpla functionare a unui PC genereaza intre 40g si 80g de CO2 pe ora, sustine el.

Google afirma insa: "Suntem printre cei mai eficienti (din punct de vedere ecologic, n.r.) dintre toti furnizorii de motoare de cautare".