Vanzarile de laptop-uri de mici dimensiuni se vor dubla anul acesta, insa asta nu va fi suficient pentru a compensa scaderea vanzarilor de laptop-uri clasice si desktop-uri, spune organizatia IDC. Desi vanzarile totale de PC-uri pe plan mondial au crescut anul trecut cu 10%, aproape de 300 de milioane de unitati, ultimul trimestru a fost jalnic, cu primele scaderi ale pietei mondiale din ultimii sapte ani.

IDC arata ca vanzarile totale de PC-uri au crescut anul trecut cu 10%, spre 297 milioane unitati pe plan mondial, insa partea ingrijoratoare e ca in ultimul trimestru au scazut cu 0,4%, trecand pentru prima oara pe minus din 2001 incoace. Astfel, s-au vandut 77,3 milioane unitati, HP a fost lider de piata, cu o cota de 19%, urmat de Dell, Acer, Lenovo si Toshiba.

Totusi, vanzarile de laptop-uri si desktop-uri merg tot mai rau, iar vedetele pietei sunt laptop-urile de mici dimensiuni, netbook-urile stil Asus Eee si Acer Aspire. Daca anul trecut s-au vandut 10 milioane de netbook-uri, estimarile pentru anul in curs indica o dublare a vanzarilor, mai ales ca tot mai multi clienti se indreapta spre aceste gadget-uri ce costa de la 300 de dolari in sus.

Multe companii au bugetele inghetate si nu prea sunt dispuse sa investeasca in computere. In aceste conditii grele mai apare o problema creata de succesul netbook-urilor: producatorii de laptop-uri clasice se vad nevoiti sa reduca preturile si astfel le scad si marjele de profit, spune Doug Bell, analist IDC.

Netbook-urile vor creste si fiindca se vor diversifica modurile in care ajung la clienti, iar in tot mai multe piete europene sunt oferite de operatorii mobili ca parte a unor pachete de internet.

Insa, spun cei de la IDC, netbook-urile vor fi singurul punct luminos de pe piata PC-urilor anul acesta si nici macar venirea noului sistem Windows 7, daca se va face mai repede, pe la jumatatea anului, nu va impulsiona in vreun fel piata. In orice caz, companiile il vor adopta mai greu, pe la jumatatea lui 2010 probabil, dupa ce se vor mai fi rezolvat din probleme.