Primele doua decade ale lunii ianuarie au inregistrat o intensificare a activitatilor de phishing din peisajul autohton, liderul incontestabil al identitatilor falsificate de infractorii informatici fiind serviciul bancar electronic de la Raiffeisen, a anuntat, miercuri, producatorul local de solutii de securitate informatica, BitDefender. In 2008, potrivit datelor BitDefender, Raiffeisen Bank s-a situat pe primul loc in clasamentul celor mai des falsificate identitati bancare din Romania.

„Volumul de spam ca parte integranta a actiunilor de phishing ce exploateaza identitatea Raiffeisen Bank Romania a crescut de la inceputul lui 2009 cu aproximativ 20%. Printre cele mai raspandite tehnici raman in continuare trimiterea catre un site de phishing, dar si paginile HTML anexate, de obicei encodate, ambele recurgand la scripturi PHP pentru furtul datelor. Le recomandam clientilor de e-banking sa fie precauti si sa verifice orice mesaj suspect cu institutia financiara inainte de a-si divulga datele on-line”, a declarat Vlad Valceanu, seful laboratorului de cercetare antispam al BitDefender.

Cel mai recent atac de tip phishing cu identitatea Raiffeisen Online

Phishing Raiffeisen Online
Foto: BitDefender
Cel mai recent mesaj electronic care incearca obtinerea de date bancare confidentiale folosindu-se de identitatea Raiffeisen Online apeleaza la o macheta deja utilizata inca din toamna anului trecut, insa al carei continut solicita de aceasta data utilizatorilor sa-si acceseze contul pentru a verifica o serie de posibile tranzactii neautorizate. Mai mult, pentru a spori impresia autenticitatii e-mailului, mesajul se incheie cu semnatura atribuita unui functionar din managementul superior al institutiei.

Linkul pe care utilizatorul se presupune ca ar trebui sa-l urmeze pentru a-si accesa contul nu conduce pe portalul bancii, ci catre un site contrafacut care preia codul de utilizator, parola si numarul cardului prin intermediul unui script PHP.

Potrivit datelor BitDefender, in 2008, pe primul loc in clasamentul celor mai des falsificate identitati bancare din Romania s-a aflat Raiffeisen Bank (60%), urmata de BCR (13%), BRD (10%), Piraeus Bank si Banca Transilvania (cu 8,5%).