Criza financiara dar si schimbarile de structura si continut ale editiei din 2009 a expozitiei IT&C din Romania, Computers and Electronics Romanian Fair (CERF) ar putea sa nu ne aduca profit, a declarat miercuri Dan Voicu, directorul Expotek, organizatorul evenimentului. In 2008, organizarea evenimentului a costat compania circa 500.000 euro, iar pentru acest an este estimata cresterea cu 50% a acestor cheltuieli. In ciuda greutatilor din piata, Expotek vrea sustinerea evenimentului, asteptand o recuperare a investitiilor in urmatorii cinci ani.

"Anul 2008 a fost profitabil, nu pot sa spun exact, vorbim de zeci catre o suta de mii de euro, deci nu foarte multi bani. Important este ca CERF implineste 18 ani in 2009 si e pacat sa dispara. Sunt multe evenimente la nivel mondial care scad, dar cred ca targurile vor fi in continuare solutii viabile", a declarat Dan Voicu.

CERF se imparte in 2009: Pentru mediul de afaceri (invitatii sau bilet de 50 lei) si pentru publicul larg (bilet de circa 10-15 lei)

Expozitia va avea loc in perioada 3-7 iunie, cu o luna mai tarziu fata de anul trecut, dar organizatorii spun ca explicatia este strict legata de faptul ca Romexpo a demolat o treime din spatiu si ca urmare evenimentele au fost "inghesuite in timp nu insa si ca spatiu".

Reactiile vizitatorilor si ale expozantilor din anii anteriori, schimbarile din piata nationala si internationala de IT&C, precum si un studiu de piata comandat de firma au determinat organizatorul sa schimbe structura editiei din acest an in doua sectiuni diferite, una dedicata comunitatii de afaceri (Business Community) si alta publicului larg (Digital Life).

Prima sectiune, care va fi accesibila doar trei zile, va dispune de un spatiu de circa 5.000 metri patrati si va avea un pavilion distinct pentru intalniri de afaceri, prezentari de produse si un program de conferinte privind solutiile de business. Accesul se va face pe baza unui bilet special sau a invitatiilor, sectiunea adresandu-se acelor vizitatori care vin la CERF pentru a stabili noi contacte de afaceri. Pretul biletului va fi aici de 50 lei. Directorul ExpoteK spune ca firma se va ocupa in premiera in acest an si de formarea unei baze de date cu oamenii interesati de solutii de business IT&C si de distribuirea acesteia celor interesati.

A doua sectiune, accesibila tuturor vizitatorilor pe toata perioada CERF, la un pret estimat de circa 10-15 lei, se va intinde pe o suprafata de circa 10.000 metri patrati si va oferi posibilitatea experimentarii tuturor produselor si serviciilor prezentate. De asemenea, compania propune evenimente precum un targ de locuri de munca in IT, scurte seminarii despre hackeri si securitate, despre comertul electronic, ateliere de fotografiere, filme pe telefonul mobil, dar si conectarea directa a vizitatorilor cu firme care fac reciclare de echipamente electronice.

Discutii aprinse pentru participarea Microsoft, IBM, Oracle sau Vodafone

Datorita schimbarilor in structura expozitiei, Microsoft, IBM si Oracle si-au aratat interesul pentru zona de B2B, sustine Dan Voicu. La inceputul acestei luni, Vodafone, unul dintre principalii "investitori" in standurile evenimentului, anunta in Jurnalul National, ca nu va mai participa la editia din acest an. Potrivit lui Voicu, Vodafone nu stia la vremea respectiva despre noua structura a CERF si ca in actualele conditii exista un dialog activ cu operatorul de telefonie mobila.

Numarul vizitatorilor si al firmelor participante, in scadere

Numarul vizitatorilor in cadrul acestui targ a scazut continuu in ultimii ani. La editia CERF din 2007 organizatorii estimasera 80.000 de vizitatori, dar la final nu au fost decat 60.000. In 2008 se estimasera 60.000 de vizitatori, dar in final au fost circa 55.000 de persoane. Pentru acest an, Dan Voicu estimeaza minim numarul vizitatorilor din 2008. In privinta firmelor expozante, compania are in prezent semnate 20 de contracte, numar aproximativ similar cu cel din aceeasi perioada a anului trecut, spune Dan Voicu. Acesta spune insa ca majoritatea contractelor se semneaza in februarie-martie. In 2008 au fost 130 de firme expozante, mai putin decat cele 140 din 2007, iar pentru acest an se vrea macar acelasi numar.