Bucuresti Punkt Bonn

Varujan Pambuccian: E-guvernarea poate diminua cheltuielile statului, daca e facuta cu cap

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 29 ianuarie 2009, 13:30 Economie | IT


Varujan Pambuccian
Foto: HotNews.ro
Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat, in discutatia online cu cititorii, ca va propune o lege prin care autoritatile administratiei centrale vor fi obligate sa coopereze pentru a avea o aplicatie unitara de acces la fluxul de date rezultat din completarea de catre cetateni a formularelor online. In opinia deputatului, marea problema a e-guvernarii in Romania este implementarea haotica a aplicatiilor prin care cetatenii pot, online, sa plateasca taxele, impozitele, amenzile etc.
 • Intalnirea s-a incheiat

Fragmente din discutia online
 • Romania nu are inca o analiza a fluxurilor de documente si, in consecinta o aplicatie de back-office. Motivul este legat de ciclul politic de 4 ani, o asemenea constructie ia cam 3 ani iar efectele ei nu se vad la alegeri.
 • Cred ca voi initia o lege cadru pentru e-government care sa instituie obligativitati pentru administratie si sa evite toata proliferarea haotica a aplicatiilor de front-office in absenta zonei de back-office
 • E limpede ca altfel, fiecare minister va tine in continuare cu dintii de propriile baze de date, facute fiecare dupa cum i-a dat prin cap celui de la IT din vremea respectiva si va prolifera aplicatii de front-office dupa ce idei ii mai dau prin cap unuia si altuia
 • nu am siguranta ca acolo unde au fost facute deja implementarile, ele respecta standardele de securitate necesare. Iar daca vrem sa utilizam motoare de plati, ca sa evitam banca unica agreata, problema securitatii sistemului este una serioasa
 • Teama mea este ca fara o reglementare clara nu vom face decat sa mutam birocratia din offline in online. Ar fi, in sfarsit, un aport major al nostru la dezvoltarea Internetului
 • Fiind vorba despre un sistem de plati pentru autoritatile locale sursele au fost bugetele proprii. Nu stiu sa se fi centralizat ceva aici.
 • Sunt sanctiuni, dar nu atat de mari incat sa faca prioritara alocarea de fonduri pentru un asemenea sistem
 • Acum lucrez si la legea contabilitatii electronice
 • E-guvernarea poate diminua cheltuielile operationale ale statului, daca e facuta cu cap.
 • masinile sunt mai bune decat oamenii. De-aia trebuie sa inlocuim, acolo unde are sens, oamenii cu sisteme informatice. Cu o singura conditie: oamenii ramasi sa nu schimbe de zece ori pe an regulile
 • votul electronic de acasa, pentru ca despre asta cred ca vorbiti, este imposibil pentru ca nu asigura secretul votului si permite fraudarea alegerilor.
Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, discuta online cu cititorii despre realitatile sistemului online de plati, ambitiile conceptului de e-guvernare si provocarile pe care le-au adus ultimele evolutii ale crizei economice.

Care este situatia in Germania? Cele mai interesante intrebari vor fi reluate in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro in colaborare cu Radio Deutsche Welle. In studioul german se va afla jurnalistul Robert Schwartz. Emisiunea este transmisa in fiecare vineri dupa-amiaza pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.

Varujan Pambuccian este de profesie matematician si informatician si este doctor in Matematica al Facultatii de Matematica si Informatica al Universitatii Bucuresti. Varujan Pambuccian a condus, in mandatul 2000-2004, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Nota redactiei:
Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 bogdan

  Domnule Pambuccian,
  Dupa pararea mea, ghiseul de plati e doar un instrument de plata, nu si de informare. Este de fapt un substitut pentru OP, care il poti face imediat prin aproape orice sistem de Online Banking. Nu iti ofera informatii despre cat ai de platit. Mergi la Administratia Financiara, stai la cozi, iei declaratia de impunere, vii fericit acasa, te plimbi pe site-ul ghiseul.ro si faci plata cu cardul, apoi speri ca plata a decurs normal.
  1. Ce se poate face efectiv pentru ca cel care plateste sa nu mai fie nevoit sa faca atatea drumuri?
  2. Cand estimati ca romanii vor renunta la cozi si isi vor plati impozitele de acasa? Eu cred ca vor trece ani buni pana cand o sa ne obisnuim cu tehnica, mai cred ca este si o problema de mentalitate. Inca sunt multi reticenti la plata cu cardul...
  3. Cat de sigur este sistemul informatic de plata a impozitelor si de ce credeti ca doar 5 % dintre contribuabili (asa am vazut prin presa, parca) il folosesc?
  4. Cred ca si sistemul electronic de depunere a documentelor fiscale ar trebui imbunatatit, pentru ca functioneaza cu deficiente si multe firma risca sa plateasca penalitati din aceasta cauza. Ce se poate face in aceasta situatie?
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri, aveti toata asmiratia mea pentru tot ce ati facut pana acum si pentru ceea ce veti face.

  • Varujan Pambuccian

   1. Problema ar trebui abordată altfel. Până acum s-a mers pe formula proiectelor pilot care au fost apoi mai mult sau mai putin generalizate. România nu are încă o analiză a fluxurilor de documente şi, în consecinţă o aplicaţie de back-office. Motivul este legat de ciclul politic de 4 ani, o asemenea construcţie ia cam 3 ani iar efectele ei nu se văd la alegeri.
   2. Când abordarea va fi cea normală, se va face analiza fluxurilor de documente şi se va construi back-office-ul. Aplicaţiile de front-office făcute ad-hoc şi necorelate cu nimic nu pot duce decât la alimentarea speranţelor că problema poate fi rezolvată şi cam atât.
   3. Care sistem?
   5. Eu am început prin a legifera. Avem legea arhivarii şi legea facturării electronice. Cred că voi iniţia o lege cadru pentru e-government care să instituie obligativităţi pentru administraţie şi să evite toată proliferarea haotică a aplicaţiilor de front-office în absenţa yonei de back-office

 • Întrebarea nr. 2 ana

  Din punctul meu de vedere, acest sistem este foarte limitat. Nu stiu cum este in alte tari (si chiar va rog, d-le Pambuccian, sa ne spuneti cum este in alte state), dar la noi e varza!
  Sa va explic cazul meu:
  Am un apartament, atat eu cat si sotul meu suntem co-proprietari. Sotul meu a ridicat acel ID, insa nu s-a putut face plata. A trebuit sa mai fac si eu un drum ca sa ridic personal ID-ul. Alta pierdere de vreme. Pana
  nu am avut amandoi ID-urile, nu am putut sa platim on-line. Va intreb acum: cat de eficient a fost pentru noi, ca tot nu am scapat de drumuri?
  Credeti ca se poate face ceva si in privinta asta?

  • Varujan Pambuccian

   este o plantă al naibii de stufoasă. De-aia ceea ce trebuie făcut ţine de ordinea corectă a abordării. Prima dată construim cotorul, adică aplicaţia de back-office şi după aia frunzele. Obţinem astfel o varză structurată, adică un pas înainte. Serios vorbind, e nevoie de instituirea unor obligaţii legale. E limpede că altfel, fiecare minister va ţine în continuare cu dinţii de propriile baze de date, făcute fiecare după cum i-a dat prin cap celui de la IT din vremea respectivă şi va prolifera aplicaţii de front-office după ce idei îi mai dau prin cap unuia şi altuia, numai să încapă într-un ciclu elctoral să avem ce spune că am făcut la alegeri. Despre asta e vorba.

 • Întrebarea nr. 3 Raluca

  Buna ziua
  Locuiesc in sectorul 1. De mai bine de 3 ani, de cand folosesc un serviciu de internet banking, obisnuiesc sa platesc online tot ce inseamna taxe si impozite: la casa, la masina, impozitul anticipat pe profit (am o profesie liberala), dar si facturile curente.
  Mi s-a parut "normal" sa ma lovesc de reticenta administratorului de bloc, care si acum, dupa atata timp, ma trece invariabil, luna de luna, cu restante la intretinere, pentru ca nu verifica contul Asociatiei in care eu invariabil, luna de luna, platesc intretinerea prin transfer bancar online.
  Dar nu mi se pare normal ca, dupa 3 ani, mult trambitatul sistem de plata online din sectorul 1, lansat in 2006, sa fie tot nefunctional. Vedeti aici:
  www.impozitelocale1.ro
  De la inceput, sistemul a fost gandit prost. Pentru a avea acces la platile online, era obligatoriu sa ai cont la o anumita banca - singura acceptata - iar apoi trebuia sa completezi un formular online, sa il printezi si sa mergi cu el la Administratia Financiara pentru a obtine un user si parola de acces. ..Adica tot hartoage, tot deplasare si stat la coada la Adm. FInanciara. Mi-a luat 3 zile sa gasesc o functionara care sa fie in stare sa imi spuna numarul corect de cont in care sa fac, totusi, plata online a fiecarui impozit in parte. Si am inceput sa platesc.. Si, de 3 ani, trebuie sa merg la fiecare final de an la Administratia Financiara, sa le lamuresc pe doamnele de acolo ca somatia de plata pe care mi-au trimis-o pentru neplata impozitelor respective e caduca, pentru ca eu am platit de mult, dar... online, asa ca trebuie sa imi stearga si penalitatile ! Saptamana trecuta am renuntat la aceasta crudiada si m-am dus cu banii in geanta la sediul lor, am stat 35 de minute la coada si am platit, primimd in schimb chitanta cu stampila care ma va scuti inainte de Craciunul viitor sa mai pierd 3 ore la ghiseu ca sa explic cum am platit eu online in luna ianuarie.Si am facut bine ca m-am dus, pentru ca am aflat ca figuram cu restanta

  • Varujan Pambuccian

   Aşa este. Pentru asta există motoare de plăţi, ca să nu fim nevoiţi să avem contul numai în banca agreată :D.
   Şi tot pentru asta e nevoie de o lege cadru pentru e-guvernare. Ca să fie simplu, clar şi interoperabil totul. Sper să şi treacă legea pe care o voi propune. Apropo, dacă cei de la HotNews vor fi de acord, poate că facem şi o consultare publică la ei pe site când voi fi cu ea gata.

 • Întrebarea nr. 4 Marin Mocanu

  Domnule Pambuccian,
  Pe site-ul http://www.mcti.ro scrie: "Legea nr. 291/2002 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 24/2002 privind încasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale prevede obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a implementa sisteme electronice de încasare a impozitelor si taxelor locale în fiecare oras si municipiu. Astfel, legea stipuleaza ca autoritatile administratiei publice locale vor lua toate masurile necesare pentru informarea cetatenilor asupra platii impozitelor si a taxelor locale si prin intermediul sistemului electronic începând cu urmatoarele date:
  1 februarie 2003, în cazul impozitelor si taxelor încasate de catre autoritatile administratiei publice locale de la nivelul municipiilor;
  1 noiembrie 2003, în cazul impozitelor si taxelor încasate de catre autoritatile administratiei publice locale de la nivelul oraselor;
  1 noiembrie 2003, în cazul impozitelor si taxelor încasate de catre autoritatile administratiei publice locale ale comunelor, daca exista solicitari în acest sens."
  Concret: Focsani nu cred ca este municipiu (suntem in ianuarie 2009), ca nu are implementat sitemul, si e si resedinta de judet. Ce aplicare a legii este aici?

  • Varujan Pambuccian

   Da, este.
   Şi da, legea trebuie respectată. Problema e că legea nu are sancţiuni suficient de înfricoşătoare pentru a face asta. Mai mult, nu am siguranţa că acolo unde au fost făcute deja implementările, ele respectă standardele de securitate necesare. Iar dacă vrem să utilizăm motoare de plăţi, ca să evităm banca unică agreată, problema securităţii sistemului este una serioasă

 • Întrebarea nr. 5 Raluca

  .. am aflat ca figuram cu restanta de 150 de lei pentru o amenda de circulatie pe care o platisem anul trecut, in iulie, TOT ONLINE ! M-am dus acasa, am luat printul cu ordinul de plata online, m-am intors la Administratia Financiara, si dupa 1 ora si jumatate de explicatii, am reusit sa "scap" de a mai plati inca odata amenda respectiva. Cu toate acestea, voi continua sa platesc online si lumina, si telefonul, si cablul, si ratele la bani.
  La fel platesc si taxele de timbru in instanta, chiar daca, oficial, sistemul online ar urma sa intre in vigoare abia de la 1 martie anul acesta, si chiar daca, in 3 din 5 cazuri, judecatorii resping ordinul de plata online printat acasa si ma trimit la banca sa aduc un extras de cont cu stampila, pentru a considera valabila dovada de plata a taxei.
  A face plati online este un obicei (pe care il consider bun) dobandit in strainatate, unde am locuit doar cateva luni in urma cu cativa ani, cand in Romania cardurile erau aproape de domeniul science-fiction.
  Cum vad eu situatia: lipsa de informare a populatiei cu privire la platile online este scuzabila, in timp ce inexistenta (ineficienta) sistemelor de plata online, dar mai ales lipsa de pregatire a personalului din institutiile statului, cu privire la platile online - acestea sunt problemele cu ca caror rezolvare ar trebui sa inceapa reforma in acest domeniu.
  Multumindu-va ca ati avut rabdare sa "ma cititi", va intreb, domnule Varujan Pambuccian, cum intentionati sa imbunatatiti CONCRET situatia?
  Cu stima,
  Raluca

  • Varujan Pambuccian

   Teama mea este că fără o reglementare clară nu vom face decât să mutăm birocraţia din offline în online. Ar fi, în sfârşit, un aport major al nostru la dezvoltarea Internetului

 • Întrebarea nr. 6 Bogdan

  Stimte domn,

  la inceputul anului 2008 am platit o amenda de circulatie prin intermediul ghiseului de plati online. Am primit confirmarea cu semnatura electronica ca aceasta plata a fost validata. Pe site era foarte clar mentionat ca daca se face plata online nu mai era nevoie de transmiterea dovezii de plata la politie.
  Din nefericire, la sfarsitul anului 2008 am primit o somatie de la ANAF cum ca figurez restant cu plata respectivei amenzi....
  Prin urmare, nu pot decat sa trag o singura concluzie...sistemul dvs de plati online nu este viabil, deoarece eu tot sunt nevoit sa ma deplasez la fisc sa produc dovada efectuarii platii, pentru ca cei de acolo nu verifica daca am platit sau nu....
  prin urmare am platit acel comision de "comoditate" (sa nu stau la coada) pt ca tot trb sa fac o vizita la fisc.
  Eu cred ca orice sistem de natura a eficientiza si centraliza platile taxelor si impozitelor este sortit esecului, deoarece se vor gasi intodeauna persoanje care sa puna bete in roate unor astfel de proiecte, pt ca sunt in joc locurile de munca a cel putin 60% din casierele de la primarii sau de la Directiile de Impozite si Taxe.
  Intrebare: cine asigura centralizarea platilor online si transmiterea informarilor la institutiile abilitate sa stranga datoriile la stat ?(gen ANAF) ?

  • Varujan Pambuccian

   De-aia vorbesc de ani de zile de aplicaţia de back-office. Pâna acum am sperat că se va întâmpla din iniţiativa administraţiei. Acum îmi este clar că e nevoie de o lege

 • Întrebarea nr. 7 zaboo

  1. orice lege, ordonanta etc. care propune un model de formular sau/si intocmire a declaratiilor de orice fel (pe care trebuie sa le intocmeasca si depuna agentul sau cetateanul obisnuit) lasa loc la interpretari din cele mai absurde de catre un sef/sefulet de la locul unde aceasta trebuie depusa; asta naste iddea de mes cu un pachet la o persoana "draguta" si de aici stim toti ce urmeaza
  2. nu exista un loc in care sa culegi o infrmatie clara - fara ca aceasta sa fie contestata de un lucrator de la doua ghisee distanta, si iar revin la persoana "draguta" dispusa sa te "ajute sa rezolvi"
  3. nu exista un serviciu de posta astfel pregatit ca oricine depune o cerere oficiala sa aiba posibilitatea sa primeasca raspunsul acasa, in mod sigur si precis; de ce nu se propune ceva lege care sa ingradeasca accesul unui tert la cutia postala (sa ramana doar posibilitea accesarii acesteia de catre lucratorul postal si proprietar)?? ca iar ma duc la ideea ca tre' sa merg la cineva dragut sa vad de ce nu primesc un raspuns, sau de ce nu se intampla intr-un interval rezonabil (asta ca sa nu mai adaug ziua in care trebuie sa ma invoiesc de la serviciu!)
  4. nu mai stiu exact care este acum procedura, dar la un moment dat depunerea online a declaratiei lunare pt. asigurarile sociale TREBUIA urmata de o deplasare obligatorie la unul din ghisee ca sa prezinti nu-mai-stiu-ce confirmare... pai asta e cam ca in "stan si bran" - cand stan punea pamant pe lopata apoi o apuca si azvarlea pamantul
  5. mi s-a intamplat sa nu mi se permita accesul la oricare dintre birourile din administratia financiara sector 4 in ultima zi de depunere a declaratiilor de tva/ impozit pe profit DE CATRE PORTAR pentru ca erau cozi iar eu imi permiteam sa solicit alt tip de informatie de la cineva OBLIGAT sa asigure acest tip de serviciu pe tot parcursul zilei!!!

  • Varujan Pambuccian

   Aşa este. Ne lipseşte aplicaţia de back-office la nivelul administraţiei centrale. La nivelul celei locale e mai greu să construieşti aşa ceva din cauza autonomiei. Dar nici la comunism nu aş vrea să ne întoarcem.

 • Întrebarea nr. 8 Mustafa

  1 - cum merg afacerile la Cabinetul Calin Tatomir (CCT) din septembrie 2008 incoace ?
  dar planurile pe 2009 ?

  2 - Plata online poate fi foarte utila si in alte parti - biletele CFR, bilete de avion (tarom accepta numai credit
  carduri, consumatorii romani au carduri de debit). Administratiile fiscale inca mai solicita lunar firmelor "discheta" cu contributiile
  (somaj, impozite, sanatate, etc.), informatii care nu pot fi transmise prin email.

  3 - societate informationala fara internet de mare viteza nu se poate. cum vedeti dezvoltarea in Romania a conexiunilor
  de mare viteza, 20-30 mbps si mai mult ? pentru consumul de masa, putem miza pe tehnologii wireless, sau e nevoie de saltul
  la fibra pana acasa ?

  4 - in urma cu cateva luni ati facut unele declaratii publice in favoarea consumului accelerat de
  electronice si chiar electrocasnice: celularul se schimba in functie de moda, nu e viabil dpv economic
  sa nu schimbam mai des chiar si fridgiderul. ce ne sfatuiti acum, in conditii criza? e viabil dpv economic sa
  luam fridgidere noi, fie si pe credit, ca sa le inlocuim pe cele vechi care mai merg inca? De ce mi-as lua plasma
  full HD daca nu pot vedea decat canale romanesti analogice?

  5 - "daca omori vaca nu mai ai de unde sa dai lapte la tot cartierul" ati incheiat o interventie explicita in favoarea
  operatorilor de telefonie mobila (Vaca de muls) care, omorati fiind (de comparatorul de tarife al ANC) nu ar mai ajunge
  laptele la "intreg cartierul". in conditiile de austeritate impuse de contextul macro, credeti ca este sustenabil consumul la nivel micro
  a mai mult de 1 cartela SIM/individ?

  • Varujan Pambuccian

   atât cât poate merge bine ceva în condiţiile depresiei economice care începe să atingă şi România. Sper să nu-i pun în braţe lui Călin un faliment. Avantajul meu este că ştiu şi IT şi comunicaţii, iar viitorul este în fuyiunea dintre cele două domenii. Dezavantajul meu este că am preluat cabinetul într-un moment în care bugetele pentru consultanţă se cam taie. Sper să mă descurc, mulţumesc pentru întrebare.
   2. Aşa este. Dar aici vorbim despre entităţi private care îşi construiesc sistemele de plăţi aşa cum cred că e bine pentru ele.
   3. Eu aş opta pentru Ethernet în buclalocală acolo unde se poate. Unde nu, WiMax. Pentru backbone, mai bine decât fibra nu e nimic.
   4. Acum câteva luni am constatat ceea ce era de constatat atunci. Acum realitatea se schimbă. Consumul va scădea mult. În ceea ce priveşte transmisiile digitale, există şi acum furnizori, iar în curând vom avea televiziunea digitală terestră.
   5.Sustenabil de către piaţă? Da. Cât despre comparator, am spus un lucru puţin citat şi pe care îl spun şi acum. Orice comparator trebuie făcut în aşa fel încât să prezinte realitatea. Cum nu am încredere în stat, prefer comparatoarele făcute de entităţi independente private.

 • Întrebarea nr. 9 zaboo

  6. la inspectoratul teritorial de munca stai la cozi nesfarsite ca sa te incadrezi intr-un termen aberant de inregistrare a unui contract de munca (va rog sa verificati cati inspectori lucreaza efectiv cu publicul si cate ore pe saptamana!) - in timp ce inspectoarele au in registrele speciale numere "pastrate" pentru persoane "dragute" care nu au timp sa vina sa stea la cozi cu vulgul... mai mult: suntem obligati sa depunem periodic o serie de situatii care dovedesc plati facute catre bugetul de stat plus catre ITM - si copii dupa statele de plata, dar cand solicitam o inregistrare oficiala de la inspectorii respectivi, ne plimbam saptamani la rand pe drumuri si se intampla ca tot noi sa revenim cu copii pe care le-am mai depus odata... demult... de ce nu se creeaza o baza de date care sa fie usor de accesat la orice moment - si sa avem si posibilitatea sa controlam activitatea lor periodic?? de ce sunt lasati sa plece din tara informaticienii nostri, si raman toti prapaditii sa faca o treaba de mantuiala?? de ce nu sunt platiti (pe masura!!) cativa informaticieni de valoare sa puna pe picioare un sistem eficient care sa nu mai permita tuturor gloabelor sa paraziteze institutiile publice???
  7. de ce ordinele de plata care se refera la datorii la bugetul de stat (sau local) trebuie sa contina zeci si zeci de coduri si informatii care se schimba cand i se pune cuiva pe basca?? de ce agentul economic trebuie sa se caciuleasca pe la tot felul de ghisee - in intentia onesta de a achita impozite si taxe??

  • Varujan Pambuccian

   B A C K - O F F I C E ! ! ! ! !

   Din păcate, aici este cheia. Sigur, cu grija să nu mutăm în online metehnele din offline. De-aia e necesară analiza prealabilă a fluxurilor de documente.

 • Întrebarea nr. 10 zaboo

  8. de ce agentul economic nu primeste la fiecare inceput de an un ghid (si aici m-am inspirat de la Circular E - vezi http://www.payroll-taxes.com/PayrollTaxes/00000423.htm) in care sa aiba informatii clare si simple despre obligatiile sale?? de ce la noi nu sunt campanii clare in toate mediile cand apare o noua lege sau se modifica una existenta?? imi amintesc cu sila ca a fost un sfarsit de exercitiu financiar cand chiar "s-a mers pe burta" cu calcularea si virarea impozitului pe profit la nivelul lunii noiembrie - iar inpsectorii care mergeau pe teren sareau ca pradatorii direct la asta... contabilitatea a fost gandita ca sa fie un ajutor pentru omul de afaceri - in Romania a devenit o povara si un mijloc de a pune in carca intreprinzatorului un sac de obligatii aberante (si aici ma refer la jurnale si formulare in special) facute anume ca sa atraga amenzi grase sau spagi pe masura!! la noi situatiile financiare in loc sa oglindeasca prosperitatea afacerii e plina de bube anume facute "ca sa se mai scoata romanul" - ca asa a fost invatat... e unul din motivele pentru care nu avem inca loc in lumea civilizata!! si raman la parerea ca NU SE VREA sa avem baze de date online, functionarul public stie de ce...

  • Varujan Pambuccian

   Ceea ce propun eu presupune două lucruri:
   1. disponibilizări la greu după ce sistemul este implementat
   2. trecerea de un ciclu electoral până la darea lui în funcţiune.
   Varianta cealaltă o vedem cu ohiul liber. A durat mai mult, by the way

 • Întrebarea nr. 11 tata

  Teoretic, totul e bun si frumos doar pe hartie. Putini romani folosesc netul pentru plati. Unii nu au incredere, altii nu stiu sa il foloseasca . Dupa cunostintele mele, sistemul a fost introdus in urma cu cativa ani, dar cozile de la ghisee nu au disparut. De ce nu s-a avut in vedere o campanie pe scara larga, la nivel national, de promovare a serviciilor e-guvernare?
  Publicitatea facuta asa cum trebuie da rezultate , asta ar trebui sa stie Guvernul si Parlamentul si toate institutiile abilitate. Bine, sa nu fie o campanie de genul vaccinului impotriva cancerului de col uterin, ca atunci murim cu totii...
  Multumesc pentru raspuns!

  • Varujan Pambuccian

   Aşa că....

 • Întrebarea nr. 12 Pasty

  Buna ziua, domunule Pambuccian!

  As vrea sa va intreb cati bani au fost bagati in acest sistem informatic si care au fost sursele de finantare? In afara de Bucuresti si de cateva orase mari in tara, sistemul are mari deficiente. In plus, nu toate primariile nu au ghiseu on-line, desi este in vigoare o lege care le obliga sa faca acest lucru.
  Si, inca o intrebare:
  Se au in vedere sanctiuni pentru autoritatile locale care nu pun in practica acest sistem? Ma refer aici la suportul logistic..

  • Varujan Pambuccian

   Fiind vorba despre un sistem de plăţi pentru autorităţile locale sursele au fost bugetele proprii. Nu ştiu să se fi centralizat ceva aici.
   Sunt sancţiuni, dar nu atât de mari încât să facă prioritară alocarea de fonduri pentru un asemenea sistem

 • Întrebarea nr. 13 ina

  Buna ziua,

  As dori sa stiu cand voi putea plati electronic impozitele aferente unui teren agricol din judetul Ialomita.
  Intrucat nu exista modalitate de informare (macar anuala) privind impozitul pe care il am de plata, trebuie sa sun la primarie anual, sa mi se comunice suma iar eu sa platesc prin posta suma care mi se comunica telefonic (in caz ca nu prefer sa ma deplasez pana acolo).
  Am sunat anul acesta, mi s-a spus sa revin cu un telefon pt ca trebuie sa faca niste calcule intrucat am si restante, am revenit si mi s-a trantit o suma ametitoare, de ordinul zecilor de milioane. Fara explicatii.
  Cand va exista mai multa transparenta in privinta determinarii si calcularii impozitelor?
  Cui trebuie sa ma adresez pentru a primi macar o informare anuala privind impozitele pe care le am de plata?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Varujan Pambuccian

   Alternativa este când o da Domnul

 • Întrebarea nr. 14 Naivul

  M-am bucurat enorm cand am auzit de aceasta posibilitate. Si am incercat ...

  Am achitat o suma destul de mare prin acest sistem, am primit si confirmarea, dar tot m-am trezit cu o somatie de plata. A trebuit sa stau la coada si sa apelez la binevointa functionarilor sa gasesc suma care sa ratacit prin sistem. Nu o sa mai folosesc sistemul fiindca am ajuns intr-o situatie penibila si cu greu am reusit sa scap de penalitati.

  Un alt dezavantaj a fost comisionul imens.

  Este un proiect tipic romanesc: intiativa super buna, cu rezultatul final in contradictie totala cu scopul.

  • Varujan Pambuccian

   cel birocratic.
   E clar, trebuie făcută repede legea cadru

 • Întrebarea nr. 15 Lucian*

  1) Mi se pare complet aiurea cand functionarii de la primarii imi cer tot felul de hartii (chiar nu le pot numi acte!) care se elibereaza la un ghiseu alaturat pt ca sa-mi elibereze alte hartii. Practic calculatorul din fata lor este doar pt imprimanta? Nu ar putea face verificarea pe loc si sa elibereze imediat documentele necesare?

  2) daca se doreste folosirea cat mai des a mijloacelor de plata on-line sau pt depunerea a tot felul de acte, cred ca ar trebui favorizat cumva metoda asta. De exemplu o reducere la plati de 5-10% sau altceva similar.

  • Varujan Pambuccian

   Ok. În 6 luni legea în consultare publică. E bine aşa?

 • Întrebarea nr. 16 Ionut

  Buna ziua domnule Pambuccian,

  Ma intereseaza daca CASMB accepta astfel de plati online, sau va accepta in viitorul apropiat, si daca chitantele vor fi recunoscute de medicii de familie.

  Ionut

  • Varujan Pambuccian

   Acum lucrez şi la legea contabilităţii electronice

 • Întrebarea nr. 17 Curiosul

  Ce ma surprinde este lipsa de "disponibilitate investititonala" pentru singurul sistem de plata online din Romania. Din actele MCTI reiese ca "marea investitie" facuta de statul roman pentru Ghiseul Virtual de Plati ( care vad ca functioneaza din 2006) a fost de ...24.000 eur ??? !! Iar pentru recenta extindere pentru plata obligatiilor fiscale in parteneriar cu ANAF bugetul a fost de ZERO EUR? !
  Asta in situatia in care , potrivit statisticilor publicate, incasarile numai pentru obligatiile fiscale/ANAF depasesc 10.000 EUR/zi .
  Bugete alocate pentru mentenanta sau dezvoltare ( potrivit acelorasi acte oficiale) : 0 EUR/luna/ 0 EUR in 2006, 2007, 2008, 2009.
  Ma intreb de ce ,iarasi, sisteme cu potential real si demonstrat sunt abandonate ca investitii desi milioane (zeci de milioane anual) de eur pe an se risipesc din bugetele ministerelor pe sisteme de care nu a auzit nimeni si nu va auzi nimeni.
  Vorbim de plati online "ca da bine". Dar bugetele tot catre mega-aplicatii fantoma merg. Ma rog.. unde sunt milioane de eur pentru nimic sunt si "interese" superioare. Sau ma insel eu ?

  • Varujan Pambuccian

   Cea de BACK - OFFICE.

 • Întrebarea nr. 18 Marius

  Lucrez in administratia publica locala la o directie de impozite si taxe locale.
  Din cate stiu eu legea cu E-tax este in vigoare de pe timpul lui Nastase, si prevede obligativitatea administratiilor locala sa implementeze acest sistem.
  Din cunostintele mele, nicaieri in Romania nu exista un sistem de plata online a taxelor.
  Majoritatea primariilor au intradevar o pagina de net cu impozitele, unde doar poti vizualiza rolul fiscal , iar apoi poti plati prin oricare modalitate de plata doresti.
  Folosirea platilor prin internet banking-ul propriu al fiecarui contrubuabil nu inseama plata online directa pe situl E-tax. Aceasta metoda o putea folosi oricine indiferent daca este sau nu o pagina E-tax.

  De ce nu modificati legea aia si introduceti un nou termen de aplicare , precum si sanctiuni pentru primarii (pentru ca ei sunt ordonatorii de credite) care nu o aplica.Eu la nivel de Directie de impozite nu pot pune in aplicare un astfel de sistem , fara ca primarul sa aprobe si cheltuielile pe care le implica acest sistem.
  la fel ar trebui obligativitatea tuturor institutiilor publice sa puna la dispozitie toate formularele utilizate, in regim online de completare si primire a cestora.

  • Varujan Pambuccian

   Pentru că nu vreau să mai existe milione de proiecte pilot fără efecte în lumea reală. Aşa că, acolo vor fi toate corelate

 • Întrebarea nr. 19 antonio slav

  buna ziua.

  Recent am primit instiintarea de plata de la primaria sector 5 pentru apartamentul pe care il detin. Pe aceasta instiintare NU figura nici o modalitate de plata online a impozitului. Procedura de obtinere a unui ID mi se pare complet idioata, avind in vedere ca vrei sa dai bani. Nu inteleg de ce nu pot plati doar introducind acel ROL, eventual adaugind un cnp.

  multumesc

  • Varujan Pambuccian

   În condiţiile în care fiecare persoană are un CNP. Problema e că autorităţile locale nu au nici un fel practic de a se lega de bazele de date centrale. Şi că între bazele de date nu există condiţii minime de interoperabilitate

 • Întrebarea nr. 20 Iulian

  Atunci cind tehnologia va deveni ca usurinta de utilizare precum intrerupatorul becului din tavanul din bucataria fiecarui om, atunci putem vorbi despre eficienta ei. Deocamdata constatam cu totii ca se face tehnologie de dragul tehnologiei, si tehnologia este deocamdata un scop, nu un mijloc eficient. Cita vreme o sa o mai ducem din update in update la tot ce misca in sistemele de calcul, de la sistemele de operare, la interfetele utilizator, sintem inca in faza tehnologiei de dragul tehnologiei. A se vedea ca o persoana virstnica este capabila sa isi aprinda lumina in bucatarie singura, dar daca are pensia pe card, trebuie sa isi ia un nepot de ajutor ca sa efectueze extragerea pensiei de la bancomat, sau la fel...vedeti nemultumirile de la ghiseele de plata a facturilor de curent, unde foarte multa lume nu intelege sistemul de citire index prin telefon.

  • Varujan Pambuccian

   Oamenii mă tem că nu. Ca să nu mai vorbim de faptul că rezistenţa celor care îşi pot pierde locul de muncă prin utilizarea ei este colosală

 • Întrebarea nr. 21 Alex

  Buna ziua,
  As avea o singura intrebare:Cand se va updata anexa 2 din din Legea nr. 571/2003 art. 56 alin. (4), privind specializarile învăţământului superior acreditat in domeniul ingineresc?

  Stiu ca ati spus anul trecut ca veti incerca sa completati aceasta lege cu unele specializari care lipsesc:Electrotechnica generala, microelectronica etc.
  Momentan unele specializari:Electrotechnica generala si microelectronica sunt in afara anexei desi incadrarea profesionala este aceeasi :programator.De asemenea si aceste specializari fac parte din Facultati care au cam aceeasi aria de invatamant ca si cele care sunt acuma trecute in anexa.

  Puteti sa dati si un deadline pentru aceasta schimbare?

  • Varujan Pambuccian

   implicate. E pe drumul cel bun. Aştept să le treacă sperietura cu depresia economică.

 • Întrebarea nr. 22 Georgiana

  Eu as vrea sa stiu de ce nu a fost posibila angajarea unei echipe de programatori care sa implementeze si sa mentina / imbunatateasca ulterior sistemul ghiseul.ro, de a trebuit apelat la Kondiment si Softwin.

  Cine se ocupa de mentenanta proiectului si imbunatatirea lui ulterioara? Am observat o simpla chestie de incepator, un site obisnuit poate fi accesat la adresele ghiseul.ro sau www.ghiseul.ro, acesta nu functioneaza decat cu www in fata (costa prea mult setarea suplimentara de port?)

  De ce dupa cativa ani de functionare amenzile de circulatie se pot plati doar pentru municipiul Bucuresti? "Provincia" nu contribuie la bugetul destat? Citez din pagina de servicii disponibile: "Plata amenzilor de circulatie aplicate in municipiul Bucuresti cetatenilor romani cu domiciliul in Bucuresti sau cetatenilor straini cu resedinta in Bucuresti".

  Va multumesc.

  • Varujan Pambuccian

   ci de analiză. Pe-asta nu vrea să o facă nimeni. Până la urmă, programezi ce gândeşti şi nu invers

 • Întrebarea nr. 23 Irina

  Buna ziua, domnule Pambuccian!

  1. Aceeasi intrebare ca si Lucian*: ce se poate face pentru unificarea sistemelor folosite de administratiile financiare (si nu numai), si cand? Cetatenii platitori de impozite ar pierde mult mai putin timp (si nervi), indiferent ca aleg sa plateasca on-line sau sa se prezinte la ghiseu, iar administratia ar economisi bani si timp (si, de asemenea, nervi), evitand dublarea muncii.

  2. Cine e responsabil de instruirea informatica a functionarilor publici? Am vazut cazuri in care sistemul poate, dar functionarul, nu prea... (sau nu stie, sau nu vrea). Cand ai noroc, zbiara ghiseul vecin si se rezolva. Cand nu, nu.

  3. Informatia de pe web-site-urile administratiei (ex. dir. financiara, dir. de protectie sociala, primarii, camere de comert, etc) este postata extrem de "alambicat" (ca sa nu zic altfel...). Sistem "na, c-am pus-o, e pe site". Unde anume... lasati.
  E cel putin descurajant pentru platitorul de taxe sa vada ca trebuie sa fii din interior ca sa pricepi unde sa cauti ceva. Si cu ce sa corelezi...
  Cum si cand se poate imbunatati situatia, structurand informatia pentru uzul cetateanului, dupa modele gen "FAQ", "pasi de urmat pentru...", "ce sa faci daca..." etc? Sunt sigura ca exista si exemple pozitive. Cum le inmultim?

  4. Aveti in vedere (daca da, cum si cand) realizarea unor platforme de informare prin telefon, dupa modelul celor utilizate de companiile de telefonie mobila? Daca da, le vedeti complementare sau suplimentare fata de web site-uri?

  5. Din cate stiti dvs., ce procent din populatia Romaniei (si cat din urban, cat din rural), are in prezent acces curent la internet si ar putea beneficia de serviciile e-guvernare?

  6. In ce masura e actuala lege a achizitiilor publice o frana pentru proiectele de informatizare de care discutam?

  7. Care e sursa fondurilor pentru proiectele de e-guvernare de care discutam?

  8. (off topic) imi pare rau de catelusa disparuta :(((

  Multumesc!

  • Varujan Pambuccian

   Pai cred că am vorbit destul până acum despre asta. Cheia stă în analiza fluxurilor de date şi în construirea aplicaţiei de back-office

 • Întrebarea nr. 24 Georgiana

  Stiu ca sunt oarecum off-topic, insa va rog sa ne spuneti cand va fi updatata legea pentru programatori. Anexa 2 existenta inca lasa loc de interpretari si ne-am dori ca cei care am terminat profilul MICROTEHNOLOGII / MICROELECTRONICA sa putem sta linistiti si sa nu ne mai certam cu angajatorii. Stiu ca la ultima intalnire de la Hotnews ati spus ca legea este in lucru si urmeaza schimbarile. Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Varujan Pambuccian

   la întrebarea asta

 • Întrebarea nr. 25 daniel

  Domnule Pambuccian, de cee inca atat de greu (a se citi imposibil) sa platim impozitele la casa prin homebanking, transferand banii intr-un simplu cont? Locuiesc afara si de fiecare data trebuie sa-i trimit bani mamei mele (si suma e mica, pana in 100 de lei), apoi ea sa mearga personal la posta sau unde se poate plati?

  • Varujan Pambuccian

   Trebuie doar să priceapă şi autoritatea publică locală lucrul ăsta. Şi să mai şi vrea

 • Întrebarea nr. 26 Mick

  Citesc pe site-ul precizat urmatoarele:
  " Momentan serviciile incluse in aplicatia "Formular Unic" sunt disponibile numai marilor contribuabili din tara si sucursalelor/punctelor de lucru ale acestora din Bucuresti si Judetul Ilfov."
  Intrebare mea in legatura cu acest serviciu este:
  Daca s-a conceput acest serviciu si s-a trecut la punerea ei in practica, de ce nu se incearca implementarea acestuia pe plan national. Eu din coltul de sus al hartii m-am plictisit sa tot citesc de 2 ani de acest serviciu, sa astept da de da de se intimpla ceva, si sunt sortit ca lunar sa stau la rinduri fara sfirsit si fara numar pentru a depune declaratii.
  Inteleg faptul ca Bucuresti-ul este capitala, dar mi se pare ca si Satu Mare sau Botosani este tot in Romania, si de aici se platesc taxe si impozite la bugetul de stat.

  • Varujan Pambuccian

   De-aia e nevoie de o lege cadru de e-guvernare

 • Întrebarea nr. 27 tsurani

  Citind toate intrebarile de mai sus, se poate ajunge la o singura concluzie : SISTEMUL NU FUNCTIONEAZA!

  Nu elimina statul la coada pentru utilizatorii sai (ID de prisos, sumele de plata si modul de calcul nu sunt accesibile, notificarea prin mail este ignorata etc).

  1. De ce nu pot plati introducand doar un numar/un cod de pe instiintarea de plata ?
  2. De ce nu pot consulta online ce am de platit ?
  3. De ce sistemul nu este promovat ?
  4. De ce nu este implementat in toate institutiile care incaseaza banii prin acest sistem ? Chestia cu mailul e halucinanta...
  5. Un sistem integrat ar trebui sa gestioneze tot : de la imprimarea instiintarii de plata pana la transferul banilor in conturile finale si ar trebui sa elimine pe cat posibil interventia umana. La noi : cineva scrie ceva pe hartie, colegul baga in calculator ce a scris primul, alt coleg copiaza ce vede pe ecran pe alta hartie, altul verifica si pune o stampila... Si la sfarsit sunt erori si consumul de cafea creste :)

  Am trait 9 ani in Franta. Si la ei e birocratie. Dar e birocratie cu zambetul pe buze. Si nici asa stufoasa ca la noi, si nici asa inutila.

  M-am intors in Romania de 10 luni de zile si doua concluzii se impun :
  1. in viata profesionala (si nu numai) romanul mediu est insolent, lenes, prost pregatit, pus pe furat si vrea sa plece din tara!
  2. administratia este supradimensionata, cu prea multi factori de decizie, stufoasa, condusa dupa ureche si reformata pe genunchi!

  • Varujan Pambuccian

   Din păcate singura soluţie pe care o mai văd este legiferarea. Altfel, fiecare va proceda ca până acum

 • Întrebarea nr. 28 florin

  Atat timp cat este un sistem pastorit de stat, in slujba statului eu nu am incredere. Un exemplu: am primit de la politie doua amenzi de circulatie in ultimii 2-3 ani (1 parcare neregulamentara si depasirea vitezei cu cativa km/h ). Am primit constatarea de la politist, m-am dus la cec si am platit si speram ca totul sa fie ok; Acum am aflat de la Administratia financiara (cand m-am dus sa platesc impozitul) ca am amenzi in valoare ed x lei neplatite + penalizari. Cum sa mai dovedesc ca am platit ? (cine mai tine o chitanta de acum 2 ani)

  • Varujan Pambuccian

   Nici eu nu sunt un fan al statului. Dar vorbim de plăţi către stat. Ceea ce îmi spuneţi ţine de oameni, nu de maşini. Pentru asta nu s-a inventat încă nimic

 • Întrebarea nr. 29 ecstasy2000

  1: Care este payment gateway-ul pentru acest serviciu? (din cate stiu in Romania doar GECAD asigura astfel de servicii).
  2: Care sunt taxele si comisioanele?
  3: Cand va functiona sistemul "per se"?

  • Varujan Pambuccian

   Teoretic, orice flux de documente ar trebui să fie funcţional şi online. Dar pentru aste, cu riscul de a mă repeta, trebuie două lucruri:
   1. Legea cadru
   2. Voinţa administraţiei centrale de a colabora în zona de back-office

   2 nu ţine de mine

 • honorius g.

  Domnule Pambuccian,

  De ce legile statului roman, legi care trebuie respectate de fiecare cetatean al sau si nu numai, sunt subiect de profit pentru unii ? De ce nu sunt oferite cu titlu gratuit, downloadabile in ultima lor forma, actualizata, asa incat sa ne descurcam mai usor in hatisul lor?

  Dvs. puteti propune niste masuri in acest sens? Cred ca noi, contribuabilii, am sustine (inca) o agentie guvernamentala care sa se ocupe de acest lucru, de structurarea si asezarea legilor intr-o forma electronica, PUBLICA, si GRATIS, pentru toti cetatenii.

  Dorim o forma unitara de acces la legi si nu sa fim conditionati de plata vreunei taxe (de exemplu la Monitorul Oficial, care din asta traieste si ar trebui suportat de stat, ca serviciu public!)

  Ce se intampla cu dreptul la informare?

  Honorius G.

 • Întrebarea nr. 31 Cristian Soft-hard

  Domnule deputat, va rog ca in cadrul acestei emisiuni sa raspundeti si la urmatoarele intrebari:

  1. care este motivul pentru care (dvs) ati ales aceasta tema ?

  2. este aceasta tema una prioritara in ceea ce priveste e-government in Romania?

  3. ce ati facut dvs personal, ca membru marcant al comisiei TIC din CDEP, pentru a asigura coerenta unor asemenea sisteme de plata? (va rog sa le aduceti la cunostinta citorilor/ascultatorilor dvs ca responsabilitatea incasarii acestor taxe/impozite revine: autoritatilor centrale gen ANAF, CNAS, CNPAS, etc., celor peste 3000 de autoritati locale cat si de trei ori pe atatea organizatii deconcentrate) ?

  4. daca dvs si ascultatorii/cititorii dvs stiti ca atunci cand se impune, printr-o reglementare de la nivel central, o obligatie pentru autoritatile locale (de ex sa incaseze online impozitele locale pe casa, teren, masina, parcare, reclama, aut constructie etc), aceasta reglementare nu are nici-o valoare daca nu i se asigura de la nivel central si resursele financiare pentru a fi pusa in practica

  5. care sunt masurile concrete (numerotate cu 1,2,3...) pe care dvs le propuneti pentru ca romanii sa beneficieze de avantajele acestor sisteme moderne ?

  6. cate discutii ati avut la comisie cu cei care au implementat sau intentioneaza sa implementeze asemenea sisteme de plata online?

  Va doresc mult succes !

  • Varujan Pambuccian

   1. N-am ales eu tema. Nu fac parte dintre cei care îşi regizează temele, întrebările şi vin cu răspunsurile de-acasă.
   2. Tema prioritară este depresia economică. E-guvernarea poate diminua cheltuielile operaţionale ale statului, dacă e făcută cu cap.
   3. Până acum a fost o problemă pe care autoritatea publică centrală (adică guvernul) a avut-o în sarcină. Nu a făcut ce trebuia făcut şi de-aia vreau să iniţiez legea cadru. În alte ţări, n-a fost nevoie de aşa ceva.
   4. Finanţarea este o chestiune a autorităţilor publice locale. Numai că nu costă mult, iar pe termen lung se fac economii. Dacă este făcut totul cu cap.
   5. Vor fi toate prezente în legea cadru. Mai mult, cred că o discuţie publică o va face mai bună decăt ce scriu eu acolo.
   6. Nu am fost consultaţi de nici o autoritate locală. Aici, chiar nu aş fi intervenit, ca să nu fie considerată o imixtiune în autonomia locală. Legea e altceva. Şi cred că este cea mai bună soluţie de ieşire din impas

 • Întrebarea nr. 32 Dragos

  Probabil in Romania marea problema este ca suntem 2,5 mil de oameni ai muncii in sistem privat care genereaza venituri pentru restul de 1,5 mil in administratie/guvernare + restul de someri, copii, pensionari. In viziunea mea, acest sistem de e-guvernare nu ar trebui sa fie neaparat un plus pentru platitorii de contributii sociale/taxe/impozite (dar chiar este...eu muncesc pentru banii care ii dau la stat pe urma) si mai ales ar trebui sa fie o epurare a sistemelor de administratie/guvernare (intr-un cuvant eliminarea tuturor celor care plimba toata ziua 3 dosare dintr-un birou in altul, fac condici de intrari iesiri kilometrice si scriua adrese peste adrese intre diverse departamente/institutii). Deci intrebarea mea ar fi: acest sistem de e-guvernare are in vedere si optimizarea costurilor de personal administrativ in institutiile statului si inlocuirea lor cu un sistem informatic bine pus la punct care sa acopere toate domeniile? Daca da, s-a facut o evaluarea a personalului care nu va mai fi necesar in aceste conditii?

  Multumesc.

  • Varujan Pambuccian

   De-aici vine şi rezistenţa celor care lucrează în sistem

 • Întrebarea nr. 33 Sorana Mihailescu (moderator)

  O stire de ultima ora:

  Comisia Europeana a anuntat, cu putin timp in urma, ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a interferentei masive cu independenta Autoritatii Nationale de Reglementare in Telecomunicatii. Cum comentati aceasta decizie?

  CE sustine ca in Romania s-a incalcat legislatia Uniunii Europene prindemiterea lui Georgescu si restructurarea ANRCTI, si cere evitarea uneinoi restructurari.

  Recent Comisia economica din Senat arespins OUG. 106 si 211/2008 de infiintare ANC si cererea presedinteluiBasescu de revizuire a OUG 134/2006 de infiintare a ANRCTI.

  Ce implicatii are masura din Senat? Cum vedeti iesirea din infringement?

  • Varujan Pambuccian

   Când a fost înfiinţat ANRC, am cerut înfiinţarea sa sub control parlamentar. Majoritatea de atunci (PSD) nu a fost de acord invocând modelul Cehiei.
   Când a fost schimbat domnul Smeeianu cu domnul Georgescu, am cerut trecerea instituţiei sub control parlamentar amendând Ordonanţa de desfiinţare ANRC şi înfiinţare a ANRCTI în sensul trecerii sub control parlamentar. Majoritatea de atunci (PNL-PD) nu a fost de acord cu acest lucru şi amendamentele nu au trecut. Ok, a apărut ANRCTI. Am spus atunci că este un precedent instituţional deosebit de periculos. So what?
   Când a câştigat domnul Smeeianu procesul, am reuşit să trec totuşi amendamentele pentru că majoritatea ad-hoc se schimbase. Era PNL-PSD iar domnul Georgescu era PNL. Am avut şi susţinerea domnului Nistoran, membru al comisiei care tocmai pleca de la PD-L. În aceeaşi perioadă, Senatul înfiinţase Autoritatea pentru Protecţia Datelor Personale sub patronaj propriu. Orgoliul colegilor de la Cameră a dus trecerea de la controlul Parlamentar la cel al Camerei Deputaţilor. Am spus atunci că nu e foarte bine ce facem, dar altă cale să asigur independenţa instituţiei nu a existat. Evident, Preşedintele Băsescu a ridicat această obiecţie şi legea a fost retransmisă Parlamentului pentru a rezolva o problemă corect semnalată. Senatul trebuia doar să opereze această chestiune.
   Între timp, a apărut Ordonanţa de schimbare a domnului Georgescu cu domnul Nistoran prin desfiinţarea ANRCTI şi înfiinţarea ANC. M-am întrebat de unde o să mai găsim acronime. Acum Senatul avea două ordonanţe. Firesc era să o treacă pe prima şi să o abroge pe a doua. Le-a abrogat pe ambele. Sper că nu vine a treia.
   Soluţia este una singură: trecerea sub control parlamentar.

 • Întrebarea nr. 34 Marian

  Stimate Domnule Pambuccian,
  Am cateva intrebari la care as dori raspuns:
  1. Cum de ani de zile nu avem o strategie pentru societatea informationala, sau pentru guvernarea electronica, cat de importanta o vedeti, si ce se va face in acest sens?
  2. Avem un asa numit sistem electronic national care nu e folosit decat de 3 institutii publice. In rest, avem cateva zeci de aplicatii de guvernare electronica, in fiecare institutie centrala sau locala. Intentionati sa permiteti in continuare cheltuirea de bani publici pe proiecte paralele, suprapuse cu cele care exista deja, sau se vor lua unele masuri pentru a integra toate aceste zeci de servicii intr-un singur punct de acces la servicii electronice publice?
  3. Interoperabilitatea si standardizarea sunt deziderate minimale in sistemele nationale de guvernare electronica, si este necesara utilizarea lor de la nivel de document, pana la proceduri administrative si obiective comune ale institutiilor publice (vezi European Interoperability Framework). Intentionati promovarea la nivel national a unui cadru de interoperabilitate care sa fie respectat de toate institutiile publice? Sau, ca si mai sus, fiecare va face ce doreste, pe aceeasi bani ai contribuabililor?
  4. In ceea ce priveste identitatea electronica, fiecare utilizator are in prezent cateva zeci de potentiale credentiale, de forme mai apropiate sau diferite (certificate, user+pass, pin+pass, etc). Veti lua vreo masura pentru a aduce si in acest sector standardizare si interoperabilitate, luand in considerare si faptul ca, spre exemplu, in piata privata avem 3 furnizori de semnatura electronica, iar in mediul public cateva zeci?

  Multumesc anticipat,

  • Varujan Pambuccian

   1. Avem prea multe strategii. Prefer o lege simplă şi pragmatică
   2., 3. Aşa este. Revin la nevoia unei legi care să impună:
   a) analiza tuturor datelor şi ale fluzurilor lor
   b) proiectarea şi realizarea aplicaţiei de e -government
   c) modul în care se fac aplicaţiile de front-office
   d) condiţiile de interoperabilitate, ca să evităm furnizorii unici
   4. Fiecare om are un CNP. Firmele şi instituţiile au şi ele un identificator unic. Tot ce este necesar e să avem un mijloc de identificare electronică sigur şi nonrepudiabil. Există şi ăsta: îi zice semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

 • Întrebarea nr. 35 Dan Radu

  Ce a facut dl deputat pentru ca Romania sa nu ajunga in aceasta situatie, in domeniul TELCO, fata de Comisia Europeana ?

  Nu cumva ne prefacem numai ca suntem preocupati de anumite teme - doar pentru imagine ?

  Astept raspuns urgent

  • Varujan Pambuccian

   A urlat din toţi bojocii sa nu mai înfiinţăm şi desfiinţăm instituţii pentru că vrem să schimbăm oameni. A amendat legea cu schimbarea instituţiei pentru ca domnul Smeeanu să fie înlocuit de domnul Georgescu, a amendatat-o şi pe cea prin care domnul Georgescu era înlocuit de domnul Nistoran punând instituţia sub control parlamentar aşa cum este, de exemplu, Banca Naţională. Legea a fost retrimisă la Parlament de către Preşedintele României şi a primit vot negativ la Senat. Ce să fac mai mult?
   Repet: până când nu vom da independenţa garantată de Constituţie instituţiei, adică până când nu o vom trece sub control parlamentar, aşa o s-o ţinem.

 • Întrebarea nr. 36 Iulian

  Buna ziua,

  Sunteti informatician (ca si mine). Nu stiu daca ati observat "calitatea" aplicatiilor trimise de catre Ministerul Finantelor pentru a fi folosite de catre contribuabili pentru completarea diverselor declaratii, ordine de plata, etc?

  Sotia mea ma roaga des sa o ajut sa descurce "subtilitatile" acestor programe cu care are de-a face zi-de zi, si am impresia ca sunt facute de pensionari reconvertiti in "programatori" :/

  De ce se toleareaza sistemul acesta, in era internetului, a aplicatiilor on-line?

  Intaresc intrebarile legate de plata online cu credit-card sau prin sisteme internet banking (sau de ce nu PayPal) pentru persoane fizice si juridice.

  Cum priviti un proiect legat de evidenta populatiei informatizata, unde sa existe permanent disponibile pentru institutiile autorizate (tot ale statului) celebrele copii dupa buletin, certificate de nastere, casatorie, caziere etc etc. (Cred ca 50% din hartiile dintr-o arhiva de primarie sunt copii dupa buletine).

  Va multumesc.

  • Varujan Pambuccian

   Păi pentru a termina lucrul de care vorbiţi lucrez la o lege a documentelor contabile în formă electronică. Toate sunt aplicaţii ale legii semnăturii electronice, arhivarii electronice si folosesc acum facturarea electronică

 • Întrebarea nr. 37 Cristina

  Buna ziua,

  Din punctul meu de vedere, ghiseul platilor online are urmatoarele deficiente:
  -se percepe un comision imens pentru aceste plati, desi in Romania platile cu cardul la comercianti sunt gratuite; faptul ca vorbim de un comerciant electronic, nu justifica aceste costuri;
  -firma care gestioneaza acest sistem de plati, respectiv DotCommerce si care se vrea fi o companie multinationala, nu ofera nicio siguranta si nicio acoperire din punct de vedere risc; firma DotCommerce, firma mama nu poate fi contactata decat prin intermediul unui e-mail si nu figureaza la nicio camera de comert si industrie din SUA sau UK;
  -cand s-a atribuit acest contract a facut cineva verificarile necesare? se stie ca aceasta firma are probleme cu gambling-ul? a fost verificata la bancile cu care a incercat sa aiba relatii de colaborare? a fost verificata la organizatiile de carduri?
  Vorbim totusi de securitatea unor tranzactii efectuate online cu banii de pe carduri!
  Multumesc.

  • Varujan Pambuccian

   Răspunsul este la cel care a proiectat şi plătit aplicaţia. Care nu Parlamentul. Până la urmă, vorbim de o separare a puterilor şi în consecinţă şi a responsabilităţilor.

 • Întrebarea nr. 38 Ionut Dobrinescu

  A face un varsamant la bugetul de stat cu titlu de taxa de timbru judiciar, a fost si a ramas o adevarata epopee!

  Din primavara 2008 taxele judiciare de timbru se fac venit la Bugetul de Stat. Au mai fost asa si inainte de 2002. Intre 2002-2008, pentru vreo 6 ani au fost calificate ca venituri la bugetul local.

  Regula nepublicata in nici un monitor oficial, dar afisata ici si colo pe la instante, spune ca poti plati taxa judiciara de timbru fie la trezoreria de care apartii tu, petentul, fie la trezoreria in raza careia se gaseste instanta.

  Ambele conditionari nu au nici o noima, pentru ca taxa judiciara de timbru (venit la bugetul de stat) nu are nimic de a face nici cu resedinta platitorului, nici cu adresa instantei. Taxa e impersonala si nu e
  calificata nicicum de calitatea platitorului si nici de instante, care NU SUNT destinatar al taxei (ci Bugetul de Stat este destinatarul). Sunt si
  judecatori absurzi care vor sa vada ca taxa e platita chiar de petent (si nu de altcineva) desi a fost si a ramas atat posibila cat si valabila plata voluntara a datoriei altuia.

  Oameni veniţi din provincie în Bucureşti au mari
  dificultăţi în a identifica o perceptură fiscală de taxe judiciare şi extrajudiciare care să le primească si lor vărsămintele. Intreaga tevatură durează ore, pentru unii chiar zile, şi tone de nervi.

  Taxele postale sau comisioanele bancare sunt de mai multe ori mai scumpe decat taxa propriu-zisa, astfel incat, de exemplu pentru o taxa de 1 RON platesti comisioane de cel puţin 4 RON la posta sau la banca!

  Si toate astea doar pentru a putea pune cat de cat în miscare aparatul birocratic al justiţiei şi al adminstraţiei publice! Sentimentul coplesitor este ca toate aceste taxe in cuantumuri simbolice sunt inventate doar pentru a justifica existenta altor si altor functionari, pe care mă îndoiesc că Boc îi va restructura înainte să ne omoare pe noi toţi criza financiară.

  Si ne mai intrebam de ce are justiţia o imagine atât de proastă...

  • Varujan Pambuccian

   maşinile sunt mai bune decât oamenii. De-aia trebuie să înlocuim, acolo unde are sens, oamenii cu sisteme informatice. Cu o singură condiţie: oamenii rămaşi să nu schimbe de zece ori pe an regulile

 • Întrebarea nr. 39 Geoxx

  D-le Pambuccian am vazut discutia online si nu am putut sa nu intreb...Nu e la subiect dar va rog sa imi spuneti daca se poate ce se intampla cu Autoritatea care reglementeaza comunicatiile...cum se numeste acum?, mai exista? ce ar insemna trecerea sub control parlamentar pentru piata si de ce nu pentru angajatii ei?
  Va multumesc pentru amabilitate

  • Varujan Pambuccian

   pe materialul filmat azi şi care va apărea mâine găsiţi răspunsurile mele. Acum, după capul meu, ANC este ANRC-ul iniţial şi IGC-ul iniţial separate, aşa cum erau atunci. E nevoie urgent să trecem instituţia sub control parlamentar

 • Întrebarea nr. 40 Alexandru

  Din ce ati raspuns am inteles:
  1. Trebuie reformat sistemul de taxe si impozite.
  2. Trebuie construita aplicatia Back_Office care sa le gestioneze pe toate.
  3. Trebuie create/imbunatatite interfetele web.

  Intrebare: de ce nu priviti in afara la un stat care a implementat asta cu succes si copiati sau cumparati si modificati sistemul lor. Nu ar fi mai rapid si mai ieftin?

  • Varujan Pambuccian

   Legea cadru pe care o propun derivă din modelul austriac adoptat şi de Spania. Cu oarece atenţie în ceea ce priveşte autentificarea şi securitatea, pentru că ne referim la altfel de mentalităţi

 • Întrebarea nr. 41 tsurani

  Spuneti ca legiferarea est singura solutie. Ce sa se legifereze ? Sa se dea o lege prin care romanul mediu sa nu mai fie indolent sau lenes ? Pai nu se poate, ca-i conflict de interese : romanul mediu e si in parlament. Si de acolo e intretinut/incurajat aceasta mod de a administra o tara.

  ERA VORBA DE UN SISTEM DE PLATIT TAXE ONLINE!!!! Ce vreti sa se legifereze ? Chestiile de care ar fi fost nevoie se cheama altfel : analiza de nevoi, specificatii functionale, test de acceptanta...

  Din hatisul legislativ, in parte mostenit, dar bine imbogatit de Parlamentul Romaniei e greu de vazut padurea din cauza copacilor.

  • Varujan Pambuccian

   1. Să se legifereze interoperabilitatea
   2. Să se legifereze obligativitatea entităţilor administraţiei publice centrale în a coopera pentru aplicaţia de back-office
   3. Să se legifereze faptul că aplicaţiile de front-office trebuie trebuie să fie unitare din punctul de vedere al serviciilor oferite
   4. Să se legifereze problema identificării în sistem într-un mod non-repudiabil şi al felului în care se pot face plăţile online
   Etc.
   Lucrurile despre care vorbiţi ţin de implementarea efectivă. Asta ţine de competenţă şi mă tem că nu poate fi legiferată

 • Întrebarea nr. 42 fotograf

  Stiu ca nu sunt pe subiect, dar sunteti persoana capabila sa raspunda: ce se va intampla cu accizele eliminate la camere foto si video digitale, acum cand se incearca suplimentarea bugetului? E posibil sa-i vina cuiva vreo idee nastrusnica?

  • Varujan Pambuccian

   Cum de vă vin asemenea idei?

 • Întrebarea nr. 43 Diana

  Stimate Domnule Pambuccian,

  Eu cred ca administratile financiare de sector nu sunt informatizate. Altfel nu cred ca ar fi fost posibila "aventura" noastra, si anume:
  - acum mai bine de 4 ani am sediul firmei la care lucrez s-a mutat din sectorul 2 in sectorul 3
  - fiscul din sectorul 2 a fost anuntat din timp
  - cu toate acestea, in decembrie 2008 am aflat ca nici pana acum nu trimisesera dosarul firmei la fiscul din sectorul 3. Pe chestia asta am fost amendati pentru neplata taxelor & impozitelor.
  - estimp, fiscul sector 3 primea "intr-o veselie" banii nostri, si functionarii habar nu aveau de ce primesc bani de la o firma din sectorul 2. Dar nimeni nu s-a sinchisit sa cerceteze anomalia.
  - amenda de care vorbeam mai devreme a fost "trasa" din doua conturi ale noastre, unul de trezorerie si unul bancar. Am inteles ca au procedat astfel "la deruta", sperand ca macar intr-unul din conturi sa gaseasca bani. Bani au gasit in amandoua conturile, i-au luat de doua ori si, din nou, nimeni nu s-a sinchisit.
  - desigur ca am depus contestatie, dar rezolvarea ei dureaza luni de zile, timp in care statul roman retine banii unor contribuabili a caror singura greseala este ca nu i-au supravegheat pe functionarii fiscului :)
  Ce credeti despre povestea noastra? E vorba despre un sistem informatic lipsa, nefunctional, de functionari prost pregatiti, sau pur si simplu despre rea intentie? Mi se pare deja ca traim un fel de NEP rusesc, micile firme sunt sufocate de taxe si comportamente de felul celui pe care l-am descris...

  Va multumesc.

  • Varujan Pambuccian

   NU. NU este nimic informatizat aici decât prost şi pe bucăţi.

 • Întrebarea nr. 44 Humanitas

  Buna ziua,
  1. Pe când votul electronic? S-a discutat macar posibilitatea lui? Cred ca pt românii din strainatate ar fi o solutie...
  2. De ce nu putem fi un stat pionier în e-guvernare, macar in zona balcanilor? un fel de Estonie sau Letonie. Stam mai bine la capitolul asta decât vecinii nostri?

  • Varujan Pambuccian

   votul electronic de acasă, pentru că despre asta cred că vorbiţi, este imposibil pentru că nu asigură secretul votului şi permite fraudarea alegerilor.
   Votul electronic în cabină merge. Brazilia, de exemplu, are aşa ceva.

 • Întrebarea nr. 45 ginel

  Pai ghiseul.ro este aplicatia de backoffice. Ei pot sa proceseze in mod evident plata cu carti de credit si in mod evident sunt subordonati MCTI.
  Deci de ce aplicatie de backoffice mai e nevoie?
  In mod evident ghiseul.ro are niste probleme, dar nu e mai simplu sa le rezolvam pe alea decat sa darmam tot ce au construit oamenii aia cu o noua lege si cu o noua idee?

  • Varujan Pambuccian

   Eu nu cred că vorbim despre acelaşi lucru. Dumneavoastră vorbiţi de un pilot iar eu vorbesc despre integrarea tuturor fluxurilor de date şi interfaţarea lor prin formulare electronice şi motoare de plăţi.
   La nivel de back-office vorbesc despre integrarea fluxurilor de date în şi între ministere şi accesul datelor prin intermediul formularelor completabile online şi procesate în flux. Altfel, putem păstra totul aşa cum e acum cu rezultatele de acum şi nemulţumiri de felul celor pe care le-am citit azi pe site-ul lui HotNews

 • Întrebarea nr. 46 Paul FOGARASSY

  Aplicatiile de eGovernement nu sunt accesibile nevazatorilor si persoanelor cu deficiente de vedere. Ce masuri concrete se intreprind in acest sens ?

  Siturile institutiilor publice nu sunt accesibile persoanelor cu deficiente de vedere (cu exceptia MCTI). Ce masuri sunt avute in vedere ?

  In TOATE tarile UE persoanele cu deficiente de vedere isi pot achizitiona subventionat (intre 70 si 100%) echipamentele de care au nevoie pentru a avea acces la IT&C. Romania este singura tara care nu asigura asa ceva. Stiati ? ce se va intreprinde in acest sens ?

  • Varujan Pambuccian

   Să ajungem la aplicaţiile de front-office. Deocamdată, nici pe cele de back-office nu le avem

4993 vizualizari

 • romanul si taxa (Miercuri, 28 ianuarie 2009, 23:56)

  bogdan [anonim]

  Domnule Pambuccian,
  Dupa pararea mea, ghiseul de plati e doar un instrument de plata, nu si de informare. Este de fapt un substitut pentru OP, care il poti face imediat prin aproape orice sistem de Online Banking. Nu iti ofera informatii despre cat ai de platit. Mergi la Administratia Financiara, stai la cozi, iei declaratia de impunere, vii fericit acasa, te plimbi pe site-ul ghiseul.ro si faci plata cu cardul, apoi speri ca plata a decurs normal.
  1. Ce se poate face efectiv pentru ca cel care plateste sa nu mai fie nevoit sa faca atatea drumuri?
  2. Cand estimati ca romanii vor renunta la cozi si isi vor plati impozitele de acasa? Eu cred ca vor trece ani buni pana cand o sa ne obisnuim cu tehnica, mai cred ca este si o problema de mentalitate. Inca sunt multi reticenti la plata cu cardul...
  3. Cat de sigur este sistemul informatic de plata a impozitelor si de ce credeti ca doar 5 % dintre contribuabili (asa am vazut prin presa, parca) il folosesc?
  4. Cred ca si sistemul electronic de depunere a documentelor fiscale ar trebui imbunatatit, pentru ca functioneaza cu deficiente si multe firma risca sa plateasca penalitati din aceasta cauza. Ce se poate face in aceasta situatie?
  Multumesc anticipat pentru raspunsuri, aveti toata asmiratia mea pentru tot ce ati facut pana acum si pentru ceea ce veti face.
  • taxa şi românul (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:48)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   1. Problema ar trebui abordată altfel. Până acum s-a mers pe formula proiectelor pilot care au fost apoi mai mult sau mai putin generalizate. România nu are încă o analiză a fluxurilor de documente şi, în consecinţă o aplicaţie de back-office. Motivul este legat de ciclul politic de 4 ani, o asemenea construcţie ia cam 3 ani iar efectele ei nu se văd la alegeri.
   2. Când abordarea va fi cea normală, se va face analiza fluxurilor de documente şi se va construi back-office-ul. Aplicaţiile de front-office făcute ad-hoc şi necorelate cu nimic nu pot duce decât la alimentarea speranţelor că problema poate fi rezolvată şi cam atât.
   3. Care sistem?
   5. Eu am început prin a legifera. Avem legea arhivarii şi legea facturării electronice. Cred că voi iniţia o lege cadru pentru e-government care să instituie obligativităţi pentru administraţie şi să evite toată proliferarea haotică a aplicaţiilor de front-office în absenţa yonei de back-office
  • 1 (Joi, 29 ianuarie 2009, 19:17)

   Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   :) vom tine cont de aceasta propunere!
 • caz concret (Joi, 29 ianuarie 2009, 0:07)

  ana [anonim]

  Din punctul meu de vedere, acest sistem este foarte limitat. Nu stiu cum este in alte tari (si chiar va rog, d-le Pambuccian, sa ne spuneti cum este in alte state), dar la noi e varza!
  Sa va explic cazul meu:
  Am un apartament, atat eu cat si sotul meu suntem co-proprietari. Sotul meu a ridicat acel ID, insa nu s-a putut face plata. A trebuit sa mai fac si eu un drum ca sa ridic personal ID-ul. Alta pierdere de vreme. Pana
  nu am avut amandoi ID-urile, nu am putut sa platim on-line. Va intreb acum: cat de eficient a fost pentru noi, ca tot nu am scapat de drumuri?
  Credeti ca se poate face ceva si in privinta asta?
  • varza (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:54)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui ana

   este o plantă al naibii de stufoasă. De-aia ceea ce trebuie făcut ţine de ordinea corectă a abordării. Prima dată construim cotorul, adică aplicaţia de back-office şi după aia frunzele. Obţinem astfel o varză structurată, adică un pas înainte. Serios vorbind, e nevoie de instituirea unor obligaţii legale. E limpede că altfel, fiecare minister va ţine în continuare cu dinţii de propriile baze de date, făcute fiecare după cum i-a dat prin cap celui de la IT din vremea respectivă şi va prolifera aplicaţii de front-office după ce idei îi mai dau prin cap unuia şi altuia, numai să încapă într-un ciclu elctoral să avem ce spune că am făcut la alegeri. Despre asta e vorba.
 • Cum Nu se platesc taxele online (Joi, 29 ianuarie 2009, 0:14)

  Raluca [anonim]

  Buna ziua
  Locuiesc in sectorul 1. De mai bine de 3 ani, de cand folosesc un serviciu de internet banking, obisnuiesc sa platesc online tot ce inseamna taxe si impozite: la casa, la masina, impozitul anticipat pe profit (am o profesie liberala), dar si facturile curente.
  Mi s-a parut "normal" sa ma lovesc de reticenta administratorului de bloc, care si acum, dupa atata timp, ma trece invariabil, luna de luna, cu restante la intretinere, pentru ca nu verifica contul Asociatiei in care eu invariabil, luna de luna, platesc intretinerea prin transfer bancar online.
  Dar nu mi se pare normal ca, dupa 3 ani, mult trambitatul sistem de plata online din sectorul 1, lansat in 2006, sa fie tot nefunctional. Vedeti aici:
  www.impozitelocale1.ro
  De la inceput, sistemul a fost gandit prost. Pentru a avea acces la platile online, era obligatoriu sa ai cont la o anumita banca - singura acceptata - iar apoi trebuia sa completezi un formular online, sa il printezi si sa mergi cu el la Administratia Financiara pentru a obtine un user si parola de acces. ..Adica tot hartoage, tot deplasare si stat la coada la Adm. FInanciara. Mi-a luat 3 zile sa gasesc o functionara care sa fie in stare sa imi spuna numarul corect de cont in care sa fac, totusi, plata online a fiecarui impozit in parte. Si am inceput sa platesc.. Si, de 3 ani, trebuie sa merg la fiecare final de an la Administratia Financiara, sa le lamuresc pe doamnele de acolo ca somatia de plata pe care mi-au trimis-o pentru neplata impozitelor respective e caduca, pentru ca eu am platit de mult, dar... online, asa ca trebuie sa imi stearga si penalitatile ! Saptamana trecuta am renuntat la aceasta crudiada si m-am dus cu banii in geanta la sediul lor, am stat 35 de minute la coada si am platit, primimd in schimb chitanta cu stampila care ma va scuti inainte de Craciunul viitor sa mai pierd 3 ore la ghiseu ca sa explic cum am platit eu online in luna ianuarie.Si am facut bine ca m-am dus, pentru ca am aflat ca figuram cu restanta
  • plăţi impozite locale (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:58)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Aşa este. Pentru asta există motoare de plăţi, ca să nu fim nevoiţi să avem contul numai în banca agreată :D.
   Şi tot pentru asta e nevoie de o lege cadru pentru e-guvernare. Ca să fie simplu, clar şi interoperabil totul. Sper să şi treacă legea pe care o voi propune. Apropo, dacă cei de la HotNews vor fi de acord, poate că facem şi o consultare publică la ei pe site când voi fi cu ea gata.
   • sau mai bine un forum (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:54)

    paul [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    "Apropo, dacă cei de la HotNews vor fi de acord, poate că facem şi o consultare publică la ei pe site când voi fi cu ea gata. "

    Chiar ma intrebam cand va propune cineva din guvern creearea unui forum in care sa se discute propunerile legislative. Ei bine, cred ca acum si cu dumneavoastra ar fi momentul oportun. Exista platforme gratuite (phpBB - http://www.phpbb.ro/ sau vBuletin - http://www.vbulletin.com/) care permit asta si acolo putem discuta oricand pe marginea fiecarui punct a fiecarei legi. Garantat vor apare si solutii interesante la modul de legiferare a unor probleme.
 • plata impozite pe web (Joi, 29 ianuarie 2009, 0:25)

  Marin Mocanu [anonim]

  Domnule Pambuccian,
  Pe site-ul http://www.mcti.ro scrie: "Legea nr. 291/2002 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 24/2002 privind încasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale prevede obligatia autoritatilor administratiei publice locale de a implementa sisteme electronice de încasare a impozitelor si taxelor locale în fiecare oras si municipiu. Astfel, legea stipuleaza ca autoritatile administratiei publice locale vor lua toate masurile necesare pentru informarea cetatenilor asupra platii impozitelor si a taxelor locale si prin intermediul sistemului electronic începând cu urmatoarele date:
  1 februarie 2003, în cazul impozitelor si taxelor încasate de catre autoritatile administratiei publice locale de la nivelul municipiilor;
  1 noiembrie 2003, în cazul impozitelor si taxelor încasate de catre autoritatile administratiei publice locale de la nivelul oraselor;
  1 noiembrie 2003, în cazul impozitelor si taxelor încasate de catre autoritatile administratiei publice locale ale comunelor, daca exista solicitari în acest sens."
  Concret: Focsani nu cred ca este municipiu (suntem in ianuarie 2009), ca nu are implementat sitemul, si e si resedinta de judet. Ce aplicare a legii este aici?
  • Muncipiu (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:02)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marin Mocanu

   Da, este.
   Şi da, legea trebuie respectată. Problema e că legea nu are sancţiuni suficient de înfricoşătoare pentru a face asta. Mai mult, nu am siguranţa că acolo unde au fost făcute deja implementările, ele respectă standardele de securitate necesare. Iar dacă vrem să utilizăm motoare de plăţi, ca să evităm banca unică agreată, problema securităţii sistemului este una serioasă
 • ..continuare (Joi, 29 ianuarie 2009, 0:25)

  Raluca [anonim]

  .. am aflat ca figuram cu restanta de 150 de lei pentru o amenda de circulatie pe care o platisem anul trecut, in iulie, TOT ONLINE ! M-am dus acasa, am luat printul cu ordinul de plata online, m-am intors la Administratia Financiara, si dupa 1 ora si jumatate de explicatii, am reusit sa "scap" de a mai plati inca odata amenda respectiva. Cu toate acestea, voi continua sa platesc online si lumina, si telefonul, si cablul, si ratele la bani.
  La fel platesc si taxele de timbru in instanta, chiar daca, oficial, sistemul online ar urma sa intre in vigoare abia de la 1 martie anul acesta, si chiar daca, in 3 din 5 cazuri, judecatorii resping ordinul de plata online printat acasa si ma trimit la banca sa aduc un extras de cont cu stampila, pentru a considera valabila dovada de plata a taxei.
  A face plati online este un obicei (pe care il consider bun) dobandit in strainatate, unde am locuit doar cateva luni in urma cu cativa ani, cand in Romania cardurile erau aproape de domeniul science-fiction.
  Cum vad eu situatia: lipsa de informare a populatiei cu privire la platile online este scuzabila, in timp ce inexistenta (ineficienta) sistemelor de plata online, dar mai ales lipsa de pregatire a personalului din institutiile statului, cu privire la platile online - acestea sunt problemele cu ca caror rezolvare ar trebui sa inceapa reforma in acest domeniu.
  Multumindu-va ca ati avut rabdare sa "ma cititi", va intreb, domnule Varujan Pambuccian, cum intentionati sa imbunatatiti CONCRET situatia?
  Cu stima,
  Raluca
  • Birocraţia online (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:03)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Teama mea este că fără o reglementare clară nu vom face decât să mutăm birocraţia din offline în online. Ar fi, în sfârşit, un aport major al nostru la dezvoltarea Internetului
 • cine asigura centralizarea platilor online? (Joi, 29 ianuarie 2009, 0:27)

  Bogdan [anonim]

  Stimte domn,

  la inceputul anului 2008 am platit o amenda de circulatie prin intermediul ghiseului de plati online. Am primit confirmarea cu semnatura electronica ca aceasta plata a fost validata. Pe site era foarte clar mentionat ca daca se face plata online nu mai era nevoie de transmiterea dovezii de plata la politie.
  Din nefericire, la sfarsitul anului 2008 am primit o somatie de la ANAF cum ca figurez restant cu plata respectivei amenzi....
  Prin urmare, nu pot decat sa trag o singura concluzie...sistemul dvs de plati online nu este viabil, deoarece eu tot sunt nevoit sa ma deplasez la fisc sa produc dovada efectuarii platii, pentru ca cei de acolo nu verifica daca am platit sau nu....
  prin urmare am platit acel comision de "comoditate" (sa nu stau la coada) pt ca tot trb sa fac o vizita la fisc.
  Eu cred ca orice sistem de natura a eficientiza si centraliza platile taxelor si impozitelor este sortit esecului, deoarece se vor gasi intodeauna persoanje care sa puna bete in roate unor astfel de proiecte, pt ca sunt in joc locurile de munca a cel putin 60% din casierele de la primarii sau de la Directiile de Impozite si Taxe.
  Intrebare: cine asigura centralizarea platilor online si transmiterea informarilor la institutiile abilitate sa stranga datoriile la stat ?(gen ANAF) ?
  • Nimeni (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:05)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan

   De-aia vorbesc de ani de zile de aplicaţia de back-office. Pâna acum am sperat că se va întâmpla din iniţiativa administraţiei. Acum îmi este clar că e nevoie de o lege
 • probleme cu care m-am confruntat (Joi, 29 ianuarie 2009, 2:13)

  zaboo [anonim]

  1. orice lege, ordonanta etc. care propune un model de formular sau/si intocmire a declaratiilor de orice fel (pe care trebuie sa le intocmeasca si depuna agentul sau cetateanul obisnuit) lasa loc la interpretari din cele mai absurde de catre un sef/sefulet de la locul unde aceasta trebuie depusa; asta naste iddea de mes cu un pachet la o persoana "draguta" si de aici stim toti ce urmeaza
  2. nu exista un loc in care sa culegi o infrmatie clara - fara ca aceasta sa fie contestata de un lucrator de la doua ghisee distanta, si iar revin la persoana "draguta" dispusa sa te "ajute sa rezolvi"
  3. nu exista un serviciu de posta astfel pregatit ca oricine depune o cerere oficiala sa aiba posibilitatea sa primeasca raspunsul acasa, in mod sigur si precis; de ce nu se propune ceva lege care sa ingradeasca accesul unui tert la cutia postala (sa ramana doar posibilitea accesarii acesteia de catre lucratorul postal si proprietar)?? ca iar ma duc la ideea ca tre' sa merg la cineva dragut sa vad de ce nu primesc un raspuns, sau de ce nu se intampla intr-un interval rezonabil (asta ca sa nu mai adaug ziua in care trebuie sa ma invoiesc de la serviciu!)
  4. nu mai stiu exact care este acum procedura, dar la un moment dat depunerea online a declaratiei lunare pt. asigurarile sociale TREBUIA urmata de o deplasare obligatorie la unul din ghisee ca sa prezinti nu-mai-stiu-ce confirmare... pai asta e cam ca in "stan si bran" - cand stan punea pamant pe lopata apoi o apuca si azvarlea pamantul
  5. mi s-a intamplat sa nu mi se permita accesul la oricare dintre birourile din administratia financiara sector 4 in ultima zi de depunere a declaratiilor de tva/ impozit pe profit DE CATRE PORTAR pentru ca erau cozi iar eu imi permiteam sa solicit alt tip de informatie de la cineva OBLIGAT sa asigure acest tip de serviciu pe tot parcursul zilei!!!
  • BACK-OFFICE (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:07)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui zaboo

   Aşa este. Ne lipseşte aplicaţia de back-office la nivelul administraţiei centrale. La nivelul celei locale e mai greu să construieşti aşa ceva din cauza autonomiei. Dar nici la comunism nu aş vrea să ne întoarcem.
 • 5 intrebari (Joi, 29 ianuarie 2009, 2:23)

  Mustafa [anonim]

  1 - cum merg afacerile la Cabinetul Calin Tatomir (CCT) din septembrie 2008 incoace ?
  dar planurile pe 2009 ?

  2 - Plata online poate fi foarte utila si in alte parti - biletele CFR, bilete de avion (tarom accepta numai credit
  carduri, consumatorii romani au carduri de debit). Administratiile fiscale inca mai solicita lunar firmelor "discheta" cu contributiile
  (somaj, impozite, sanatate, etc.), informatii care nu pot fi transmise prin email.

  3 - societate informationala fara internet de mare viteza nu se poate. cum vedeti dezvoltarea in Romania a conexiunilor
  de mare viteza, 20-30 mbps si mai mult ? pentru consumul de masa, putem miza pe tehnologii wireless, sau e nevoie de saltul
  la fibra pana acasa ?

  4 - in urma cu cateva luni ati facut unele declaratii publice in favoarea consumului accelerat de
  electronice si chiar electrocasnice: celularul se schimba in functie de moda, nu e viabil dpv economic
  sa nu schimbam mai des chiar si fridgiderul. ce ne sfatuiti acum, in conditii criza? e viabil dpv economic sa
  luam fridgidere noi, fie si pe credit, ca sa le inlocuim pe cele vechi care mai merg inca? De ce mi-as lua plasma
  full HD daca nu pot vedea decat canale romanesti analogice?

  5 - "daca omori vaca nu mai ai de unde sa dai lapte la tot cartierul" ati incheiat o interventie explicita in favoarea
  operatorilor de telefonie mobila (Vaca de muls) care, omorati fiind (de comparatorul de tarife al ANC) nu ar mai ajunge
  laptele la "intreg cartierul". in conditiile de austeritate impuse de contextul macro, credeti ca este sustenabil consumul la nivel micro
  a mai mult de 1 cartela SIM/individ?
  • Merg bine (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:17)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mustafa

   atât cât poate merge bine ceva în condiţiile depresiei economice care începe să atingă şi România. Sper să nu-i pun în braţe lui Călin un faliment. Avantajul meu este că ştiu şi IT şi comunicaţii, iar viitorul este în fuyiunea dintre cele două domenii. Dezavantajul meu este că am preluat cabinetul într-un moment în care bugetele pentru consultanţă se cam taie. Sper să mă descurc, mulţumesc pentru întrebare.
   2. Aşa este. Dar aici vorbim despre entităţi private care îşi construiesc sistemele de plăţi aşa cum cred că e bine pentru ele.
   3. Eu aş opta pentru Ethernet în buclalocală acolo unde se poate. Unde nu, WiMax. Pentru backbone, mai bine decât fibra nu e nimic.
   4. Acum câteva luni am constatat ceea ce era de constatat atunci. Acum realitatea se schimbă. Consumul va scădea mult. În ceea ce priveşte transmisiile digitale, există şi acum furnizori, iar în curând vom avea televiziunea digitală terestră.
   5.Sustenabil de către piaţă? Da. Cât despre comparator, am spus un lucru puţin citat şi pe care îl spun şi acum. Orice comparator trebuie făcut în aşa fel încât să prezinte realitatea. Cum nu am încredere în stat, prefer comparatoarele făcute de entităţi independente private.
 • continuare (Joi, 29 ianuarie 2009, 2:34)

  zaboo [anonim]

  6. la inspectoratul teritorial de munca stai la cozi nesfarsite ca sa te incadrezi intr-un termen aberant de inregistrare a unui contract de munca (va rog sa verificati cati inspectori lucreaza efectiv cu publicul si cate ore pe saptamana!) - in timp ce inspectoarele au in registrele speciale numere "pastrate" pentru persoane "dragute" care nu au timp sa vina sa stea la cozi cu vulgul... mai mult: suntem obligati sa depunem periodic o serie de situatii care dovedesc plati facute catre bugetul de stat plus catre ITM - si copii dupa statele de plata, dar cand solicitam o inregistrare oficiala de la inspectorii respectivi, ne plimbam saptamani la rand pe drumuri si se intampla ca tot noi sa revenim cu copii pe care le-am mai depus odata... demult... de ce nu se creeaza o baza de date care sa fie usor de accesat la orice moment - si sa avem si posibilitatea sa controlam activitatea lor periodic?? de ce sunt lasati sa plece din tara informaticienii nostri, si raman toti prapaditii sa faca o treaba de mantuiala?? de ce nu sunt platiti (pe masura!!) cativa informaticieni de valoare sa puna pe picioare un sistem eficient care sa nu mai permita tuturor gloabelor sa paraziteze institutiile publice???
  7. de ce ordinele de plata care se refera la datorii la bugetul de stat (sau local) trebuie sa contina zeci si zeci de coduri si informatii care se schimba cand i se pune cuiva pe basca?? de ce agentul economic trebuie sa se caciuleasca pe la tot felul de ghisee - in intentia onesta de a achita impozite si taxe??
  • B A C K - O F F I C E ! ! ! ! ! (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:19)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui zaboo

   B A C K - O F F I C E ! ! ! ! !

   Din păcate, aici este cheia. Sigur, cu grija să nu mutăm în online metehnele din offline. De-aia e necesară analiza prealabilă a fluxurilor de documente.
 • continuare 2 (Joi, 29 ianuarie 2009, 2:41)

  zaboo [anonim]

  8. de ce agentul economic nu primeste la fiecare inceput de an un ghid (si aici m-am inspirat de la Circular E - vezi http://www.payroll-taxes.com/PayrollTaxes/00000423.htm) in care sa aiba informatii clare si simple despre obligatiile sale?? de ce la noi nu sunt campanii clare in toate mediile cand apare o noua lege sau se modifica una existenta?? imi amintesc cu sila ca a fost un sfarsit de exercitiu financiar cand chiar "s-a mers pe burta" cu calcularea si virarea impozitului pe profit la nivelul lunii noiembrie - iar inpsectorii care mergeau pe teren sareau ca pradatorii direct la asta... contabilitatea a fost gandita ca sa fie un ajutor pentru omul de afaceri - in Romania a devenit o povara si un mijloc de a pune in carca intreprinzatorului un sac de obligatii aberante (si aici ma refer la jurnale si formulare in special) facute anume ca sa atraga amenzi grase sau spagi pe masura!! la noi situatiile financiare in loc sa oglindeasca prosperitatea afacerii e plina de bube anume facute "ca sa se mai scoata romanul" - ca asa a fost invatat... e unul din motivele pentru care nu avem inca loc in lumea civilizata!! si raman la parerea ca NU SE VREA sa avem baze de date online, functionarul public stie de ce...
  • Aşa e (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:22)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui zaboo

   Ceea ce propun eu presupune două lucruri:
   1. disponibilizări la greu după ce sistemul este implementat
   2. trecerea de un ciclu electoral până la darea lui în funcţiune.
   Varianta cealaltă o vedem cu ohiul liber. A durat mai mult, by the way
 • fraude (Joi, 29 ianuarie 2009, 7:27)

  tata [anonim]

  Teoretic, totul e bun si frumos doar pe hartie. Putini romani folosesc netul pentru plati. Unii nu au incredere, altii nu stiu sa il foloseasca . Dupa cunostintele mele, sistemul a fost introdus in urma cu cativa ani, dar cozile de la ghisee nu au disparut. De ce nu s-a avut in vedere o campanie pe scara larga, la nivel national, de promovare a serviciilor e-guvernare?
  Publicitatea facuta asa cum trebuie da rezultate , asta ar trebui sa stie Guvernul si Parlamentul si toate institutiile abilitate. Bine, sa nu fie o campanie de genul vaccinului impotriva cancerului de col uterin, ca atunci murim cu totii...
  Multumesc pentru raspuns!
  • Asta este un răspuns care ar trebui dat de către G (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:23)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui tata

   Aşa că....
 • cat costa? (Joi, 29 ianuarie 2009, 7:30)

  Pasty [anonim]

  Buna ziua, domunule Pambuccian!

  As vrea sa va intreb cati bani au fost bagati in acest sistem informatic si care au fost sursele de finantare? In afara de Bucuresti si de cateva orase mari in tara, sistemul are mari deficiente. In plus, nu toate primariile nu au ghiseu on-line, desi este in vigoare o lege care le obliga sa faca acest lucru.
  Si, inca o intrebare:
  Se au in vedere sanctiuni pentru autoritatile locale care nu pun in practica acest sistem? Ma refer aici la suportul logistic..
  • bani (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:26)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pasty

   Fiind vorba despre un sistem de plăţi pentru autorităţile locale sursele au fost bugetele proprii. Nu ştiu să se fi centralizat ceva aici.
   Sunt sancţiuni, dar nu atât de mari încât să facă prioritară alocarea de fonduri pentru un asemenea sistem
 • plata impozit teren agricol (Joi, 29 ianuarie 2009, 8:25)

  ina [anonim]

  Buna ziua,

  As dori sa stiu cand voi putea plati electronic impozitele aferente unui teren agricol din judetul Ialomita.
  Intrucat nu exista modalitate de informare (macar anuala) privind impozitul pe care il am de plata, trebuie sa sun la primarie anual, sa mi se comunice suma iar eu sa platesc prin posta suma care mi se comunica telefonic (in caz ca nu prefer sa ma deplasez pana acolo).
  Am sunat anul acesta, mi s-a spus sa revin cu un telefon pt ca trebuie sa faca niste calcule intrucat am si restante, am revenit si mi s-a trantit o suma ametitoare, de ordinul zecilor de milioane. Fara explicatii.
  Cand va exista mai multa transparenta in privinta determinarii si calcularii impozitelor?
  Cui trebuie sa ma adresez pentru a primi macar o informare anuala privind impozitele pe care le am de plata?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.
  • Cuvântul magic este aplicaţia de back-office (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:27)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui ina

   Alternativa este când o da Domnul
 • Buna ziua (Joi, 29 ianuarie 2009, 8:36)

  Naivul [anonim]

  M-am bucurat enorm cand am auzit de aceasta posibilitate. Si am incercat ...

  Am achitat o suma destul de mare prin acest sistem, am primit si confirmarea, dar tot m-am trezit cu o somatie de plata. A trebuit sa stau la coada si sa apelez la binevointa functionarilor sa gasesc suma care sa ratacit prin sistem. Nu o sa mai folosesc sistemul fiindca am ajuns intr-o situatie penibila si cu greu am reusit sa scap de penalitati.

  Un alt dezavantaj a fost comisionul imens.

  Este un proiect tipic romanesc: intiativa super buna, cu rezultatul final in contradictie totala cu scopul.
  • Pentru că sistemul informatic nu este integrat în (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:28)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Naivul

   cel birocratic.
   E clar, trebuie făcută repede legea cadru
 • doar doua chestiuni (Joi, 29 ianuarie 2009, 9:17)

  Lucian* [utilizator]

  1) Mi se pare complet aiurea cand functionarii de la primarii imi cer tot felul de hartii (chiar nu le pot numi acte!) care se elibereaza la un ghiseu alaturat pt ca sa-mi elibereze alte hartii. Practic calculatorul din fata lor este doar pt imprimanta? Nu ar putea face verificarea pe loc si sa elibereze imediat documentele necesare?

  2) daca se doreste folosirea cat mai des a mijloacelor de plata on-line sau pt depunerea a tot felul de acte, cred ca ar trebui favorizat cumva metoda asta. De exemplu o reducere la plati de 5-10% sau altceva similar.
  • Da. Am mai răspuns (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:29)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian*

   Ok. În 6 luni legea în consultare publică. E bine aşa?
 • CAS - online (Joi, 29 ianuarie 2009, 9:31)

  Ionut [anonim]

  Buna ziua domnule Pambuccian,

  Ma intereseaza daca CASMB accepta astfel de plati online, sau va accepta in viitorul apropiat, si daca chitantele vor fi recunoscute de medicii de familie.

  Ionut
  • Da (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:30)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut

   Acum lucrez şi la legea contabilităţii electronice
 • Ghiseul de Plati (Joi, 29 ianuarie 2009, 9:49)

  Curiosul [anonim]

  Ce ma surprinde este lipsa de "disponibilitate investititonala" pentru singurul sistem de plata online din Romania. Din actele MCTI reiese ca "marea investitie" facuta de statul roman pentru Ghiseul Virtual de Plati ( care vad ca functioneaza din 2006) a fost de ...24.000 eur ??? !! Iar pentru recenta extindere pentru plata obligatiilor fiscale in parteneriar cu ANAF bugetul a fost de ZERO EUR? !
  Asta in situatia in care , potrivit statisticilor publicate, incasarile numai pentru obligatiile fiscale/ANAF depasesc 10.000 EUR/zi .
  Bugete alocate pentru mentenanta sau dezvoltare ( potrivit acelorasi acte oficiale) : 0 EUR/luna/ 0 EUR in 2006, 2007, 2008, 2009.
  Ma intreb de ce ,iarasi, sisteme cu potential real si demonstrat sunt abandonate ca investitii desi milioane (zeci de milioane anual) de eur pe an se risipesc din bugetele ministerelor pe sisteme de care nu a auzit nimeni si nu va auzi nimeni.
  Vorbim de plati online "ca da bine". Dar bugetele tot catre mega-aplicatii fantoma merg. Ma rog.. unde sunt milioane de eur pentru nimic sunt si "interese" superioare. Sau ma insel eu ?
  • E nevoie de o singură mega aplicaţie. (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:31)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Curiosul

   Cea de BACK - OFFICE.
 • E-tax (Joi, 29 ianuarie 2009, 9:55)

  Marius [anonim]

  Lucrez in administratia publica locala la o directie de impozite si taxe locale.
  Din cate stiu eu legea cu E-tax este in vigoare de pe timpul lui Nastase, si prevede obligativitatea administratiilor locala sa implementeze acest sistem.
  Din cunostintele mele, nicaieri in Romania nu exista un sistem de plata online a taxelor.
  Majoritatea primariilor au intradevar o pagina de net cu impozitele, unde doar poti vizualiza rolul fiscal , iar apoi poti plati prin oricare modalitate de plata doresti.
  Folosirea platilor prin internet banking-ul propriu al fiecarui contrubuabil nu inseama plata online directa pe situl E-tax. Aceasta metoda o putea folosi oricine indiferent daca este sau nu o pagina E-tax.

  De ce nu modificati legea aia si introduceti un nou termen de aplicare , precum si sanctiuni pentru primarii (pentru ca ei sunt ordonatorii de credite) care nu o aplica.Eu la nivel de Directie de impozite nu pot pune in aplicare un astfel de sistem , fara ca primarul sa aprobe si cheltuielile pe care le implica acest sistem.
  la fel ar trebui obligativitatea tuturor institutiilor publice sa puna la dispozitie toate formularele utilizate, in regim online de completare si primire a cestora.
  • Pentru că lucrez la legea cadru de e-guvernare (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:33)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   Pentru că nu vreau să mai existe milione de proiecte pilot fără efecte în lumea reală. Aşa că, acolo vor fi toate corelate
 • impozite (Joi, 29 ianuarie 2009, 10:01)

  antonio slav [anonim]

  buna ziua.

  Recent am primit instiintarea de plata de la primaria sector 5 pentru apartamentul pe care il detin. Pe aceasta instiintare NU figura nici o modalitate de plata online a impozitului. Procedura de obtinere a unui ID mi se pare complet idioata, avind in vedere ca vrei sa dai bani. Nu inteleg de ce nu pot plati doar introducind acel ROL, eventual adaugind un cnp.

  multumesc
  • Este o procedură idioată (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:35)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui antonio slav

   În condiţiile în care fiecare persoană are un CNP. Problema e că autorităţile locale nu au nici un fel practic de a se lega de bazele de date centrale. Şi că între bazele de date nu există condiţii minime de interoperabilitate
 • constatare (Joi, 29 ianuarie 2009, 10:16)

  Iulian [anonim]

  Atunci cind tehnologia va deveni ca usurinta de utilizare precum intrerupatorul becului din tavanul din bucataria fiecarui om, atunci putem vorbi despre eficienta ei. Deocamdata constatam cu totii ca se face tehnologie de dragul tehnologiei, si tehnologia este deocamdata un scop, nu un mijloc eficient. Cita vreme o sa o mai ducem din update in update la tot ce misca in sistemele de calcul, de la sistemele de operare, la interfetele utilizator, sintem inca in faza tehnologiei de dragul tehnologiei. A se vedea ca o persoana virstnica este capabila sa isi aprinda lumina in bucatarie singura, dar daca are pensia pe card, trebuie sa isi ia un nepot de ajutor ca sa efectueze extragerea pensiei de la bancomat, sau la fel...vedeti nemultumirile de la ghiseele de plata a facturilor de curent, unde foarte multa lume nu intelege sistemul de citire index prin telefon.
  • Tehnologia este suficient de matură (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:37)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Oamenii mă tem că nu. Ca să nu mai vorbim de faptul că rezistenţa celor care îşi pot pierde locul de muncă prin utilizarea ei este colosală
 • Scutire impozit programatori (Joi, 29 ianuarie 2009, 10:19)

  Alex [anonim]

  Buna ziua,
  As avea o singura intrebare:Cand se va updata anexa 2 din din Legea nr. 571/2003 art. 56 alin. (4), privind specializarile învăţământului superior acreditat in domeniul ingineresc?

  Stiu ca ati spus anul trecut ca veti incerca sa completati aceasta lege cu unele specializari care lipsesc:Electrotechnica generala, microelectronica etc.
  Momentan unele specializari:Electrotechnica generala si microelectronica sunt in afara anexei desi incadrarea profesionala este aceeasi :programator.De asemenea si aceste specializari fac parte din Facultati care au cam aceeasi aria de invatamant ca si cele care sunt acuma trecute in anexa.

  Puteti sa dati si un deadline pentru aceasta schimbare?
  • Am discutat deja chestiunea aceasta cu ministerele (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:38)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   implicate. E pe drumul cel bun. Aştept să le treacă sperietura cu depresia economică.
 • cateva nelamuriri (Joi, 29 ianuarie 2009, 10:20)

  Georgiana [anonim]

  Eu as vrea sa stiu de ce nu a fost posibila angajarea unei echipe de programatori care sa implementeze si sa mentina / imbunatateasca ulterior sistemul ghiseul.ro, de a trebuit apelat la Kondiment si Softwin.

  Cine se ocupa de mentenanta proiectului si imbunatatirea lui ulterioara? Am observat o simpla chestie de incepator, un site obisnuit poate fi accesat la adresele ghiseul.ro sau www.ghiseul.ro, acesta nu functioneaza decat cu www in fata (costa prea mult setarea suplimentara de port?)

  De ce dupa cativa ani de functionare amenzile de circulatie se pot plati doar pentru municipiul Bucuresti? "Provincia" nu contribuie la bugetul destat? Citez din pagina de servicii disponibile: "Plata amenzilor de circulatie aplicate in municipiul Bucuresti cetatenilor romani cu domiciliul in Bucuresti sau cetatenilor straini cu resedinta in Bucuresti".

  Va multumesc.
  • Problema nu este una de programare (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:39)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgiana

   ci de analiză. Pe-asta nu vrea să o facă nimeni. Până la urmă, programezi ce gândeşti şi nu invers
 • Putem avea e-guvernare user-friendly? (Joi, 29 ianuarie 2009, 11:00)

  Irina [anonim]

  Buna ziua, domnule Pambuccian!

  1. Aceeasi intrebare ca si Lucian*: ce se poate face pentru unificarea sistemelor folosite de administratiile financiare (si nu numai), si cand? Cetatenii platitori de impozite ar pierde mult mai putin timp (si nervi), indiferent ca aleg sa plateasca on-line sau sa se prezinte la ghiseu, iar administratia ar economisi bani si timp (si, de asemenea, nervi), evitand dublarea muncii.

  2. Cine e responsabil de instruirea informatica a functionarilor publici? Am vazut cazuri in care sistemul poate, dar functionarul, nu prea... (sau nu stie, sau nu vrea). Cand ai noroc, zbiara ghiseul vecin si se rezolva. Cand nu, nu.

  3. Informatia de pe web-site-urile administratiei (ex. dir. financiara, dir. de protectie sociala, primarii, camere de comert, etc) este postata extrem de "alambicat" (ca sa nu zic altfel...). Sistem "na, c-am pus-o, e pe site". Unde anume... lasati.
  E cel putin descurajant pentru platitorul de taxe sa vada ca trebuie sa fii din interior ca sa pricepi unde sa cauti ceva. Si cu ce sa corelezi...
  Cum si cand se poate imbunatati situatia, structurand informatia pentru uzul cetateanului, dupa modele gen "FAQ", "pasi de urmat pentru...", "ce sa faci daca..." etc? Sunt sigura ca exista si exemple pozitive. Cum le inmultim?

  4. Aveti in vedere (daca da, cum si cand) realizarea unor platforme de informare prin telefon, dupa modelul celor utilizate de companiile de telefonie mobila? Daca da, le vedeti complementare sau suplimentare fata de web site-uri?

  5. Din cate stiti dvs., ce procent din populatia Romaniei (si cat din urban, cat din rural), are in prezent acces curent la internet si ar putea beneficia de serviciile e-guvernare?

  6. In ce masura e actuala lege a achizitiilor publice o frana pentru proiectele de informatizare de care discutam?

  7. Care e sursa fondurilor pentru proiectele de e-guvernare de care discutam?

  8. (off topic) imi pare rau de catelusa disparuta :(((

  Multumesc!
  • Salut, Lucian! (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:40)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Irina

   Pai cred că am vorbit destul până acum despre asta. Cheia stă în analiza fluxurilor de date şi în construirea aplicaţiei de back-office
 • Lege programatori (Joi, 29 ianuarie 2009, 11:05)

  Georgiana [anonim]

  Stiu ca sunt oarecum off-topic, insa va rog sa ne spuneti cand va fi updatata legea pentru programatori. Anexa 2 existenta inca lasa loc de interpretari si ne-am dori ca cei care am terminat profilul MICROTEHNOLOGII / MICROELECTRONICA sa putem sta linistiti si sa nu ne mai certam cu angajatorii. Stiu ca la ultima intalnire de la Hotnews ati spus ca legea este in lucru si urmeaza schimbarile. Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  • Am răspuns deja (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:41)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgiana

   la întrebarea asta
 • Plata impozitelor prin IBAN (Joi, 29 ianuarie 2009, 11:17)

  daniel [anonim]

  Domnule Pambuccian, de cee inca atat de greu (a se citi imposibil) sa platim impozitele la casa prin homebanking, transferand banii intr-un simplu cont? Locuiesc afara si de fiecare data trebuie sa-i trimit bani mamei mele (si suma e mica, pana in 100 de lei), apoi ea sa mearga personal la posta sau unde se poate plati?
  • Nu, nu e greu. (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:42)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Trebuie doar să priceapă şi autoritatea publică locală lucrul ăsta. Şi să mai şi vrea
 • Servicii online (Joi, 29 ianuarie 2009, 11:24)

  Mick [anonim]

  Citesc pe site-ul precizat urmatoarele:
  " Momentan serviciile incluse in aplicatia "Formular Unic" sunt disponibile numai marilor contribuabili din tara si sucursalelor/punctelor de lucru ale acestora din Bucuresti si Judetul Ilfov."
  Intrebare mea in legatura cu acest serviciu este:
  Daca s-a conceput acest serviciu si s-a trecut la punerea ei in practica, de ce nu se incearca implementarea acestuia pe plan national. Eu din coltul de sus al hartii m-am plictisit sa tot citesc de 2 ani de acest serviciu, sa astept da de da de se intimpla ceva, si sunt sortit ca lunar sa stau la rinduri fara sfirsit si fara numar pentru a depune declaratii.
  Inteleg faptul ca Bucuresti-ul este capitala, dar mi se pare ca si Satu Mare sau Botosani este tot in Romania, si de aici se platesc taxe si impozite la bugetul de stat.
  • Pentru că avem boala proiectelor pilot (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:43)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mick

   De-aia e nevoie de o lege cadru de e-guvernare
 • un sistem ce nu functioneaza (Joi, 29 ianuarie 2009, 11:34)

  tsurani [anonim]

  Citind toate intrebarile de mai sus, se poate ajunge la o singura concluzie : SISTEMUL NU FUNCTIONEAZA!

  Nu elimina statul la coada pentru utilizatorii sai (ID de prisos, sumele de plata si modul de calcul nu sunt accesibile, notificarea prin mail este ignorata etc).

  1. De ce nu pot plati introducand doar un numar/un cod de pe instiintarea de plata ?
  2. De ce nu pot consulta online ce am de platit ?
  3. De ce sistemul nu este promovat ?
  4. De ce nu este implementat in toate institutiile care incaseaza banii prin acest sistem ? Chestia cu mailul e halucinanta...
  5. Un sistem integrat ar trebui sa gestioneze tot : de la imprimarea instiintarii de plata pana la transferul banilor in conturile finale si ar trebui sa elimine pe cat posibil interventia umana. La noi : cineva scrie ceva pe hartie, colegul baga in calculator ce a scris primul, alt coleg copiaza ce vede pe ecran pe alta hartie, altul verifica si pune o stampila... Si la sfarsit sunt erori si consumul de cafea creste :)

  Am trait 9 ani in Franta. Si la ei e birocratie. Dar e birocratie cu zambetul pe buze. Si nici asa stufoasa ca la noi, si nici asa inutila.

  M-am intors in Romania de 10 luni de zile si doua concluzii se impun :
  1. in viata profesionala (si nu numai) romanul mediu est insolent, lenes, prost pregatit, pus pe furat si vrea sa plece din tara!
  2. administratia este supradimensionata, cu prea multi factori de decizie, stufoasa, condusa dupa ureche si reformata pe genunchi!
  • Da (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:44)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui tsurani

   Din păcate singura soluţie pe care o mai văd este legiferarea. Altfel, fiecare va proceda ca până acum
 • neancredere (Joi, 29 ianuarie 2009, 11:37)

  florin [anonim]

  Atat timp cat este un sistem pastorit de stat, in slujba statului eu nu am incredere. Un exemplu: am primit de la politie doua amenzi de circulatie in ultimii 2-3 ani (1 parcare neregulamentara si depasirea vitezei cu cativa km/h ). Am primit constatarea de la politist, m-am dus la cec si am platit si speram ca totul sa fie ok; Acum am aflat de la Administratia financiara (cand m-am dus sa platesc impozitul) ca am amenzi in valoare ed x lei neplatite + penalizari. Cum sa mai dovedesc ca am platit ? (cine mai tine o chitanta de acum 2 ani)
  • Ce pot să spun? (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:47)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui florin

   Nici eu nu sunt un fan al statului. Dar vorbim de plăţi către stat. Ceea ce îmi spuneţi ţine de oameni, nu de maşini. Pentru asta nu s-a inventat încă nimic
 • Care sunt taxele? (Joi, 29 ianuarie 2009, 12:49)

  ecstasy2000 [utilizator]

  1: Care este payment gateway-ul pentru acest serviciu? (din cate stiu in Romania doar GECAD asigura astfel de servicii).
  2: Care sunt taxele si comisioanele?
  3: Cand va functiona sistemul "per se"?
  • Tot la legea cadru ajungem (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:49)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui ecstasy2000

   Teoretic, orice flux de documente ar trebui să fie funcţional şi online. Dar pentru aste, cu riscul de a mă repeta, trebuie două lucruri:
   1. Legea cadru
   2. Voinţa administraţiei centrale de a colabora în zona de back-office

   2 nu ţine de mine
 • legile statului sunt pe bani (Joi, 29 ianuarie 2009, 12:53)

  honorius g. [anonim]

  Domnule Pambuccian,

  De ce legile statului roman, legi care trebuie respectate de fiecare cetatean al sau si nu numai, sunt subiect de profit pentru unii ? De ce nu sunt oferite cu titlu gratuit, downloadabile in ultima lor forma, actualizata, asa incat sa ne descurcam mai usor in hatisul lor?

  Dvs. puteti propune niste masuri in acest sens? Cred ca noi, contribuabilii, am sustine (inca) o agentie guvernamentala care sa se ocupe de acest lucru, de structurarea si asezarea legilor intr-o forma electronica, PUBLICA, si GRATIS, pentru toti cetatenii.

  Dorim o forma unitara de acces la legi si nu sa fim conditionati de plata vreunei taxe (de exemplu la Monitorul Oficial, care din asta traieste si ar trebui suportat de stat, ca serviciu public!)

  Ce se intampla cu dreptul la informare?

  Honorius G.
  • Adică legea cadru de e-guvernare (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:53)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui honorius g.

   Multumesc pentru încurajare
 • Q&A pt dl deputat Pambuccian (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:24)

  Cristian Soft-hard [anonim]

  Domnule deputat, va rog ca in cadrul acestei emisiuni sa raspundeti si la urmatoarele intrebari:

  1. care este motivul pentru care (dvs) ati ales aceasta tema ?

  2. este aceasta tema una prioritara in ceea ce priveste e-government in Romania?

  3. ce ati facut dvs personal, ca membru marcant al comisiei TIC din CDEP, pentru a asigura coerenta unor asemenea sisteme de plata? (va rog sa le aduceti la cunostinta citorilor/ascultatorilor dvs ca responsabilitatea incasarii acestor taxe/impozite revine: autoritatilor centrale gen ANAF, CNAS, CNPAS, etc., celor peste 3000 de autoritati locale cat si de trei ori pe atatea organizatii deconcentrate) ?

  4. daca dvs si ascultatorii/cititorii dvs stiti ca atunci cand se impune, printr-o reglementare de la nivel central, o obligatie pentru autoritatile locale (de ex sa incaseze online impozitele locale pe casa, teren, masina, parcare, reclama, aut constructie etc), aceasta reglementare nu are nici-o valoare daca nu i se asigura de la nivel central si resursele financiare pentru a fi pusa in practica

  5. care sunt masurile concrete (numerotate cu 1,2,3...) pe care dvs le propuneti pentru ca romanii sa beneficieze de avantajele acestor sisteme moderne ?

  6. cate discutii ati avut la comisie cu cei care au implementat sau intentioneaza sa implementeze asemenea sisteme de plata online?

  Va doresc mult succes !
  • A (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:02)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Soft-hard

   1. N-am ales eu tema. Nu fac parte dintre cei care îşi regizează temele, întrebările şi vin cu răspunsurile de-acasă.
   2. Tema prioritară este depresia economică. E-guvernarea poate diminua cheltuielile operaţionale ale statului, dacă e făcută cu cap.
   3. Până acum a fost o problemă pe care autoritatea publică centrală (adică guvernul) a avut-o în sarcină. Nu a făcut ce trebuia făcut şi de-aia vreau să iniţiez legea cadru. În alte ţări, n-a fost nevoie de aşa ceva.
   4. Finanţarea este o chestiune a autorităţilor publice locale. Numai că nu costă mult, iar pe termen lung se fac economii. Dacă este făcut totul cu cap.
   5. Vor fi toate prezente în legea cadru. Mai mult, cred că o discuţie publică o va face mai bună decăt ce scriu eu acolo.
   6. Nu am fost consultaţi de nici o autoritate locală. Aici, chiar nu aş fi intervenit, ca să nu fie considerată o imixtiune în autonomia locală. Legea e altceva. Şi cred că este cea mai bună soluţie de ieşire din impas
  • redactie (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:14)

   Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Soft-hard

   Tema a fost aleasa de redactia HotNews.ro, pe baza unor semnale primite din partea cititorilor referitoare la sistemul de plati online a taxelor si impozitelor.
 • bun gasit! (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:34)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Buna ziua,

  Multumim pentru intrebarile postate pana acum, incepem in scurt timp, domnul Pambuccian mai intarzie un pic.
 • incepem (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:40)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Domnul Varujan Pambuccian a sosit in redactia HotNews.ro. Incepem!
 • Job-uri vs. e-guvernare (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:43)

  Dragos [anonim]

  Probabil in Romania marea problema este ca suntem 2,5 mil de oameni ai muncii in sistem privat care genereaza venituri pentru restul de 1,5 mil in administratie/guvernare + restul de someri, copii, pensionari. In viziunea mea, acest sistem de e-guvernare nu ar trebui sa fie neaparat un plus pentru platitorii de contributii sociale/taxe/impozite (dar chiar este...eu muncesc pentru banii care ii dau la stat pe urma) si mai ales ar trebui sa fie o epurare a sistemelor de administratie/guvernare (intr-un cuvant eliminarea tuturor celor care plimba toata ziua 3 dosare dintr-un birou in altul, fac condici de intrari iesiri kilometrice si scriua adrese peste adrese intre diverse departamente/institutii). Deci intrebarea mea ar fi: acest sistem de e-guvernare are in vedere si optimizarea costurilor de personal administrativ in institutiile statului si inlocuirea lor cu un sistem informatic bine pus la punct care sa acopere toate domeniile? Daca da, s-a facut o evaluarea a personalului care nu va mai fi necesar in aceste conditii?

  Multumesc.
  • Da (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:03)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   De-aici vine şi rezistenţa celor care lucrează în sistem
 • Infrigement (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:43)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  O stire de ultima ora:

  Comisia Europeana a anuntat, cu putin timp in urma, ca a lansat procedura de infringement impotriva Romaniei, ca urmare a interferentei masive cu independenta Autoritatii Nationale de Reglementare in Telecomunicatii. Cum comentati aceasta decizie?

  CE sustine ca in Romania s-a incalcat legislatia Uniunii Europene prindemiterea lui Georgescu si restructurarea ANRCTI, si cere evitarea uneinoi restructurari.

  Recent Comisia economica din Senat arespins OUG. 106 si 211/2008 de infiintare ANC si cererea presedinteluiBasescu de revizuire a OUG 134/2006 de infiintare a ANRCTI.

  Ce implicatii are masura din Senat? Cum vedeti iesirea din infringement?
  • Lungul drum al legii către noapte (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:30)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorana Mihailescu (moderator)

   Când a fost înfiinţat ANRC, am cerut înfiinţarea sa sub control parlamentar. Majoritatea de atunci (PSD) nu a fost de acord invocând modelul Cehiei.
   Când a fost schimbat domnul Smeeianu cu domnul Georgescu, am cerut trecerea instituţiei sub control parlamentar amendând Ordonanţa de desfiinţare ANRC şi înfiinţare a ANRCTI în sensul trecerii sub control parlamentar. Majoritatea de atunci (PNL-PD) nu a fost de acord cu acest lucru şi amendamentele nu au trecut. Ok, a apărut ANRCTI. Am spus atunci că este un precedent instituţional deosebit de periculos. So what?
   Când a câştigat domnul Smeeianu procesul, am reuşit să trec totuşi amendamentele pentru că majoritatea ad-hoc se schimbase. Era PNL-PSD iar domnul Georgescu era PNL. Am avut şi susţinerea domnului Nistoran, membru al comisiei care tocmai pleca de la PD-L. În aceeaşi perioadă, Senatul înfiinţase Autoritatea pentru Protecţia Datelor Personale sub patronaj propriu. Orgoliul colegilor de la Cameră a dus trecerea de la controlul Parlamentar la cel al Camerei Deputaţilor. Am spus atunci că nu e foarte bine ce facem, dar altă cale să asigur independenţa instituţiei nu a existat. Evident, Preşedintele Băsescu a ridicat această obiecţie şi legea a fost retransmisă Parlamentului pentru a rezolva o problemă corect semnalată. Senatul trebuia doar să opereze această chestiune.
   Între timp, a apărut Ordonanţa de schimbare a domnului Georgescu cu domnul Nistoran prin desfiinţarea ANRCTI şi înfiinţarea ANC. M-am întrebat de unde o să mai găsim acronime. Acum Senatul avea două ordonanţe. Firesc era să o treacă pe prima şi să o abroge pe a doua. Le-a abrogat pe ambele. Sper că nu vine a treia.
   Soluţia este una singură: trecerea sub control parlamentar.
 • strategie, corelare, interoperabilitate (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:47)

  Marian [anonim]

  Stimate Domnule Pambuccian,
  Am cateva intrebari la care as dori raspuns:
  1. Cum de ani de zile nu avem o strategie pentru societatea informationala, sau pentru guvernarea electronica, cat de importanta o vedeti, si ce se va face in acest sens?
  2. Avem un asa numit sistem electronic national care nu e folosit decat de 3 institutii publice. In rest, avem cateva zeci de aplicatii de guvernare electronica, in fiecare institutie centrala sau locala. Intentionati sa permiteti in continuare cheltuirea de bani publici pe proiecte paralele, suprapuse cu cele care exista deja, sau se vor lua unele masuri pentru a integra toate aceste zeci de servicii intr-un singur punct de acces la servicii electronice publice?
  3. Interoperabilitatea si standardizarea sunt deziderate minimale in sistemele nationale de guvernare electronica, si este necesara utilizarea lor de la nivel de document, pana la proceduri administrative si obiective comune ale institutiilor publice (vezi European Interoperability Framework). Intentionati promovarea la nivel national a unui cadru de interoperabilitate care sa fie respectat de toate institutiile publice? Sau, ca si mai sus, fiecare va face ce doreste, pe aceeasi bani ai contribuabililor?
  4. In ceea ce priveste identitatea electronica, fiecare utilizator are in prezent cateva zeci de potentiale credentiale, de forme mai apropiate sau diferite (certificate, user+pass, pin+pass, etc). Veti lua vreo masura pentru a aduce si in acest sector standardizare si interoperabilitate, luand in considerare si faptul ca, spre exemplu, in piata privata avem 3 furnizori de semnatura electronica, iar in mediul public cateva zeci?

  Multumesc anticipat,
  • Strategia (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:09)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian

   1. Avem prea multe strategii. Prefer o lege simplă şi pragmatică
   2., 3. Aşa este. Revin la nevoia unei legi care să impună:
   a) analiza tuturor datelor şi ale fluzurilor lor
   b) proiectarea şi realizarea aplicaţiei de e -government
   c) modul în care se fac aplicaţiile de front-office
   d) condiţiile de interoperabilitate, ca să evităm furnizorii unici
   4. Fiecare om are un CNP. Firmele şi instituţiile au şi ele un identificator unic. Tot ce este necesar e să avem un mijloc de identificare electronică sigur şi nonrepudiabil. Există şi ăsta: îi zice semnătură electronică extinsă bazată pe un certificat calificat emis de un furnizor de servicii de certificare acreditat.
   • strategie, corelare, interoperabilitate (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:27)

    marian [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Multumesc pentru raspunsuri. Am inteles, din ce ati scris, ca doriti ca aceasta lege sa fie in consultare publica in max 6 luni. Cum doriti sa realizati acest lucru, cu ce ajutor, ce institutii cu care sa colaborati, avand in vedere rolul mcsi, assi, anc, dae, mai, etc?
    Cat de ampla vedeti reforma in administratia publica? Pana la ce nivel, si in ce orizont de timp credeti ca poate fi realizata?
 • Ref la Breaking News (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:50)

  Dan Radu [anonim]

  Ce a facut dl deputat pentru ca Romania sa nu ajunga in aceasta situatie, in domeniul TELCO, fata de Comisia Europeana ?

  Nu cumva ne prefacem numai ca suntem preocupati de anumite teme - doar pentru imagine ?

  Astept raspuns urgent
  • A urlat din toţi bojocii (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:14)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan Radu

   A urlat din toţi bojocii sa nu mai înfiinţăm şi desfiinţăm instituţii pentru că vrem să schimbăm oameni. A amendat legea cu schimbarea instituţiei pentru ca domnul Smeeanu să fie înlocuit de domnul Georgescu, a amendatat-o şi pe cea prin care domnul Georgescu era înlocuit de domnul Nistoran punând instituţia sub control parlamentar aşa cum este, de exemplu, Banca Naţională. Legea a fost retrimisă la Parlament de către Preşedintele României şi a primit vot negativ la Senat. Ce să fac mai mult?
   Repet: până când nu vom da independenţa garantată de Constituţie instituţiei, adică până când nu o vom trece sub control parlamentar, aşa o s-o ţinem.
   • Mai departe? (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:38)

    Dan Radu [anonim] i-a raspuns lui Varujan Pambuccian

    Acum stiti cumva pentru cine va fi modificata iarasi legea si denumirea autoritatii? Pentru denumire putem oferi sugestii?

    Astfel nu vom ajunge nicaieri, indiferent de existenta, sau nu, a unor reactii din partea Comisiei Europene
 • Utilitarele ministerului de finante (Joi, 29 ianuarie 2009, 13:59)

  Iulian [anonim]

  Buna ziua,

  Sunteti informatician (ca si mine). Nu stiu daca ati observat "calitatea" aplicatiilor trimise de catre Ministerul Finantelor pentru a fi folosite de catre contribuabili pentru completarea diverselor declaratii, ordine de plata, etc?

  Sotia mea ma roaga des sa o ajut sa descurce "subtilitatile" acestor programe cu care are de-a face zi-de zi, si am impresia ca sunt facute de pensionari reconvertiti in "programatori" :/

  De ce se toleareaza sistemul acesta, in era internetului, a aplicatiilor on-line?

  Intaresc intrebarile legate de plata online cu credit-card sau prin sisteme internet banking (sau de ce nu PayPal) pentru persoane fizice si juridice.

  Cum priviti un proiect legat de evidenta populatiei informatizata, unde sa existe permanent disponibile pentru institutiile autorizate (tot ale statului) celebrele copii dupa buletin, certificate de nastere, casatorie, caziere etc etc. (Cred ca 50% din hartiile dintr-o arhiva de primarie sunt copii dupa buletine).

  Va multumesc.
  • Contabilitate electronică (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:21)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Păi pentru a termina lucrul de care vorbiţi lucrez la o lege a documentelor contabile în formă electronică. Toate sunt aplicaţii ale legii semnăturii electronice, arhivarii electronice si folosesc acum facturarea electronică
 • impozite online (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:03)

  Cristina [anonim]

  Buna ziua,

  Din punctul meu de vedere, ghiseul platilor online are urmatoarele deficiente:
  -se percepe un comision imens pentru aceste plati, desi in Romania platile cu cardul la comercianti sunt gratuite; faptul ca vorbim de un comerciant electronic, nu justifica aceste costuri;
  -firma care gestioneaza acest sistem de plati, respectiv DotCommerce si care se vrea fi o companie multinationala, nu ofera nicio siguranta si nicio acoperire din punct de vedere risc; firma DotCommerce, firma mama nu poate fi contactata decat prin intermediul unui e-mail si nu figureaza la nicio camera de comert si industrie din SUA sau UK;
  -cand s-a atribuit acest contract a facut cineva verificarile necesare? se stie ca aceasta firma are probleme cu gambling-ul? a fost verificata la bancile cu care a incercat sa aiba relatii de colaborare? a fost verificata la organizatiile de carduri?
  Vorbim totusi de securitatea unor tranzactii efectuate online cu banii de pe carduri!
  Multumesc.
  • Atriburi (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:23)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristina

   Răspunsul este la cel care a proiectat şi plătit aplicaţia. Care nu Parlamentul. Până la urmă, vorbim de o separare a puterilor şi în consecinţă şi a responsabilităţilor.
 • Completare la raspunsul Anei (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:15)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  In emisiunea Bucuresti Punkt Bonn puteti afla care este situatia in Germania. Inregistrarea audio a emisiunii va fi postata pe site vineri dupa-amiaza.
 • Tevatura plăţii unei nenorocite de taxe judiciare (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:16)

  Ionut Dobrinescu [anonim]

  A face un varsamant la bugetul de stat cu titlu de taxa de timbru judiciar, a fost si a ramas o adevarata epopee!

  Din primavara 2008 taxele judiciare de timbru se fac venit la Bugetul de Stat. Au mai fost asa si inainte de 2002. Intre 2002-2008, pentru vreo 6 ani au fost calificate ca venituri la bugetul local.

  Regula nepublicata in nici un monitor oficial, dar afisata ici si colo pe la instante, spune ca poti plati taxa judiciara de timbru fie la trezoreria de care apartii tu, petentul, fie la trezoreria in raza careia se gaseste instanta.

  Ambele conditionari nu au nici o noima, pentru ca taxa judiciara de timbru (venit la bugetul de stat) nu are nimic de a face nici cu resedinta platitorului, nici cu adresa instantei. Taxa e impersonala si nu e
  calificata nicicum de calitatea platitorului si nici de instante, care NU SUNT destinatar al taxei (ci Bugetul de Stat este destinatarul). Sunt si
  judecatori absurzi care vor sa vada ca taxa e platita chiar de petent (si nu de altcineva) desi a fost si a ramas atat posibila cat si valabila plata voluntara a datoriei altuia.

  Oameni veniţi din provincie în Bucureşti au mari
  dificultăţi în a identifica o perceptură fiscală de taxe judiciare şi extrajudiciare care să le primească si lor vărsămintele. Intreaga tevatură durează ore, pentru unii chiar zile, şi tone de nervi.

  Taxele postale sau comisioanele bancare sunt de mai multe ori mai scumpe decat taxa propriu-zisa, astfel incat, de exemplu pentru o taxa de 1 RON platesti comisioane de cel puţin 4 RON la posta sau la banca!

  Si toate astea doar pentru a putea pune cat de cat în miscare aparatul birocratic al justiţiei şi al adminstraţiei publice! Sentimentul coplesitor este ca toate aceste taxe in cuantumuri simbolice sunt inventate doar pentru a justifica existenta altor si altor functionari, pe care mă îndoiesc că Boc îi va restructura înainte să ne omoare pe noi toţi criza financiară.

  Si ne mai intrebam de ce are justiţia o imagine atât de proastă...
  • Sunt situaţii în care (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:26)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionut Dobrinescu

   maşinile sunt mai bune decât oamenii. De-aia trebuie să înlocuim, acolo unde are sens, oamenii cu sisteme informatice. Cu o singură condiţie: oamenii rămaşi să nu schimbe de zece ori pe an regulile
 • A N C - ul... (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:47)

  Geoxx [anonim]

  D-le Pambuccian am vazut discutia online si nu am putut sa nu intreb...Nu e la subiect dar va rog sa imi spuneti daca se poate ce se intampla cu Autoritatea care reglementeaza comunicatiile...cum se numeste acum?, mai exista? ce ar insemna trecerea sub control parlamentar pentru piata si de ce nu pentru angajatii ei?
  Va multumesc pentru amabilitate
  • Am răspuns deja (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:28)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Geoxx

   pe materialul filmat azi şi care va apărea mâine găsiţi răspunsurile mele. Acum, după capul meu, ANC este ANRC-ul iniţial şi IGC-ul iniţial separate, aşa cum erau atunci. E nevoie urgent să trecem instituţia sub control parlamentar
 • Solutie! (Joi, 29 ianuarie 2009, 14:50)

  Alexandru [anonim]

  Din ce ati raspuns am inteles:
  1. Trebuie reformat sistemul de taxe si impozite.
  2. Trebuie construita aplicatia Back_Office care sa le gestioneze pe toate.
  3. Trebuie create/imbunatatite interfetele web.

  Intrebare: de ce nu priviti in afara la un stat care a implementat asta cu succes si copiati sau cumparati si modificati sistemul lor. Nu ar fi mai rapid si mai ieftin?
  • Am privit şi la ce fac alţii, evident (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:30)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru

   Legea cadru pe care o propun derivă din modelul austriac adoptat şi de Spania. Cu oarece atenţie în ceea ce priveşte autentificarea şi securitatea, pentru că ne referim la altfel de mentalităţi
 • a propos de intrebarea 27 (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:00)

  tsurani [anonim]

  Spuneti ca legiferarea est singura solutie. Ce sa se legifereze ? Sa se dea o lege prin care romanul mediu sa nu mai fie indolent sau lenes ? Pai nu se poate, ca-i conflict de interese : romanul mediu e si in parlament. Si de acolo e intretinut/incurajat aceasta mod de a administra o tara.

  ERA VORBA DE UN SISTEM DE PLATIT TAXE ONLINE!!!! Ce vreti sa se legifereze ? Chestiile de care ar fi fost nevoie se cheama altfel : analiza de nevoi, specificatii functionale, test de acceptanta...

  Din hatisul legislativ, in parte mostenit, dar bine imbogatit de Parlamentul Romaniei e greu de vazut padurea din cauza copacilor.
  • Păi uite ce: (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:36)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui tsurani

   1. Să se legifereze interoperabilitatea
   2. Să se legifereze obligativitatea entităţilor administraţiei publice centrale în a coopera pentru aplicaţia de back-office
   3. Să se legifereze faptul că aplicaţiile de front-office trebuie trebuie să fie unitare din punctul de vedere al serviciilor oferite
   4. Să se legifereze problema identificării în sistem într-un mod non-repudiabil şi al felului în care se pot face plăţile online
   Etc.
   Lucrurile despre care vorbiţi ţin de implementarea efectivă. Asta ţine de competenţă şi mă tem că nu poate fi legiferată
 • Accize camere foto (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:02)

  fotograf [anonim]

  Stiu ca nu sunt pe subiect, dar sunteti persoana capabila sa raspunda: ce se va intampla cu accizele eliminate la camere foto si video digitale, acum cand se incearca suplimentarea bugetului? E posibil sa-i vina cuiva vreo idee nastrusnica?
  • Fereşte, Doamne! (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:31)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui fotograf

   Cum de vă vin asemenea idei?
 • Inormatizare...:) (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:05)

  Diana [anonim]

  Stimate Domnule Pambuccian,

  Eu cred ca administratile financiare de sector nu sunt informatizate. Altfel nu cred ca ar fi fost posibila "aventura" noastra, si anume:
  - acum mai bine de 4 ani am sediul firmei la care lucrez s-a mutat din sectorul 2 in sectorul 3
  - fiscul din sectorul 2 a fost anuntat din timp
  - cu toate acestea, in decembrie 2008 am aflat ca nici pana acum nu trimisesera dosarul firmei la fiscul din sectorul 3. Pe chestia asta am fost amendati pentru neplata taxelor & impozitelor.
  - estimp, fiscul sector 3 primea "intr-o veselie" banii nostri, si functionarii habar nu aveau de ce primesc bani de la o firma din sectorul 2. Dar nimeni nu s-a sinchisit sa cerceteze anomalia.
  - amenda de care vorbeam mai devreme a fost "trasa" din doua conturi ale noastre, unul de trezorerie si unul bancar. Am inteles ca au procedat astfel "la deruta", sperand ca macar intr-unul din conturi sa gaseasca bani. Bani au gasit in amandoua conturile, i-au luat de doua ori si, din nou, nimeni nu s-a sinchisit.
  - desigur ca am depus contestatie, dar rezolvarea ei dureaza luni de zile, timp in care statul roman retine banii unor contribuabili a caror singura greseala este ca nu i-au supravegheat pe functionarii fiscului :)
  Ce credeti despre povestea noastra? E vorba despre un sistem informatic lipsa, nefunctional, de functionari prost pregatiti, sau pur si simplu despre rea intentie? Mi se pare deja ca traim un fel de NEP rusesc, micile firme sunt sufocate de taxe si comportamente de felul celui pe care l-am descris...

  Va multumesc.
  • finanţe (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:37)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Diana

   NU. NU este nimic informatizat aici decât prost şi pe bucăţi.
 • pauza (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:19)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Facem o pauza pentru a inregistra emisiunea Bucuresti punkt Bonn, dupa care domnul deputat va raspunde intrebarilor care sunt deja postate pe site. Va multumim pentru intelegere.
 • comparatia cu celelalte tari (Joi, 29 ianuarie 2009, 15:51)

  Humanitas [anonim]

  Buna ziua,
  1. Pe când votul electronic? S-a discutat macar posibilitatea lui? Cred ca pt românii din strainatate ar fi o solutie...
  2. De ce nu putem fi un stat pionier în e-guvernare, macar in zona balcanilor? un fel de Estonie sau Letonie. Stam mai bine la capitolul asta decât vecinii nostri?
  • votul electronic (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:38)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Humanitas

   votul electronic de acasă, pentru că despre asta cred că vorbiţi, este imposibil pentru că nu asigură secretul votului şi permite fraudarea alegerilor.
   Votul electronic în cabină merge. Brazilia, de exemplu, are aşa ceva.
 • aplicatia de backoffice (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:18)

  ginel [anonim]

  Pai ghiseul.ro este aplicatia de backoffice. Ei pot sa proceseze in mod evident plata cu carti de credit si in mod evident sunt subordonati MCTI.
  Deci de ce aplicatie de backoffice mai e nevoie?
  In mod evident ghiseul.ro are niste probleme, dar nu e mai simplu sa le rezolvam pe alea decat sa darmam tot ce au construit oamenii aia cu o noua lege si cu o noua idee?
  • back-office (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:43)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui ginel

   Eu nu cred că vorbim despre acelaşi lucru. Dumneavoastră vorbiţi de un pilot iar eu vorbesc despre integrarea tuturor fluxurilor de date şi interfaţarea lor prin formulare electronice şi motoare de plăţi.
   La nivel de back-office vorbesc despre integrarea fluxurilor de date în şi între ministere şi accesul datelor prin intermediul formularelor completabile online şi procesate în flux. Altfel, putem păstra totul aşa cum e acum cu rezultatele de acum şi nemulţumiri de felul celor pe care le-am citit azi pe site-ul lui HotNews
 • sa-i dam drumul! (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:20)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Am revenit, asa cum am promis. Domnul Pambuccian va raspunde in continuare intrebarilor postate pana acum.
 • deficienti de vedere (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:28)

  Paul FOGARASSY [anonim]

  Aplicatiile de eGovernement nu sunt accesibile nevazatorilor si persoanelor cu deficiente de vedere. Ce masuri concrete se intreprind in acest sens ?

  Siturile institutiilor publice nu sunt accesibile persoanelor cu deficiente de vedere (cu exceptia MCTI). Ce masuri sunt avute in vedere ?

  In TOATE tarile UE persoanele cu deficiente de vedere isi pot achizitiona subventionat (intre 70 si 100%) echipamentele de care au nevoie pentru a avea acces la IT&C. Romania este singura tara care nu asigura asa ceva. Stiati ? ce se va intreprinde in acest sens ?
  • Aşa este (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:44)

   Varujan Pambuccian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul FOGARASSY

   Să ajungem la aplicaţiile de front-office. Deocamdată, nici pe cele de back-office nu le avem
 • finish (Joi, 29 ianuarie 2009, 16:48)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Multumim pentru participarea activa la aceasta intalnire, multumiri si domnului Pambuccian pentru amabilitate. Va reamintesc, cele mai interesante intrebari au fost reluate in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro in colaborare cu Radio Deutche Welle. Inregistrarea video/audio a emsiunii o puteti gasi pe site vineri dupa-amiaza. Ne intalnim saptamana viitoare, numai bine tuturor!
 • Propuneri pentru imbunatatire (Joi, 29 ianuarie 2009, 18:52)

  Cosmin P [anonim]

  Am luat parte la implementarea unui sistem intr-o primarie destul de mare. Astfel am invata si inteles o gramada de situatii care ar fi necesar de a fi imbunatatite.

  Parerea mea personala este ca s-a inteles gresit conceptul de centralizare. Nu deciziile si conducatorii trebuie sa fie centrali ci procedurile de lucru. Mai precis nu alegerea unei aplicatii trebuie sa fie centrala ci protocoalele de lucru si motoarele de cautare trebuie sa aiba un punct central de referinta. Ma voi limita la un singur exemplu, dar care este de referinta in domeniu: persoana X are domiciliu in Bucuresti, dar are proprietati doar undeva intr-o localitate diferita de resedinta. Daca primeste amenzi, atunci nimeni nu stie unde are proprietati si nu poate sa i se forteze mana sa le plateasca. Astfel functionarii publici sunt fortati sa plateasca din buzunarul propriu aceste amenzi sau...

  Sunt legi care ar trebui aplicate pentru mai multe proprietati... insa cine stie unde are o persoana alte proprietati?

  Va pot sta la dispozitie pentru idei si solutii software pe aceasta tema.
 • e-guvernare I (Joi, 29 ianuarie 2009, 22:03)

  un inginer [anonim]

  daca la noi, conf conexiunilor rezultate din constitutie, s-a facut o schema bloc a sitemului de guvernare si respectiv matricea conexiunilor intre elementele constitutive ale sistemului de guvernare: parlament, presedinte, guvern, autoritatea judecatoreasca, ccr, societatea civila, electorat, cetatean, ppiata, administratia publica, etc, de tipul "cetatean(Citizen), piata(business), administratie publica(Public) si guvern(Governement)", care dau legaturi de tipul autoreglaj: C2(to)C, B2B, G2G si de reglaj: C2P, C2B, C2G, P2B, P2G, B2G,sa.?
  daca am avea aceasta prima schema bloc a sitemului de guvernare fiecare domeniu isi va face informatizarea sub forma de intranet, urmind ca printr-un caiet de sarcini (o unificare-standardizare), si o tipizare a schemelor si echipamentelor de informatizare, sa se faca interconexiunile cu parametrii de interfata perfect compatibili pe internet.
  datorita complexitatii, lucrului in timp real, a resurselor umane, materiale(fonduri), tehnologice(software, retele de cabluri de fibra optica, de calculatoare, de antene, de sateliti, etc.) necesare, pentru elaborarea caietului de sarcini pentru eguvernare, aceasta trebuie sa fie o politica de stat si de aceea in unele tari de aceasta sarcina(comanda sociala) se ocupa academii si/sau institute de cercetari si proiectari specializate, de stat.
  cmplexitatea la nivel national rezulta, de exemplu, vazind o modelul logic al unei intreprindere , care nici macar nu e complet informatizata !
  considerind ca intr-un stat sunt sute de mii: de intreprinderi, organizatii; mii de primarii, scoli, spitale, banci; zeci: de ministere, agentii guvernamentale si judete; milioane: de familii si cetateni, samd., rezulta logic ca politica implementarii eguvernarii e aceea aratata mai sus prin: caiet de sarcini si scheme si echipamente de informatizare tipizate, impuse prin legi si/sau Hotariri de Guvern.
 • e-guvernare II (Joi, 29 ianuarie 2009, 22:05)

  un inginer [anonim]

  in alegerea si schemelor si echipamentelor de informatizare tipizate, datorita permanentelor cuceriri ale stiintei si tehnologiei, trebuie sa se tina cont de posibilitatea de upgradare permanenta a lor.
  Pentru aceasta, la stabilirea modelelor elementare, trebuie tinut cont de teoria sistemelor cibernetice cu marimi: de intrare(referinta), intermediare, iesire si conexiunile feed back, care trebuie identificate si modelate in fiecare sistem sau proces.
  de asemenea, trebuie identificati factorii: recesivi in competitia lor, sursele de entropie; procesele termodinamice (izolate, inchise, deschise) ca si sistemele in circuit inchis (cibernetice),etc.
  pornind de la aceasta filozofie, pe modelul intreprinderii, pe toate nivelele din schema bloc a sistemului de guvernare , trebuie elaborate scheme informationale tip cu specificatie de echipamente tip. Acestea se vor conecta in retele intranet si internet, pornind de la particular la general, din interior spre exterior, de la simplu la complex si invers.
  in acest sens, sunt firme pe plan mondial si state ca de ex.Japonia care care au programe realizate si implementate similar cu cele de ebanking sau bursa, pt. eguvernare.
  avem cunostiinta si noi de aceste programe, am trecut la standardizarea schemelor si resurselor, in primul rind pornind de la schema bloc a sistemului e-guvernare a acestei superretele informatice nationale?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by