Varujan Pambuccian, membru in Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, a declarat, in discutatia online cu cititorii, ca va propune o lege prin care autoritatile administratiei centrale vor fi obligate sa coopereze pentru a avea o aplicatie unitara de acces la fluxul de date rezultat din completarea de catre cetateni a formularelor online. In opinia deputatului, marea problema a e-guvernarii in Romania este implementarea haotica a aplicatiilor prin care cetatenii pot, online, sa plateasca taxele, impozitele, amenzile etc.

  • Intalnirea s-a incheiat

Fragmente din discutia online

  • Romania nu are inca o analiza a fluxurilor de documente si, in consecinta o aplicatie de back-office. Motivul este legat de ciclul politic de 4 ani, o asemenea constructie ia cam 3 ani iar efectele ei nu se vad la alegeri.
  • Cred ca voi initia o lege cadru pentru e-government care sa instituie obligativitati pentru administratie si sa evite toata proliferarea haotica a aplicatiilor de front-office in absenta zonei de back-office
  • E limpede ca altfel, fiecare minister va tine in continuare cu dintii de propriile baze de date, facute fiecare dupa cum i-a dat prin cap celui de la IT din vremea respectiva si va prolifera aplicatii de front-office dupa ce idei ii mai dau prin cap unuia si altuia
  • nu am siguranta ca acolo unde au fost facute deja implementarile, ele respecta standardele de securitate necesare. Iar daca vrem sa utilizam motoare de plati, ca sa evitam banca unica agreata, problema securitatii sistemului este una serioasa
  • Teama mea este ca fara o reglementare clara nu vom face decat sa mutam birocratia din offline in online. Ar fi, in sfarsit, un aport major al nostru la dezvoltarea Internetului
  • Fiind vorba despre un sistem de plati pentru autoritatile locale sursele au fost bugetele proprii. Nu stiu sa se fi centralizat ceva aici.
  • Sunt sanctiuni, dar nu atat de mari incat sa faca prioritara alocarea de fonduri pentru un asemenea sistem
  • Acum lucrez si la legea contabilitatii electronice
  • E-guvernarea poate diminua cheltuielile operationale ale statului, daca e facuta cu cap.
  • masinile sunt mai bune decat oamenii. De-aia trebuie sa inlocuim, acolo unde are sens, oamenii cu sisteme informatice. Cu o singura conditie: oamenii ramasi sa nu schimbe de zece ori pe an regulile
  • votul electronic de acasa, pentru ca despre asta cred ca vorbiti, este imposibil pentru ca nu asigura secretul votului si permite fraudarea alegerilor.

Varujan Pambuccian, membru al Comisiei pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor, discuta online cu cititorii despre realitatile sistemului online de plati, ambitiile conceptului de e-guvernare si provocarile pe care le-au adus ultimele evolutii ale crizei economice.

Care este situatia in Germania? Cele mai interesante intrebari vor fi reluate in emisiunea Bucuresti Punkt Bonn, realizata de HotNews.ro in colaborare cu Radio Deutsche Welle. In studioul german se va afla jurnalistul Robert Schwartz. Emisiunea este transmisa in fiecare vineri dupa-amiaza pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.

Varujan Pambuccian este de profesie matematician si informatician si este doctor in Matematica al Facultatii de Matematica si Informatica al Universitatii Bucuresti. Varujan Pambuccian a condus, in mandatul 2000-2004, Comisia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor din Camera Deputatilor.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.