IBM vrea ca cel tarziu in 2011 sa-si reia pozitia de leader la supercomputere si vrea sa lanseze unul care sa fie de peste zece ori mai puternic decat cel mai tare supercomputer din prezent, noteaza Forbes. Computerul va fi construit pentru Departamentul de Energie din SUA si va putea realiza in opt ore operatiuni pe care un laptop clasic le-ar face in 20.000 de ani.

Sistemul Sequoia va fi livrat in 2011 si va fi de 20 de ori mai puternic decat supercomputerul Roadrunner, care a devenit anul trecut in primavara cel mai puternic computer din lume. Totusi, in noiembrie, acesta a fost depasit de un computer al companiei Cray Incorporated care era cu 60% mai puternic.

IBM vrea sa-si recastige locul de lider si promite ca Sequoia va fi de peste zece ori mai rapid decat computerul de la Cray. Comparatiile sunt uluitoare, Sequoia va putea efectua intr-o ora operatiuni pe care daca toti cei sase miliarde de locuitori ai planetei ar lucra non-stop pe pocket PC-uri, le-ar face in 320 de ani.

Noul supercomputer va fi pus la dispozitia comunitatii stiintifice cu cateva luni inainte de a incepe sa fie folosit la Departamentul de Energie pentru simularea unor teste nucleare.

Supercomputerul va fi construit in Rochester, Minnesota si va ocupa 318 metri patrati.