Sediul Microsoft, prezentare a proaspat lansatului Windows Live Wave 3. Citeva statistici din prezentare despre cum este folosit internetul: 33% e-commerce 32% content 33% communications: 9% e-mail, 13% Instant Messenger, 10% Social Networking, scrie Alex Mihaileanu, pe blogul lui.

In ceea ce priveste Live Wave 3, din demo-ul de pina acum am retinut urmatoarele: vine cu o serie de caracteristici misto, insa pe mine, unul, nu ma poate convinge sa renunt la Yahoo Messenger in favoarea Live Messenger, poate si din obisnuinta, poate si din cauza ca, la prima vedere, se incarca un pic mai greu. Asta in ciuda une serii de functionalitati foarte simpatice, precum avatar video (un clip de citeva secunde) sau folosirea avatarului ca un complement pentru emoticon (adica scrii:), iar poza din avatar va afisa un zimbet).

Pe de alta parte, Live Mail arata foarte interesant, mult mai bine si pare mult mai usor de folosit fata de Outlook. Pe de alta parte, eu fiind utilizator intens de GMail, mi-ar fi aproape imposibil sa renunt la un serviciu care nu imi ocupa spatiu pe hard (desi, intr-un fel, cam pe acelasi principiu functioneaza si Live Mail).

Niste caracteristici noi in Live Wave 3 tin de galeriile foto. Practic, poti trimite "mesaje foto", adica mailuri care nu ataseaza propriu-zis fotografiile, ci le stocheaza (daca am priceput eu bine) pe SkyDrive, un soi de HDD virtual pe serverele live.com, care pune la dispozitie cite 25 Gb fiecarui utilizator.

Parte frumoasa la galeriile foto, si aici tind sa cred ca cea mai mare sursa de inspiratie a fost sistemul de operare al Apple, este ca poti edita fotografiile, chiar daca nu la nivel de PhotoShop, dar mult peste ce poate… MsPaint. In principiu, face ceva mai mult decit facea ACDSee acum vreo cinci ani.

Partile bune ale noului Live se refera inclusiv la integrarea cu o serie de servicii precum Twitter, WordPress, Flickr si inca o serie de servicii web2.0. Din pacate, nu cred ca eu le voi folosi. Eu, unul, incerc sa ma limitez la servicii cit mai simple cu putinta. Mai mult, sint mai degraba conservator cind vine vorba de adoptarea unor servicii noi si mi-ar fi relativ greu sa ma obisnuiesc cu altele.

Per total, Windows Live Wave 3 suna foarte bine. Totusi, mi-e greu sa cred ca, in ciuda celor 25 Gb de pe SkyDrive, voi avea suficienta rabdare incit sa il si folosesc. In fond, e vorba si de conexiune.

Presupun ca, daca Microsoft ar fi ceva mai deschisi, probabil dezvoltarea pe online ar avea mult mai mult succes. E OK, Microsoft pune la dispozitie, mai nou, si o serie de librarii de programare, dar cred ca va mai dura ceva pina in momentul in care programatorii chiar se vor imbulzi sa ajute Microsoft. Pina una, alta, compania lui Bill Gates nu e tocmai cea mai iubita din lume, comparativ cu Apple sau Google, de exemplu. Pentru detalii, vezi dev.live.com.

Din categoria si altele, Windows Live mai pune la dispozitie un serviciu similar GMail pentru site-uri. Practic, te scuteste de instalarea unui server de mail. La fel ca in cazul Google, se poate face instant messaging de pe platforma Live, cu precizarea ca, spre deosebire de GMail, se poate face si un co-branding al serviciului de mail, astfel incit interfata de utilizator sa nu arate ca un cont oarecare de Hotmail.com.

O alta chestie draguta este serviciul de afisare a prezentei online. Pe scurt, o bucata de cod pusa in template-ul blogului iti afiseaza statusul online/offline (desi asta nu e ceva nou, exista de cel putin cinci ani inclusiv pentru AOL si Yahoo!), iar daca esti online si cineva da click pe iconita in cauza, se deschide o fereastra de web messaging direct in browser. Util pentru servicii de live support, fereastra poate fi personalizata.

Comenteaza pe subiectiv.ro.