Multi fani ai IT-ului au stat zilele acestea cu ochii pe India pentru a afla mai multe despre marea minune promisa: cel mai ieftin laptop din lume. Informatia a fost tocata de presa, dar marea lansare de marti a adus mai multe intrebari in loc de raspunsuri. Nu stim daca e laptop sau un simplu hard extern, nu stim daca va costa 10, 20 sau 30 de dolari, iar site-uri consacrate, precum PC World sau Gizmodo.com spun ca proiectul e o gluma proasta.

Marti s-a desfasurat intr-un oras indian evenimentul de lansare pentru laptopul de 10 dolari care ar trebui sa ajute milioane de indieni sa aiba primul contact cu un PC si cu internetul. Insa, informatiile despre "laptopul?" minune sunt sumare. Ba mai mult, nu eixsta decat o fotografie, nici ea prea clara, iar blogul de tehnologie gizmodo sustine ca nici macar nu este vorba de un laptop, ci de un dispozitiv de stocare a datelor, un fel de hard disk extern care sa fie conectat la un laptop ieftin, dar cu siguranta nu la unul de 10 dolari.

Gizmodo sustine ca tot proiectul a fost un fiasco alimentat de informatii eronate furnizate de apropiatii proiectului si de incompetenta presei din India care nu a aflat mai nimic despre device-ul minune.

Si PC World sustine in editia sa electronica teoria unei glume proaste. Nu se stie mai nimic despre laptopul minune, nici despre dimensiunile ecranului, nici despre procesor, nici despre baterie sau alte componente. PC World spune ca, daca laptopul super ieftin va fi pana la urma lansat, cu siguranta pretul redus va fi obtinut prin subventii guvernamentale pentru ca altfel e imposibil sa-l produci atat de ietfin mai ales ca unele componente singure costa peste 20 de dolari.

Indienii nu sunt primii care promoveaza ideea unui laptop ultra low cost. Proiectul One Laptop per Child, in derulare de peste doi ani, s-a zbatut sa reduca pe cat posibil pretul unui PC portabil, a promis ca-l va aduce la 100 de dolari, dar a ajuns sa-l dea la un pret dublu. Mai nou, fundatia care a dezvoltat programul promite un laptop de 75 de dolari, dar de aici si pana la un laptop de 10 dolari in India e drum lung si deci e "putin probabil" sa vedem asa ceva pe piata, spune PC World.

India se vrea a fi taramul magic al low-costului, e deja celebra pentru masina Tata Nano de 2.000 de dolari care ar fi trebuit sa iasa pe piata inca de anul trecut, dar va aparea probabil in martie si ramane de vazut daca pretul va fi cel promis. Pe de alta parte, ideea laptop-ului de 10 dolari a starnit reactii de neincredere chiar si in India, unde promisiunile oficialilor, cum ca in sase luni terminalul va fi lansat pe piata la 20 de dolari iar peste alte sase luni va costa doar 10 dolari, par povesti in ochii multora.