Bogdan Dumitru, managerul tehnic al echipei Bitdefender, e de parere ca urmatoarea mare amenintare de securitate va veni pe retelele sociale gen Facebook, MySpace sau Twitter. Chief Technology Officerul BitDefender spune ca nu va fi vorba neaparat de virusi „state of the art”: „Partea de tehnologie va fi combinata cu partea de inginerie sociala”. Autorii de virusi au depasit stadiul de „oameni care vor sa dovedeasca ceva” si s-au organizat intr-o maniera asemanatoare companiilor de software, pentru ca virusii se produc „pentru bani. Foarte multi bani.”

Ca „manager de programatori”, Dumitru a renuntat partial la C++ pentru Excel, pe care recunoaste ca nu il stapaneste foarte bine, fiindca ii lipseste „pasiunea”.

In discutia cu cititorii HotNews.ro, care a avut loc miercuri, 17 februarie, intre orele 14.00 si 16.00, CTO-ul Bitdefender a spus printre altele ca in curand programul de securitate va fi disponibil si pentru Mac OS X, in versiune beta, si ca in sectorul IT criza va avea efecte pozitive: „Cred ca ne va afecta in bine. [Va produce] o orientare mai puternica spre calitate si eficienta.”

Cum a progresat Bogdan Dumitru de la C++ la Excel si de ce nu a invatat bine Excel

Iulian Comanescu: Bogdan, de ce sunt rai oamenii si fac antivirusi?

Bogdan Dumitru: Pot sa raspund la intrebarea asta in doua feluri. O sa raspund odata la trecut si dupa aia o sa raspund la prezent. De ce faceau virusi pe vremuri? Pur si simplu din show-off. Voiau sa faca ceva, sa demonstreze ca sunt extraordinari, ca sunt foarte buni, ca sunt geniali... erau comunitati pe vremuri de oameni de genul asta, eventual pe mIRC, unde schimbau idei de infectie, de multiplicare si asa mai departe. Astazi, in schimb, vorbim de o adevarata industrie. Si raspunsul scurt la intrebare ar fi pentru bani. Foarte multi bani.

FACATORII DE VIRUSI NU SUNT ENERVANTI, DAR SUNT ENERVANTI

Iulian Comanescu: Ai cunoscut vreun facator de virusi? Cum e? Sunt enervanti? Ca tu esti de partea cealalta a baricadei, ai tricou alb, sa zicem.

Bogdan Dumtriu: Da, am cunoscut am discutat cu... nu pot sa zic exact un numar. Sunt oameni normali. Cu o anumita pasiune sau defect sa-i zicem. Defect in sensul ca isi consuma timpul si resursele facand ceva din care, cel putin pana acum, nu aveau un beneficiu. Asa cum spuneam si mai devreme, astazi e o adevarata industrie. Si e foarte bine pusa la punct, foarte structurata. Organizatiile astea functioneaza ca niste companii. Cu tot ce inseamna management, procese de testare, procese de dezvoltare si asa mai departe. Deci... nu pot spune ca sunt enervanti. Insa perceptia mea este ca isi irosesc timpul, ca ar putea sa faca lucruri mult mai interesante cu inteligenta lor.

Iulian Comanescu: Pe de alta parte, eu cred ca tu poti sa le multumesti, sub o forma sau alta, pentru ca traiesti de pe urma muncii lor. N-ar fi existat antivirusi daca nu existau virusi.

Bogdan Dumitru: Cu siguranta, daca n-ar fi existat ei, n-ar fi existat nici industria asta. Dar, altfel, as fi facut cu siguranta altceva. Asa ca nu pot sa spun ca le multumesc. Asa cum discutam si cu unul dintre colegii tai mai devreme, la cate nopti nedormite am avut din cauza asta, tendinta ar fi sa nu le multumesc.

Iulian Comanescu: Deci sunt enervanti uneori.

Bogdan Dumitru: Da. Mai ales de Revelion sau... Si, ok, pe mine poate ca nu ma afecteaza prea mult, dar sunt oameni mai implicati, cei din laboratoare, in zona asta. Si acolo e foc continuu.

PRIMA OARA AM INVATAT, IN LICEU, PASCAL, APOI C, C++, ASSEMBLER SI ACUMA – EXCEL. SI POT SA SPUN CA NU STAPANESC BINE EXCEL-UL

Iulian Comanescu: BitDefender, un antivirus la care ai pus destule caramizi, e un produs care se vinde peste tot in lume, a ajuns de pilda la o cota de piata de 28 la suta in Franta, in prima parte a lui 2005. E un produs foarte bun sau tine de strategia de marketing?

Bogdan Dumitru: Si, si.

Iulian Comanescu: Mai exact.

Bogdan Dumitru: Cred ca in discutia cu cititorii aparuse un comentariu care spunea ca in Romania sunt destule solutii foarte bune din punct de vedere tehnic. Si are dreptate. Nu numai in Romania, ci peste tot. Dar, ca sa scoti solutiile astea in fata, ai nevoie de cateva ingrediente. Partea de marketing, partea de vanzari si bineinteles specularea oportunitatii sau a contextului, adaptarea la acesta. Pe de alta parte, nu poti nici vinde prea mult timp vrabia de pe gard. Trebuie sa ai ceva in spate. Calitate.

Iulian Comanescu: Tu imi dai un BitDefender gratuit, pe site. De ce sa dau bani pe versiunea comerciala?

Bogdan Dumitru: Cel gratuit nu vine cu toate functionalitatile. Dar, pe de alta parte, rata de detectie e identica. Pentru un somn mai linistit, poti in schimb plati.

Iulian Comanescu: Esti manager de programatori, mai nou, si mi-ai spus ca ai trecut de ceva vreme de la C++ la Excel. Ce alte diferente mai sunt intre un programator si un manager de programatori?

Bogdan Dumitru: Da, asta era mai mult o gluma. M-a mai intrebat cineva daca mai programez si am raspuns ca lucrul acesta il fac din ce in ce mai rar, cu scopul de a ma mentine in forma. Activitatile de coordonare sau management implica bineinteles lucrul cu oamenii, apoi cu mail-ul si, in fine, bugete, planuri pe care in general le faci in Excel. Deci, da, am migrat. Prima oara am invatat, in liceu, Pascal, apoi C, C++, assembler si acuma – Excel. Si pot sa spun ca nu stapanesc bine Excel-ul.

Iulian Comanescu: E mai greu decat C++?

Bogdan Dumitru: Da... lipseste pasiunea.

Iulian Comanescu: Solitaire ai jucat vreodata?

Bogdan Dumitru: Nu, chiar n-am jucat niciodata Solitaire. Joc prea putine jocuri, am o problema cu jocurile gen Quake, imi scapa termenul. Nu pot sa le joc, mi se face rau. Ca atare, am jucat cateva jocuri de strategie. Iar Solitaire mi se pare plicticos.

CEL MAI BUN ANTIVIRUS: WINDOWS 95

Iulian Comanescu: Care a fost momentul in care Florin Talpes si cu tine v-ati dat seama ca aveti un produs de talie mondiala, ca sunteti pe cai mari?

Bogdan Dumitru: Nu stiu exact cand si-a dat seama domnul Talpes de lucrul asta, dar, cel putin din punct de vedere tehnic, raspunsul e foarte simplu: din momentul in care am inceput sa ne pozitionam sus in tot felul de clasamente. Sunt tot felul de organizatii independente care fac diverse teste, de detectie in principial, si am vazut ca facem anumite lucruri, si sunt bune, si urcam.

Iulian Comanescu: Ce parere ai de Windows 95, „chior”, fara protectie, ca solutie de securitate? Am citit undeva ca e atat de vechi, incat nu se mai fac virusi pentru el.

Bogdan Dumitru: Pai... cred ca are dreptate. Chiar are dreptate. Daca vrei sa ai putine probleme de securitate, poti folosi Windows 95. Dar probabil ca o sa ai alte probleme, de compatibilitati, crash-uri si asa mai departe.

BOGDAN NU SE SPERIE DE CHIPURI BIOMETRICE. BAU-BAUL E ALTUL

Iulian Comanescu: Esti unul din „regii securitatii” pe net. Ce parere ai de toata povestea asta cu chipurile biometrice? Vom primi pasapoarte care contin intr-un chip principalele noastre caracteristici, ca persoana, si se spune despre chip ca include undeva numarul Fiarei, 666. Un duhovnic respectat a lansat un apel catre credinciosi, care nu trebuie sa primeasca pasapoartele.

Bogdan Dumitru: Personal mi se pare o reactie normala din partea bisericii, dar pe de alta parte mi se pare un proces evolutiv natural. Supertehnologizare, foarte multe informatii care pana acum intrau in ceea ce se numeste „privacy”, domeniul privat [devin cunoscute], dar cred ca in buna parte aceste sisteme sunt necesare, au o gramada de beneficii. Si dezavantaje, dar printr-o comunicare corecta si o educare corecta a publicului se poate trece peste neplacerile astea.

Iulian Comanescu: Deci nu vezi nicio problema in faptul ca lumea se impanzeste de camere de securitate, ca in aeroporturi s-a introdus scanarea corporala...

Bogdan Dumitru: Atata timp cat pentru fiecare dintre noi exista si un spatiu in care te poti retrage, in intimitate, nu vad exact care-i problema. Si, bineinteles, pornesc de la premisa utilizarii corecte a informatiilor furnizate de astfel de sisteme, in niste scopuri hai sa le zic „nobile”.

Iulian Comanescu: Care e urmatorul mare bau-bau al internetului sau securitatii? Am avut virusi, troieni, virusi macro de Word, phishing si asa mai departe...

Bogdan Dumitru: Cred ca zona de... hai sa folosesc un termen larg, de Web 2.0. Astazi sunt foarte populare comunitatile gen MySpace, Facebook, Twitter, cred ca undeva in zona aia o sa se miste un pic lucrurile. Pe platforme de Web.

Iulian Comanescu: Cum se pot misca? Ma gandesc ca exista multi useri cu un grad redus de „computer literacy”. Nu e deloc greu sa le dai acelor useri tot felul de porcarii sa zicem.

Bogdan Dumitru: Da, toata partea de tehnologie va fi combinata cu partea de inginerie sociala.

Iulian Comanescu: Deci, daca „baietii rai” s-au organizat oricum in structuri care seamana cu niste companii, probabil ca vor pune accent pe marketingul virusilor si nu pe niste inventii state of the art din punct de vedere tehnic, lucruri care sa-ti dea tie noi batai de cap la BitDefender.

Bogdan Dumitru: Cred ca da.

SINTEZA DISCUTIEI CU CITITORII

  • Una din problemele companiilor de securitate este identificarea (in sensul de „numire”) a virusilor nou-aparuti: „Una din marile probleme in industria AV este 'ce nume sa primeasca un anumit malware'. Au existat tot timpul probleme plecand de la simplu fapt ca fiecare companie AV numea un virus dupa un criteriu intern. Acest lucru a creat mereu confuzie in media. Una dintre masurile luate de comunitatea AV a fost sa stabileasca un model comun de denumire a malware-ului. Dar nu a avut asa de mult succes. In concluzie fiecare firma AV are nevoie sa stie cum este numit un anumit malware de catre concurenta atunci cand urmeaza sa puna o semnatura.”
  • Cum de programele antivirus se gasesc „sparte” pe internet? „Nu toti programatorii destepti lucreaza la companii de securitate. In concluzie sunt oameni destepti si cu mult timp liber (care nu lucreaza la companii de securitate) care sparg protectia programelor din pasiune.”
  • Despre bresa de securitate din site-ul partener Bitdefender – exceptie, eroare sau neprofesionalism? „Cred ca toate trei. Cu accent pe neprofesionalism. Lucrurile ar fi trebuit sa decurga asa: au gasit o problema pe unul din site-urile partenere, ne raporteaza problema, o rezolvam si apoi publica articolul, cu mentiunea ca problema a fost deja rezolvata.”
  • BitDefender pentru Mac OS (X): „Este gata de a intra in beta. In curand va putea fi testat.”
  • Criza si sectorul IT din Romania: „Cred ca ne va afecta in bine. O orientare mai puternica spre calitate si eficienta.”
  • Programatori care lucreaza in strainatate vs. programatori care lucreaza in Romania: Bogdan nu a plecat din tara „pentru ca ii place aici, acasa”. Exista si oameni care se intorc: „Sunt romani care au lucrat in afara si au ales sa revina in Romania. La BitDefender avem patru colegi ce au urmat traseul asta.”
  • De ce este BitDefender mai ieftin in SUA decat in Romania: „BitDefender isi stabileste pretul in functiile conditiile concrete ale fiecarei piete. In US nu exista TVA.”