Vanzarile mondiale de PC-uri vor scadea cu 4,5% anul acesta, spre 282 milioane de unitati, iar primul semestru va fi foarte slab, urmand ca ultimul trimestru sa fie unul bun, informeaza C NET, care citeaza IDC. Noua prognoza e mai pesimista decat cea data in decembrie, care indica 3,8% scadere.

Anul trecut s-au vandut 295,2 milioane PC-uri pe plan mondial, iar prognoza pentru anul in curs indica vanzari de 282 milioane unitati, pe fondul cresterii somajului si a ezitarii companiilor in a-si innoi calculatoarele.

IDC prevede ca primul trimestru va fi slab, scadere de 8% fata de prima parte a lui 2008, in timp ce ultimul trimestru ar trebui sa fie mai bun decat perioada similara din 2008.

In 2010, oamenii vor avea mai multi bani in conturi, iar piata va reveni pe plus, spun cei de la IDC care se asteapta la vanzari de 300,9 milioane PC-uri pentru anul viitor.

Insa, daca segmentul desktop va scadea tot mai mult, laptop-urile vor fi pe plus si anul acesta, vanzarile lor urmand sa creasca de la 142,6 milioane unitati in 2008, spre 148,6 milioane anul curent, scrie PC World. Si totul datorita mini-laptop-urilor, ale caror vanzari au totalizat 10 milioane unitati anul trecut, iar pentru anul in curs estimarile arata dublare. Ramane de vazut daca evenimentele din piata nu vor forta IDC sa-si schimbe din nou prognozele.