YouTube a anuntat luni ca va bloca accesul utilizatorilor britanici la clipurile muzicale de pe site, dupa ce nu a putut sa ajunga la o intelegere privind drepturile de autor cu o asociatie a compozitorilor, informeaza Reuters.

Cei de la YouTube au spus ca asociatia britanica PRS for Music, care colecteaza drepturi de autori pentru 50.000 de compozitori, a cerut o suma mult mai mare decat a fost cazul in acordurile precedente, care au expirat si trebuie asadar reinnoite. YouTube, detinuta de Google, spune ca asociatia a cerut sume imense de bani, iar costurile ar fi devenit prohibitive, crescand cu fiecare noua accesare a unei melodii.

YouTube spune ca decizia luata este dureroasa si adauga ca PRS nu a fost clara in ceea ce solicita. Totusi, PRS are o alta versiune si s-a aratat socata de deicizia Google de a bloca accesul utilizatorilor din UK la clipuri video. PRS s-a aratat dezamagita de atitudinea Google si spune ca YouTube vrea de fapt sa plateasca mult mai putini bani pentru compozitori, in ciuda faptului ca numarul de vizualizari a tot crescut.

Ca urmare a deciziei, de luni seara utilizatorii britanici ai YouTube nu vor mai avea acces la videoclipuri si nici la continutul creat de ei pe baza unor melodii protejate de drepturi de autor.

Multi detinatori ai unor drepturi de autor sunt de parere ca Google ar trebui sa imparta veniturile din publicitate cu industria muzicala, mai ales ca vizualizarile au tot crescut pe site si pentru multi oameni YouTube e principala sursa prin care afla despre noutatile muzicale.