Cisco Systems Inc. a anuntat ca va incepe productia de servere pentru computere, urmand sa intre in concurenta cu producatori de traditie precum HP si IBM, anunta AFP. Miscarea este riscanta, deoarece compania nu are experinta in acest segment.

Cisco a crescut mult in ultimii ani, producand echipamente hardware pentru retele, routere si switch-uri pentru internet. Intrarea in zona serverelor e legata de proiectul Unified Computing System (UCS), o platforma ultramoderna de centre de date destinate corporatiilor care doresc sa creasca eficienta si sa reduca cheltuielile cu energia.

Companii precum Microsoft, Accenture, VMware Inc., BMC Software si EMC Corp se alatura Cisco in proiectul UCS, oferind expertiza in domenii precum softare si virtualizare.

HP, IBM si Cisco au lucrat ca parteneri in acest proiect, HP producea serverele, iar Cisco producea routerele si switch-urile. Insa, de acum Cisco va concura cu HP, iar Ken Dulaney, analist la Gartner, spune ca miscarea e una riscanta pentru ca Cisco va intra intr-un domeniu unde nu are experienta.

"Cisco a fost nevoita sa faca miscarea pentru ca HP a decis sa intre in domeniul retelisticii. Totusi, provocarea va fi una de proportii", adauga reprezentantul Gatner.

Conform datelor Gartner, in trimestrul al patrulea al anului trecut, IBM avea 33% din piata mondiala a serverelor, HP avea 30%, Dell detinea 11%, iar Sun zece procente.