Ministerul Comunicatiilor va semna saptamana viitoare cu ministerul IMM-urilor un protocol de colaborare al carui obiectiv este infiintarea a 10 parcuri industriale de software, cate unul pe fiecare zona istorica, a spus Gabriel sandu, Ministrul Comunicatiilor, la forumul high-tech romano-israelian. Sandu spune ca parcurile industriale vor fi gata pana la finele anului viitor, iar universitatile vor detine si ele actiuni in proiect.

Doua dintre aceste parcuri vor fi in centre universitare puternice.

"Aceste zece parcuri ar insuma pe undeva la 100.000 metri patrati, va fi o colaborare clara intre cele doua ministere si autoritatile locale, dar asteptam si participarea marilor firme din Romania (...) Etapele vor fi urmatoarele: protocolul se va semna saptamana viitoare, avem o echipa formata din cinci persoane de la MCSI si cinci de la ministerul IMM-urilor care intr-o luna va definitiva foaia de parcurs. Noi consideram ca undeva pe la 80% din finantare am identificat-o atat prin fonduri structurale cat si prin fondurile proprii ale celor doua ministere, dar ne vom folosi si de fondul de garantare si contragarantare de care dispune ministerul IMM-urilor", spune ministrul Sandu.

El subliniaza ca totul va fi la vedere, vor fi invitate sa intre si firmele private si fiecare isi va exprima optiunea. "Ulterior, noi dezvoltand aceste parcuri in zone universitare vom avea colaborari cu universitatile care vor putea fi actionari la aceste parcuri de soft, pentru ca sunt beneficiarii acestui proiect". Parcurile vor fi controlate in proprtie de minim 51% de catre cele doua ministere, insa universitatilor vor avea o parte din proiect, mai ales ca vor furniza forta de munca si vor dezvolta programe de cercetare.

Sandu a precizat ca vor fi cel putin 40 milioane euro ce vor fi accesati prin fonduri structurale pentru acest proiect. Ministrul spera ca parcurile vor fi functionale la sfarsitul lui 2010 si nu a putut estima valoarea totala a proiectului, mentionand ca totul depinde de cheltuielile cu utilitatile, dar si de investitiile companiilor private.