Un roman de 23 de ani din Craiova a fost condamnat la patru ani si doua luni de inchisoare in SUA, pentru ca a participat la o escrocherie de phishing in care diverse institutii financiare au pierdut 150.000 dolari, scrie The Register.

Ovidiu-Ionut Nicola-Roman, in varsta de 23 de ani a fost condamnat la 50 de luni intr-o inchisoare federala, perioada urmata de trei ani in care va fi supravegheat.

El este primul strain condamnat la inchisoare in SUA pentru phishing. El si alti sase conationali, au fost acuzati ca prin diferite metode au aflat date personale ale conturilor unor utilizatori si apoi au scos bani din conturile acestora. Spre exemplu, intr-un caz, romanii au trimis un mail clintilor unor banci - ca venind din partea bancii - mesaj in care le spunea ca toate conturile online ale clientilor sunt indisponibile temporar pana cand adminstratorii upgradeaza site-ul.

Mailul nu continea greseli de gramatica, comparativ cu alte atacuri phishing, si le spunea clientilor bancii ca daca nu isi confirma datele personale intr-o noua baza de date "sigura", conturile le vor fi sterse. Asa zisa baza de date "sigura" era modul prin care romanii strangeau datele persoanelor, dar concomitent ei au atacat site-ul real al banci, facandu-l de neutilizat.

Printre institutiile financiare atacate de romani se numara PayPal, Capital One, Citibank, JPMorgan Chase, Comerica Bank, LaSalle Bank, US Bank, Wells Fargo si People's Bank.

Romanii stocau numere de asigurari sociale, numere de cont si alte informatii pe conturi de Yahoo si Gmail iar apoi scoteau fara autorizatie bani din diferite conturi.

Nicola - Roman a fost arestat in Bulgaria in mai 2007 si apoi extradat in SUA cateva luni mai tarziu. Ceilalti membrii ai bandei nu au fost prinsi.

“Phishing” este o fraudare a informatiilor bancare. De obicei apare ca un presupus mesaj de la banca in care se spune ca trebuie comunicate informatii confidentiale (parola de acces, numar card etc.), fiind astfel capturate in mod fraudulos.