Acer Inc, al treilea mare producator de computere personale (PC-uri) la nivel mondial, a anuntat marti inregistrarea unui profit net aferent trimestrului patru din 2008 mai mare cu 17,1% fata de perioada similara din 2007, insa rezultatul este sub asteptarile analistilor in conditiile unei scaderi a cererii pentru produse electronice pe fondul turbulentelor economice globale, informeaza Reuters.

In perioada octombrie-decembrie 2008, Acer a obtinut un profit net de 2,81 miliarde dolari taiwanezi (82,9 milioane dolari americani), sub asteptarile analistilor Reuters care prognozasera un profit net de 3,1 miliarde dolari taiwanezi. Acer, a carui cota de piata a urcat cu circa 3% in 2008 a inregistrat un succes considerabil gratie notebook-urilor low-cost, introduse pentru prima oara de rivalii de la Asustek.

Potrivit companiei de cercetare IDC, vanzarile totale de PC-uri au crescut anul trecut cu 10%, spre 297 milioane unitati pe plan mondial, insa partea ingrijoratoare este ca in ultimul trimestru au scazut cu 0,4%, trecand pentru prima oara pe minus din 2001 incoace. Astfel, s-au vandut 77,3 milioane unitati, HP a fost lider de piata, cu o cota de 19%, urmat de Dell, Acer, Lenovo si Toshiba. Conform datelor IDC, anul trecut s-au vandut 10 milioane de netbook-uri, estimarile pentru anul in curs indicand o dublare a vanzarilor.