Conducerea Sun Microsystems a respins sambata oferta formala de preluare din partea IBM, considerata prea mica, hotarand in acelasi timp si stoparea discutiilor exclusive cu IBM, informeaza Wall Street Journal (WSJ), citand surse anonime. Duminica, IBM si-a retras oferta de preluare a Sun spun surse apropiate procesului, citate de acelasi cotidian. Nu este clar inca daca negocierile au incetat definitiv.

Discutiile telefonice intre consilierii celor doua companii in aceasta tranzactie nu au incetat, mai sustin surse apropiate negocierilor citate de WSJ. Echipa de conducere a Sun este scindata in privinta hotararii de a incheia un acord cu IBM, gruparea condusa de Scott McNealy, presedinte si co-fondator Sun opunandu-se, in timp ce un alt grup, condus de directorul executiv Jonathan Schwartz este de acord.

In timp ce pretul ofertei IBM este inca neclar - unii plasandu-l la 9,10 dolari pentru o actiune Sun, altii la valoarea de 9,40 dolari pe actiune - persoane apropiate negocierilor sustin ca nu aceasta a fost problema principala, ci faptul ca Sun a considerat ca oferta ii lasa IBM prea multa "libertate" si posibilitatea de a-si retrage oferta in conditiile in care sunt asteptate masuri de analiza atenta a tranzactiei din partea autoritatilor de reglementare.

Actiunile Sun scadeau luni cu 28% pe pietele europene, in urma informatiilor ca oferta de preluare a IBM pentru Sun, in valoare de sapte miliarde dolari, a cazut, potrivit Bloomberg.

O fuziune intre cele doua companii ar crea un gigant care ar controla 65% din piata de servere Unix, estimata la circa 17 miliarde dolari. Daca IBM va cumpara Sun, ar fi cea mai importanta achizitie din istoria sa, peste preluarea Cognos, de anul trecut, tranzactie in valoare de cinci miliarde dolari.