Fiscul din Danemarca vrea ca Intel sa plateasca taxe de aproape jumatate de miliard de euro, dupa o vanzare controversata a unei companii daneze, scrie AFP, citand ziarul Jyllands-Posten. Intel e acuzata ca a vandut o companie la un pret mult mai mic decat cel al pietei, iar statul danez a pierdut sute de milioane de euro, din cauza acestei diferente.

Autoritatile au solicitat Intel sa plateasca 3,6 miliarde coroane (483 milioane euro) in contul unor taxe ce ar fi trebuit platite la vanzarea companiei Giga catre una din filialele sale, la un pret sub cel al pietei. Legea daneza cere ca atunci cand o companie face tranzactii cu ea insasi sau cu una din filiale, sa le faca la pretul pietei, pentru a evita ca activele sa fie transferata in tari cu fiscalitate mai avantajoasa.

Intel a cumparat Giga cu 9,4 miliarde coroane in 2000, iar doi ani mai tarziu a vandut-o catre o filiala a sa, pentru 1,9 miliarde coroane. Investigatiile au ajuns la concluzia ca tranzactia ar fi trebuit sa se faca la o suma cu 8 miliarde de coroane mai mare, ceea ce ar fi implicat taxe de 2,5 miliarde coroane.

La suma se adauga si penalizarile de intarziere, astfel ca autoritatile reclama o suma de 3,6 miliarde coroane. Intel a contestat in instanta hotararea.