Dupa jocul de-a soarecele si pisica cu IBM, Sun anunta vanzarea unui pachet de actiuni in valoare de 7.4 miliarde dolari catre Oracle. Din citatul de pe site-ul Oracle in care acestia sustin ca planurile lor sunt sa conceapa si sa livreze solutii complete “de la aplicatii la disk” deducem ca business-ul de hardware al Sun nu va fi totusi lasat in paragina. Ce vor face partenerii traditionali care au furnizat hardware certificat pana acum: HP, Dell si - da - chiar IBM in conditiile in care Oracle devine un competitor direct pe mai multe segmente ?

Alte consecinte interesante:

* Java intra in portofoliul Oracle

* MySQL intra in portofoliul Oracle ! (”se va adauga produselor noastre de tip baze de date” zic cei de la Oracle pe un ton neutru). Situatia nu este deloc atat de relaxata pe cat s-ar crede din tonul comunicatului Oracle. In februarie 2008, un studiu Gartner pozitiona MySQL ca pe un competitor puternic al bazelor de date proprietar (printre care si Oracle) si sustinea ca un numar crescut de clienti vor migra de la Oracle si Sybase spre MySQL. Cel mai important efect urma sa fie - conform Gartner - o presiune ca preturile bazelor de date comerciale sa scada si sa ofere un raport calitate/pret pentru a deveni atractive in raport cu MySQL.

* numerosi ingineri de la Sun care contribuie la PostgreSQL (cea mai avansata baza de date open-source conform site-ului Sun) vor deveni angajati ai Oracle.

* Oracle are acum propriul sistem de operare: Solaris. Pe care promite sa continue sa-l optimizeze si sa-l integreze cu produsele Oracle. Fara a pierde contactul cu lumea Linux, mentioneaza ei in acelasi document.

Previziunile mele (3-5 ani):

* Solaris va deveni mainstream si va castiga cota de piata pe servere dar pe arhitecturi x86

* Oracle va da gres cu hardware-ul Sun si se va descotorosi vanzand la un moment dat ramasitele si IP-ul aferent

* MySQL va intra in agonie si in timp va fi inlocuit de o alta varianta, probabil un fork al codului sursa actual (Drizzle?)

* Suportul PostgreSQL era pe plan secundar la Sun si va deveni acum neglijabil la Oracle, dupa ceva drain proiectul va fi ucis. Elefantelul va ramane fara nici un mare aliat din lumea corporate si numai un miracol l-ar putea salva de la disparitie.

UPDATE: Ballmer se declara foarte surprins si cere timp de gandire pentru o reactie.

UPDATE: Si pe TechCrunch se discuta situatia MySQL iar Schonfeld crede ca Oracle va vinde solutii bazate pe MySQL pe hardware “low-end” de la HP si Dell iar Oracle+Solaris pe serverele high-end. Nu vad care ar fi valoarea adaugata - iar Oracle nu prea au “obiceiul” de a vinde solutii ieftine.

Dvorak va exulta pentru ca la ora la care Sun cumpara MySQL a declarat ca este un complot orchestrat de Oracle. Si eu care credeam ca mosul a fumat iar ceva ilegal …

Citeste si comenteaza pe Netuality.